Acasă » Povesti celebre » Arma secretă a României lui Nicolae Ceaușescu între mit și realitate! Laserul lui Coandă nu a fost văzut niciodată

Arma secretă a României lui Nicolae Ceaușescu între mit și realitate! Laserul lui Coandă nu a fost văzut niciodată

De: Dan Mlădinoiu 31/03/2023 | 13:38
Arma secretă a României lui Nicolae Ceaușescu între mit și realitate! Laserul lui Coandă nu a fost văzut niciodată
Legenda spune că România a beneficiat de o armă cu laser

Pe fondul unui program de reforme și liberalizări lansat de către liderul Cehoslovaciei, Dubcek, și a unei presiuni populare de implementare a acestora, conducerea URSS, în frunte cu Leonid Brejnev, și-a exprimat totalul dezacord cu Primăvara de la Praga. Sovietelor li s-au adăugat celelalte țări din blocul communist, cu excepția României.. Disensiunile au escaladat, astfel încât în noaptea de 20-21 august 1968 Uniunea Sovietică, Polonia, RDG, Ungaria și Bulgaria au invadat țara considerată rebelă. Aproximativ 7.000 de tancuri și 600.000 de soldați au ocupat străzile capitalei. Circa 70 de cehi și slovaci au fost uciși, alte sute fiind răniți.

La București, a doua zi după eveniment, Ceaușescu aflat la putere de trei ani, condamna în fața a 100.000 de oameni actul armat. Cert este faptul că ecourile mitingului i-au trezit dictatorului măreție personală și apetitul către excesele ulterioare. România socialistă, un aliat al guvernului reformator praghez, nu fusese chemată să ia parte la agresiunea militară. Înfricoșat de perspectiva ca țara să nu fie următoarea victimă a tăvălugului celor cinci agresoare comandate de Kremlin, Ceaușescu începe să ia măsuri.

Teribila armă a lui Coandă

Totuși, în acele zile fierbinți, la propriu și la figurat, era larg răspândită în rândul populaţiei temerea că România va fi următoarea ţară vizată de ruşi, după ce invazia Cehoslovaciei decursese într-un ritm rapid și lejer. Se zvonea că sovieticii au masat la frontiera noastră 200.000 de soldaţi şi numeroase tancuri. Pare-se că a existat şi o telegramă de la Londra care avertiza guvernul român privind o eventuală invazie. În cele din urmă, așa cum e știut, aceasta nu a avut loc, însă a dat naștere unei legende care afirma că ruşii s-ar fi retras după ce armata română ar fi topit câteva blindate cu o armă laser nouă și deosebit de puternică. Mitul „laserului distrugător” a luat o amploare imediată, chiar dacă nu au existat dovezi menite să ateste existența lui. Este posibil ca el să fi fost o stratagemă a serviciilor secrete românești, cu scopul de a calma populația.

Teribila armă a primit şi un nume „Laserul lui Coandă”, astfel încât teoria să câştige în credibilitate. Mitul a fost întărit de faptul real că celebrul inventator se întorsese să lucreze în România în primii ani ai lui Ceauşescu în fruntea partidului, primind funcţia de director al Institutului pentru Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică (INCREST), locul unde ar fi fost creat ingeniosul mijloc de luptă. Despre Henri Coandă se spunea că ar fi contribuit la dezvoltarea celebrelor rachete V1 și V2 ale lui Hitler, fiind ulterior răpit de americani pentru a lucra la dezvoltarea proiectului în Statele Unite. Numele savantului rămâne legat de reuşita primului zbor cu reacţie din lume şi, mai ales, de descoperirea „efectului Coandă”, cu aplicaţii în nenumărate domenii ale ştiinţei. Cercetătorul român, comparabil ca anvergură cu Nicola Tesla, are însă în palmares multe alte invenţii în domenii extrem de diferite. El este autorul a peste 250 de proiecte pentru care a obţinut mai mult de 700 de brevete de proprietate intelectuală în nenumărate ţări ale lumii. Renumitul Gustave Eiffel, cel care a fost primul său angajator, obişnuia să spună că tânărul Coandă s-a născut mult înaintea timpului său şi a posibilităţilor tehnice ale începutului de secol XX.

