Acasă » Povesti celebre » „Afacerea Bachus”, cel mai mare scandal public al României comuniste. Filmul cu Ștefan Mihăilescu-Brăila, inspirat din drama ultimului condamnat la moarte

„Afacerea Bachus”, cel mai mare scandal public al României comuniste. Filmul cu Ștefan Mihăilescu-Brăila, inspirat din drama ultimului condamnat la moarte

De: Dan Mlădinoiu 18/08/2023 | 11:03
„Afacerea Bachus”, cel mai mare scandal public al României comuniste. Filmul cu Ștefan Mihăilescu-Brăila, inspirat din drama ultimului condamnat la moarte

Gheorghe Ştefănescu s-a născut la 11 septembrie 1929. Deși era doar un absolvent de opt clase, avea să devină omul aflat în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri de corupție din perioada comunistă. Metoda prin care s-a îmbogățit era una de o simplitate dezarmantă, cunoscută ca Afacerea Bachus și a pus pe jar autoritățile române în perioada 1971-1978. Era gestionarul unei prăvălii cu vinuri din București. Devenise liderul unei grupări considerate mafiote care a adus statului un prejudiciu de 4,5 milioane de dolari. I-au fost confiscate peste 19 kilograme de aur și pietre prețioase.

Șapte ani de huzur în stil capitalist

Totul a început în 1971, în depozitul său de vinuri de pe Calea Griviţei. Conform unui documentar realizat de TVR, procesul său s-a judecat la Tribunalul Bucureşti, iar, la final, Ştefănescu a fost condamnat la pedeapsa capitală. A fost executat prin împușcare la Jilava și înmormântat în cimitirul închisorii. Avea 52 de ani.

Vreme de șapte ani, pe Calea Griviţei, undeva la intersecţia cu şoseaua Nicolae Titulescu, exista o prăvălie mică, dar elegantă. Magazinul avea clienţi fideli care cumpărau de acolo un vin „bun şi ieftin”. Unitatea se numea „Depozitul de vinuri şi rachiuri, cu desfacere către populaţie” şi aparţinea de ICL Alimentara – Sector 1. Bucureştenii îi spuneau însă „la Ştefănescu”, după numele şefului unităţii, un om între două vârste, dinamic și glumeț.

Administrator al renumitelor podgorii de la Coteşti, Ştefănescu fura o bună parte din vin, dând vina pe „dezastrele naturale” pentru a justifica producţiile slabe. Apoi, amesteca vinurile ieftine cu cele mai scumpe, iar băutura rezultată o vindea la preţul mai mare. În afară de vin a contrafăcut şi ţuică de prune. În toată perioada, a contrafăcut peste 400.000 de litri de vin. Se estimează că paguba pricinuită statului a fost de 4,5 milioane de dolari americani, la valoarea din anii ’70, iar la cea actuală-aproape 10 milioane de euro. Legenda spune că din banii recuperaţi comuniştii ar fi reconstruit podul Grant.

Metoda simplă: vinul botezat

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada menționată, Ştefănescu a amestecat vin de 7 lei litrul, cu cel de 9 lei litrul, pe care l-a vândut la preţul mai mare. În aceeași măsură, combina vinul de 9 lei cu cel de 12 lei litrul şi îl comercializa la preţul din urmă. Totodată, Ştefănescu amesteca rachiul de drojdie de 30 de grade cu ţuică de prună (24), pe care o “boteza” cu diferite cantităţi de apă. Vindea amestecul sub denumirea de „ţuică de prună”. Pentru a aduce tăria alcoolică la nivelul de 24 de grade, cât prevedea rețeta veritabilă, „adăuga o cantitate de apă în funcţie de cantitatea de rachiu de drojdie introdusă”.

Un Al Capone modern

„Bachus” ţinea personal evidenţa, repartiza vânzătorii prin rotaţie, ca să nu cunoască valoarea încasărilor zilnice, iar pentru a-i determina să nu vorbească, le dădea sume de bani cuprinse între 100 şi 500 de lei, licori lumești, dar şi alimente. În cei aproape opt ani de lucru intens, Ştefănescu a intrat în legătură cu şefii celor mai mari întreprinderi vinicole din judeţul Vrancea şi din alte zone la fel de cunoscute. Circuitul era deosebit de complex, incluzând şi falsificarea unor acte de gestiune, atât la furnizori, cât şi la prăvălia condusă de el.

