Atenție! În ce condiții poți merge la terase de la 1 iunie? Autoritățile au impus reguli stricte

Publicat: 30/05/2020 | 09:30
Atenție! În ce condiții poți merge la terase de la 1 iunie? Autoritățile au impus reguli stricte

Normele obligatorii de redeschidere ale teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial. Cel mai important aspect de știut este faptul că toți românii care doresc să meargă la terase trebuie să-și fac rezervare la respectivul local. Mai mult, autoritățile vor să știe exact cum sunt grupate mesele din localuri.

La o masă vor putea sta maximum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă. Personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi.

CITEȘTE ȘI: Un tânăr din Dâmbovița a zburat cu mașina pe șosea. A spulberat un gard și s-a oprit în balconul unei case

În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prin care se aprobă normele pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 la prepararea, servirea şi consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate în exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică.

În document se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

CITEȘTE ȘI: Grav accident de circulație în Tulcea. O tânără de 16 ani a murit pe loc

De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie). Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

La intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

CITEȘTE ȘI: Marcel Vela a făcut anunțul: ce se întâmplă cu ștrandurile și piscinele, de la 1 iunie

Conform documentului, este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate trebuie să existe o distanţă de minim doi metri.

Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.

 

Citește și...