De la mit la realitate

Nu se poate afirma cu argumente solide faptul că ilustrul savant ar fi lucrat realmente la o asemenea invenție de domeniul fantasticului. Cel puțin din punct de vedere scriptic, nu există nicio dovadă care să probeze acest lucru. Dar, o certitudine există. Aceea că tunurile cu laser au devenit între timp realitate. În 2020, GadgetReport.ro relata despre un incident militar demn de „Războiul Stelelor”. O navă a Marinei SUA a doborât o dronă având un tun cu laser. Întâmplarea s-a petrecut în Oceanul Pacific și a fost confirmată oficial de US Navy.
„Acest tip de teste ne permite să obținem informații valoroase cu privire la capacitățile noului sistem de arme cu laser împotriva potențialelor amenințări”, declara comandantul navei americane, Karrey Sanders. Potrivit Marinei SUA, noua armă cu laser a fost dezvoltată să răspundă eficient „unui număr din ce în ce mai mare de amenințări”, care includ UAV-uri (drone), ambarcațiuni mici și rapide și sisteme de supraveghere și recunoaștere.US Navy speră că tunurile cu laser pot apăra flota de dronele și rachetele inteligente lansate de țări precum Rusia sau China.

La rândul său, US Army dezvoltă o armă cu laser, Indirect Fire Protection Capacity-High Energy Energy (IFPC-HEL), de 300 de kilowati, capabilă să intercepteze rachete, piese de artilerie și drone. Biroul de Cercetări Navale a acordat Northrup Grumman un contract de 53 de milioane de dolari pentru a dezvolta sistemul LWSD-ul de 150 de kilowati.

Este Henri Coandă autorul unei astfel de invenții? Să fi fost subtilizată ideea savantului român de către americani și transformată în realitate? Dacă e să ne luăm după mărturia inginerului Adrian Drăghici, care a lucrat cu Henri Coandă la INCREST, în perioada când acesta era director, celebrul inventator ar fi avut alte preocupări, îndreptate în general către mecanica fluidelor şi mai puţin către alte ramuri ale fizicii.

O altă ipoteză, mult mai de crezut, este aceea că serviciile de informaţii au răspândit zvonul cu pricina pentru a linişti populaţia cu privire la capabilităţile de apărare a României, în acea perioadă instabilă.

Un fapt ce nu poate fi dat uitării este acela că, în primăvara lui 1989, Nicolae Ceauşescu anunţa public că România dispune, din punct de vedere tehnic, de capacitatea de a fabrica arme nucleare. Toată zvonistica din jurul eforturilor dictatorului comunist de a se înarma nuclear avea un punct de pornire real. El şi-a manifestat dorinţa de a introduce România pe lista ţărilor producătoare de energie nucleară imediat după ce a ajuns la putere, în 1965. Ani mai târziu, îmbrățișase ideea de a fabrica o bombă nucleară. În cele din urmă, visul dictatorului comunist ca România să devină o putere atomică a rămas un vis prea îndepărtat, o altă parte componentă a megalomaniei proiectelor sale niciodată finalizate. Astăzi, povestea armelor secrete ale lui Ceauşescu se află pe raftul imaginar și nostalgic al miturilor comunismului românesc.

Tehnologia există și este folosită de armata Statelor Unite

Forțele militare americane ar putea introduce primele arme cu laser începând din 2025, relata recent Mashable, care citeaza un proiect al Agentiei pentru Proiecte Speciale DARPA (n.red- Defense Advanced Research Projects Agency). Potrivit surselor menționate, americanii lucrează încă din 2008 la dezvoltarea unor tipuri de armament care să folosească fascicole laser pentru a distruge țintele. Programul militar denumit HELLADS (High Energy Liquid Laser Area Defense System) a trecut deja de faza prototipurilor, astfel că în curând avioanele de vânătoare vor fi dotate cu tunuri laser capabile să își atingă ținta cu o acuratețe maximă. DARPA este implicat și în alte proiecte spectaculoase, conform GadgetReport.ro.

A existat sau nu „Laserul lui Coandă”? Dacă a fost sau nu real, rămâne totuși în istoria României ca o legendă și un semn de întrebare suplimentar după ce fostul dictator a pierit.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Erika Isac, un nou gest CONTROVERSAT! Și-a anunțat deja fanii pe InstaStory
Erika Isac, un nou gest CONTROVERSAT! Și-a anunțat deja fanii pe InstaStory
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Asta e fotografia din INTIMITATEA Simonei Halep care a ajuns pe net! Iubește din nou?
Asta e fotografia din INTIMITATEA Simonei Halep care a ajuns pe net! Iubește din nou?
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Cum arată cel mai FRUMOS parc din Capitală. „Așa cum există și la New York și la Paris!”
Cum arată cel mai FRUMOS parc din Capitală. „Așa cum există și la New York...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...