Acasă » Știri » Incredibil! Modul în care avocații ucraineni și cei internaționali vor să sechestreze miliardele Rusiei

Incredibil! Modul în care avocații ucraineni și cei internaționali vor să sechestreze miliardele Rusiei

De: Andreea Bolocan 04/06/2022 | 09:00
Miliardele Rusiei, blocate în instanță

Avocații ucraineni și cei internaționali vor lansa o acțiune civilă în masă împotriva Rusiei. Mai exact, ei vor să sechestreze bunurile rusești din toate colțurile lumii, potrivit unui documentar Gândul.ro. Află mai multe detalii dintr-un video de excepție, care așteaptă doar să apeși pe butonul PLAY!

Cu ajutorul acțiunilor judecătorești din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, avocații ucraineni și cei internaționali vor putea sechestra bunurile rusești din întreaga lume. În plus, vor acționa și împotriva contractorilor militari privați, dar și împotriva oamenilor de afaceri care susțin efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Care sunt țintele avocaților, de fapt

Țintele ar putea include atât statul rus, cât și contractori militari privați, cum ar fi Grupul Wagner. Acesta este o organizație paramilitară rusă.

A fost descrisă de unii ca fiind o companie militară privată ai cărei contractori ar fi participat la diferite conflicte, inclusiv operațiuni în Războiul Civil Sirian de partea regimului de la Damasc, precum și, din 2014 până în 2015, în Războiul din Donbas din Ucraina, ajutând forțele separatiste ale republicilor auto-declarate Donetsk și Luhansk. A participat și la Anexarea Crimeii de către Federația Rusă.

Deputatul și omul de afaceri ucrainean Serhiy Taruta este unul dintre susținătorii inițiativei și face ușor accesibile întâlnirile avocaților și anchetatorilor cu oficialii ucraineni.

Taruta, care a locuit în Mariupol, și-a pierdut o mare parte din afaceri, încă de când Rusia a preluat mai mult de jumătate din regiunea Donbas în 2014.

(VEZI ȘI: RĂZBOIUL DRONELOR. RUSIA ȘI UCRAINA SE LUPTĂ ÎN TEHNICĂ MILITARĂ DE ULTIMĂ GENERAȚIE)

„Ucrainenii au așteptat 20 de ani pentru urmărirea lui (Pavlo) Lazarenko, iar acum opt pentru MH17”, a declarat Taruta, care s-a referit în aceast discurs la un caz împotriva fostului prim-ministru al Ucrainei, care a delapidat milioane de oameni.

“Trebuie să dezvoltăm un mecanism mai rapid de compensare”, a spus deputatul ucrainean. „Căile normale sunt prea lente”, a precizat Serhiy Taruta.

Mai mult decât atât, Ucraina a început urmărirea penală a soldaților ruși capturați pentru crime de război. Potrivit lui Serhiy Taruta, persoanele care au suferit pierderea unei persoane dragi sau a proprietății ori care au fost rănite vor fi primii beneficiari ai despăgubirilor.

Ucraina, distrusă de război (Foto: Profimedia)

Acestui demers s-au alăturat mai multe echipe de anchetatori. Asta pentru a ajuta la găsirea bunurilor unor oameni de afaceri ruși, despre care se crede că sunt complici la război.

Bellingcat, un grup care investighează de câțiva ani activitățile Grupului Wagner și ale altor contractori militari privați ruși este și el implicat.

„Monitorizăm îndeaproape activitatea unităților de mercenari din Rusia în Ucraina”, a declarat Christo Grozev, directorul executiv al Bellingcat.

„Credem că o cercetare mai profundă în lanțul de comandă al Grupului Wagner și în ceea ce privește legăturile sale cu autoritățile oficiale ruse nu numai că ar contribui la a face dreptate pentru victimele invaziei și familiile lor, ci va aduce și mai multă conștientizare și transparență a publicului cu privire la modul în care se comportă Rusia în acest război”, a mai spus Grozev.

Războiul din Ucraina este definiția legală a terorismului

Ivazia Rusiei nu este doar un război agresiv, ci se încadrează, așa cum spun și specialiștii, în definiția legală a terorismului. McCue, un avocat din Londra, are experiență în cazuri similare, dar la scară mai mică.

Prima victorie a acestuia a fost câștigată în numele victimelor bombardamentului Omagh din 1998, în care patru bărbați au fost găsiți vinovați pentru bombardament și li s-a ordonat să plătească despăgubiri familiilor victimelor.