Filmul în care Mihăilescu-Brăila a jucat magistral

A fost arestat în 1978. A urmat un proces care a durat trei ani. Dosarul Vinul a intrat în istorie. Cazul a fost atât de mediatizat de presa comunistă, încât bucureştenii din zona Griviţei-Basarab cunoşteau întreaga poveste a depozitului de alcool la care făceau cozi de zeci de minute în anii ’70. Peste toate, în 1984, cazul Ştefănescu a fost subiect de film:„Secretul lui Bachus“, cu Ştefan Mihăilescu -Brăila în rolul principal. Un rol pe care cei care au anchetat cazul l-au considerat magistral. Practic, actorul a intrat în pielea gestionarului depozitului de vinuri.

Un alt amănunt este că Gheorghe Ştefănescu nu era poreclit „Bachus“ şi nu i se spunea nici „Bumbescu“, ca în film. Apropiaţii îi spuneau nea Gică. Singurul lucru adevărat, care apare şi în pelicula lui Geo Saizescu şi Titus Popovici, este că, în pofida bogăţiei strânse de-a lungul timpului, Gheorghe Ştefănescu avea un stil modest de viaţă, așa cum procedau gangsterii adevărați, pentru a nu da de bănuit, așa cum notează historia.ro.

Aurul și bișnițarii, capăt de linie

Întreaga afacere s-a prăbușit de la o tranzacţie cu aur. Metalul prețios a fost elementul declanşator. Şocul a fost totuşi milionul de lei găsit la el. Aici s-a aflat în faţa faptului împlinit. Nu a avut ce să mai facă. Celor care-l susţineau nici nu le venea să creadă ce s-a găsit la Ştefănescu. Un milion de lei, în 1978, era enorm. Plus case şi bijuterii.

Prinderea lui Ştefănescu a venit în urma unei informaţii din zona bişniţarilor. Una dintre informaţiile Miliției care duceau spre Ştefănescu era legată de faptul că el era preocupat de achiziţia de aur. Cumpăra bijuterii sub orice formă. Un pont primit la vremea respectivă se referea la faptul că omul urma să ia de la un bişniţar o mare cantitate de aur. S-a realizat flagrantul undeva, în apropierea depozitului său de vinuri. Era vorba de câteva lănţişoare. În urma percheziţiei atât acasă, cât şi la locul de muncă a venit uriașa surpriză.

Gheorghe Ștefănescu, omul datorită căruia a fost creat celebrul personaj „nea Bachus”

Fiind şi primul mare caz de fraudă economică, anchetatorii vedeau în Ştefănescu un adevărat mafiot. Gruparea coordonată și pusă la punct de el era una ermetică, de tip familial, constituită mafiot. Cu puternice încrengături şi în sus, şi în lateral. În sus ca să se acopere prin corupţie şi în lateral erau furnizorul şi cel care transporta marfa. Banii erau investiți în aur, valută, obligaţiuni CEC.

El acţiona direct. Gheorghe Ştefănescu era tipul mafiotului tradiţional. Cu o anumită cultură a banului. O avariţie specifică, totală. Îl avea pe primul secretar la mână. Pe lângă acesta, directori şi directoraşi. Aceia veneau să-şi ia tainul. Spre final refuzau să-l mai ridice, pentru că era prea mare. El dicta. La comandantul miliției locale nu avea nicio problemă. Fiecare trecea şi îşi lua darul. Era bidonul de vin, nici nu se luau în calcul banii la acel nivel. Sumele consistente aveau o destinație doar de el știută. Era un tip foarte calculat. Ştia care-i preţul fiecăruia. Era jupânul total.

Verdictul

Începute în 1978, procesele penale împotriva lui Ştefănescu au durat până în 1980. Atunci a fost dată şi sentinţa de pedeapsă cu moartea, la 26 aprilie 1980. Executarea a avut loc după mai bine de un an şi jumătate, după ce familia lui Ştefănescu a încercat să obţină strămutarea pedepsei capitale în închisoare pe viaţă. Eforturile au fost zadarnice. Oricum, dosarul era unul care era cunoscut chiar de Nicolae Ceauşescu. Fusese informat aproape imediat, la o zi sau două. Toată acţiunea a fost coordonată direct de generalul Nuţă, șeful Inspectoratului General al Miliției.

După condamnarea lui Ştefănescu, fiii lui, Mircea şi Gabi, au fost închişi pentru complicitate alături de tatăl lor. Ambii au murit la câţiva ani după ce au fost eliberaţi.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...