„Poliția avea dovezile necesare, dar nimeni nu a fost acuzat din cauza procesului de pace”, a spus McCue. „Așadar, am făcut o acțiune civilă și am câștigat, Am reușit să luăm case la doi dintre acuzați”.

În cazul războiului din Ucraina este posibil ca demersurile să funcționeze pe aceleași principii, deși se va concentra mai mult pe obținerea de compensații bănești pentru cei care au suferit pierderea unor persoane dragi, a proprietății sau a afacerilor.

„Cazul Omagh nu a fost despre bani, ci despre a dovedi cine a făcut-o. Acest caz este despre bani”, a spus McCue.

În acest context, primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață. Militarul rus a fost prezent în sala de judecată într-o boxă cu pereţi transparenţi.

Peste 8.000 de anchete penale legate de război, în Ucraina

El a asistat în tăcere şi nu a părut emoţionat la citirea verdictului. Din boxa acuzaților, Şişimarin a adăugat: „Îmi pare sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat.

Aș vrea să-mi cer scuze încă o dată. Și voi accepta pedeapsa pe care o voi primi”.

Un alt tribunal din Ucraina a condamnat alți doi militari ruși pentru crime de război prin bombardarea unor clădiri civile. Ei au primit o condamnare de 11 ani și jumătate de închisoare.

Ucraina va trimite în judecată alte 80 de persoane suspectate că au comis crime de război. Biroul procurorului general a deschis deja peste 8.000 de anchete penale legate de război și a identificat 600 de suspecți.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că amploarea plângerilor împotriva Rusiei sugerează o toleranță sistemică sau încurajarea crimelor de război împotriva ucrainenilor.

„Toate dovezile indică faptul că elita politică și militară rusă a revenit necondiționat la tacticile brutale de război ale violenței. Acest lucru este evident mai ales în teritoriile care se aflau pe linia frontului războiului, care practic au devenit un abator”, a spus ea.

(CITEȘTE ȘI: DRONE SINUCIGAȘE, FOLOSITE ÎMPOTRIVA RUȘILOR! SUA TRIMIT ÎN UCRAINA 100 DE APARATE DE ZBOR SWITCHBLADE)

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Camping în România. Cât costă o zi cu RULOTA, la munte sau la mare
Camping în România. Cât costă o zi cu RULOTA, la munte sau la mare
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după numeroasele operații estetice! Caută tinerețea veșnică și atenția femeilor frumoase
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
Mădălina Ghenea, apariție în lenjerie TRANSPARENTĂ! A făcut-o IAR
Mădălina Ghenea, apariție în lenjerie TRANSPARENTĂ! A făcut-o IAR
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor au fost găsite într-un puț adânc de 15 metri
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața ta?
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Cu cine nu ar cânta niciodată Maria Cârneci: „Nu aș accepta niciodată cu unul care...”. Dezvăluiri fără perdea făcute de interpreta de muzică populară
Cu cine nu ar cânta niciodată Maria Cârneci: „Nu aș accepta niciodată cu unul care...”....
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără el. „Nu cred că îmi mai găsesc echilibrul fără el niciodată. Nu cred.”
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală:...
Produsul adorat de români care nu va mai avea niciodată același gust. Este directivă de la UE
Produsul adorat de români care nu va mai avea niciodată același gust. Este directivă de...
Părintele Pimen Vlad, adevăruri nespuse despre Gigi Becali. A fost miracol de la Maica Domnului. ”Aveți pământ acolo?”
Părintele Pimen Vlad, adevăruri nespuse despre Gigi Becali. A fost miracol de la Maica Domnului....
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Despărțire – șoc în showbiz, la doar o zi de când vedeta a adus pe lume cel de-al doilea copil. „E posibil să rămână la ea”
Despărțire – șoc în showbiz, la doar o zi de când vedeta a adus pe...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Obicei INEDIT în a doua zi de Paște. Singurul loc din România în care se mai practică
Obicei INEDIT în a doua zi de Paște. Singurul loc din România în care se...
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu Nilă
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea,...
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci:
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
Gigi Becali și-a luat mâna de pe Ioana Tufaru: „Nu mai suntem sub aripa lui protectoare”
Gigi Becali și-a luat mâna de pe Ioana Tufaru: „Nu mai suntem sub aripa lui...
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste impresionantă și a oprit o catastrofă. Un oraș întreg ar fi fost șters de pe hartă
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste impresionantă și a...
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare, dar profitul poate fi uriaș. Un ou se vinde și cu 100 de lei, iar cererea este uriașă
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare, dar profitul poate...