Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Trending » Bacalaureat 2022 | Subiectele și baremul la istorie, proba obligatorie a profilului, de la BAC, de marți, 21 iunie

Bacalaureat 2022 | Subiectele și baremul la istorie, proba obligatorie a profilului, de la BAC, de marți, 21 iunie

De: Valentina Ene 21/06/2022 | 07:30
Bacalaureat 2022 | Subiectele și baremul la istorie, proba obligatorie a profilului, de la BAC, de marți, 21 iunie

Bacalaureat 2022. Toți cei care au terminat cu bine clasa a XII-a vor susține azi, 21 iunie 2022, cea de-a doua probă a examenului de Bacalaureat. Emoțiile sunt mari atât pentru cei de la profilul uman, cât și pentru cei de la profilul real, deoarece subiectele la istorie, respectiv matematică îi pot pune în dificultate pe viitorii studenți.

Prima probă de la BAC, proba obligatorie la Limba și Literatura Română a fost susținută de către elevi ieri, 20 iunie 2022, urmând ca aceștia să se pregătească temeinic pentru proba obligatorie de azi. Cei care au terminat un profil uman vor fi nevoiți să susțină proba la Istorie, în timp ce elevii care au fost la un profil real, vor avea de-a face cu Matematica.

Miercuri, 22 iunie 2022, toți elevii care au terminat clasa a XII-a vor fi nevoiți să susțină cea de-a treia probă a examenului de Bacalaureat, și anume proba la alegere a profilului și specializării. În funcție de dorințele fiecăruia, candidații vor primi subiecte la Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie, Biologie, Geografie, Fizică sau Chimie.

VEZI ȘI: SCENE ULUITOARE LA BAC 2022! IREAL CE A PUTUT SĂ FACĂ O ELEVĂ DE LA LICEUL ION CREANGĂ DIN BUCUREŞTI, CHIAR ÎNAINTE SĂ INTRE LA EXAMENUL DE LIMBA ROMÂNĂ

Subiectele la Istorie, proba obligatorie a profilului

Citiţi, cu atenţie, sursele de mai jos:

A. „De îndată ce a devenit clar că partidele comuniste nu urmau să câștige puterea prin alegeri cu adevărat libere, intimidarea, infiltrările și presiunile, pentru asigurarea dominației prin alte mijloace, au devenit inevitabile. Însă toate acestea nu puteau decât să adâncească separarea față de acele zone ale continentului care nu căzuseră sub dominația sovietică.Un fapt important a fost acela că partidele comuniste nu erau îndeajuns de populare încât să obțină sprijin majoritar la alegerile libere din Europa de Vest. În plus, pe măsură ce practicile de acaparare a puterii în Europa de Est […] au devenit ținte ușoare pentru criticile […] partidelor politice anticomuniste și ale Aliaților occidentali, susținerea comunismului a scăzut tot mai mult în cea mai mare parte a Europei de Vest. Divizarea [Europei] a fost inevitabilă. Premisele existau încă de la început, din 1945, într-o primă instanță fiind vorba despre nevoia sovieticilor de o zonă […] alcătuită din state-satelit aflate sub conducere comunistă […]. Această stare de fapt a fost consolidată în 1947, când Stalin a refuzat oferta de ajutor a americanilor, care urma să dea un impuls reconstrucției Europei, liderul sovietic insistând asupra faptului că Europa de Est avea să urmeze o cu totul altă cale – sub dominația Uniunii Sovietice.”
(I. Kershaw, Drumul spre iad. Europa, 1914-1949)

B. „Precaut ca de obicei și în relații încă bune cu puterile occidentale, Stalin […] a favorizat formarea guvernelor «de uniune națională» […]. Înainte de sfârșitul războiului sau imediat după aceea, fiecare țară din Europa de Est avea un asemenea guvern de coaliție. […] În fiecare guvern de coaliție […] comuniștii încercau să dețină ministerele-cheie: Ministerul de Interne […], Ministerul Justiției […], Ministerul Agriculturii […].Impunerea puterii sovietice în Europa de Est reflectă un parcurs comun tuturor țărilor din zonă. Calculele lui Stalin nu țineau cont de specificul național. Acolo unde comuniștii puteau spera să dobândească puterea prin mijloace legale sau aparent legale, Stalin nu avea nimic împotrivă, cel puțin până în toamna anului 1947. […] Intervenția sovietică a fost mai puternică în Bulgaria și România – pe de o parte, fiindcă ambele țări fuseseră în război împotriva Uniunii Sovietice, iar pe de altă parte, fiindcă mișcarea comunistă locală era slabă, dar mai ales pentru că poziția geografică le sortea inevitabil dominației sovietice în Europa.”
(T. Judt, Epoca postbelică: o istorie a Europei de după 1945)

Pornind de la aceste surse, răspundeţi la următoarele cerinţe:

1. Numiţi o instituție politică precizată în sursa B.
2. Precizaţi, din sursa A, o informație referitoare la evenimentul din anul 1947.
3. Menţionaţi liderul politic și un spațiu istoric precizate atât în sursa A, cât și în sursa B.
4. Scrieţi, pe foaia de examen, litera corespunzătoare sursei care susține că partidele comuniste recurg la presiuni și intimidări pentru asigurarea dominației politice.
5. Scrieţi o relație cauză-efect stabilită între două informaţii selectate din sursa B, precizând rolul fiecăreia dintre aceste informaţii (cauză, respectiv efect).
6. Prezentați două fapte istorice din politica internă a României, desfășurate în perioada 1948-1962.
7. Menţionaţi o asemănare între două practici politice utilizate în perioada național-comunismului, în România.

Subiectul al II-lea (30 de punte). Fragment din Ioan Aurel Pop și I. Bolovan, din Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova.

Citiţi, cu atenţie, sursa de mai jos:

„În persoana […] lui Dimitrie Cantemir (1710-1711), Poarta [Imperiul Otoman] spera să fi găsit un domn potrivit cu noile vremuri. Imediat după ocuparea tronului Moldovei, Dimitrie Cantemir a încercat să pună capăt luptelor dintre grupările boierești […], a înnoit Sfatul Domnesc, în care a introdus persoane care-i împărtășeau opiniile. […] Deciziile luate în Sfatul Domnesc au fost, în general, favorabile micii boierimi; marea boierime i s-a arătat ostilă. […]

Pe plan extern, […] Dimitrie Cantemir s-a îndreptat către Rusia lui Petru cel Mare. […] Tratativele moldo-ruse s-au încheiat în aprilie 1711 prin Tratatul de la Luțk. Prevederile acestuia, cuprinse în 16 articole, reglementau viitorul statut al țării față de Rusia și pe acela al domnului față de boieri. Moldova urma să se alăture luptei antiotomane, iar în orașele și cetățile moldovene urmau să fie instalate trupe rusești; țara era pusă sub protecția țarului, domnia urmând a deveni ereditară în familia Cantemireștilor. […] Tratatul a fost păstrat secret până la declanșarea operațiunilor de război, din mai 1711 […]. Trupele rusești, inferioare numeric celor turcești, […] au trecut prin mari dificultăți. Țarul a fost nevoit să inițieze tratative de pace cu turcii. Acestea au fost finalizate la 23 iulie 1711 […]. Ca urmare, trupele țariste și-au început retragerea din Moldova. Alături de ele a părăsit țara și Dimitrie Cantemir […].

Regimul fanariot a fost inaugurat după înfrângerea armatelor țarului Petru I și a domnului moldovean la Stănilești (1711) […]. Turcii l-au instalat în fruntea Moldovei pe Nicolae Mavrocordat (1711-1715). Același domn avea să deschidă seria «domniilor fanariote» și în Țara Românească. […] Învestirea și numirea domnului de către sultan evidențiază degradarea statutului domniei față de secolele anterioare, integrarea sa în sistemul administrativ otoman. […] În «veacul fanariot», domnia a fost extrem de instabilă […], în general, domniile au fost scurte, de unul sau cel mult doi ani.”
(I. A. Pop, I. Bolovan, Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova)

Pornind de la această sursă, răspundeţi la următoarele cerinţe:

1. Numiţi statul condus de Dimitrie Cantemir, precizat în sursa dată.
2. Precizaţi secolul în care se desfășoară evenimentele descrise în sursa dată.
3. Menţionaţi domnul fanariot și o caracteristică a domniei în „veacul fanariot‟, la care se referă sursa dată.
4. Menţionaţi, din sursa dată, două informații referitoare la politica internă din timpul domniei lui Dimitrie Cantemir.
5. Formulați, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la prevederile Tratatului de la Luțk, susținându-l cu două informaţii selectate din sursă.
6. Argumentaţi, printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia românii participă la acțiuni militare desfășurate în secolele al XV-lea – al XVI-lea. (Se punctează prezentarea unui fapt istoric relevant și utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea şi concluzia.)

Subiectul al III-lea

Elaboraţi, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea, având în vedere:

– precizarea unui fapt istoric desfășurat de români în perioada 1851-1859 și menționarea a două aspecte referitoare la acesta;
– menţionarea a două măsuri adoptate de statul român în plan intern, între anii 1862-1870;
– prezentarea unui fapt istoric desfășurat de România în contextul „crizei orientale‟ din a douajumătate a secolului al XIX-lea;
– formularea unui punct de vedere referitor la implicarea statului român în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea şi susținerea acestuia printr-un argument istoric.

Notă! Se punctează şi utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea prezentării, evidenţierea relaţiei cauză-efect, elaborarea argumentului istoric (prezentarea unui fapt istoric relevant și utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea şi concluzia), respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice şi încadrarea eseului în limita de spaţiu precizată.

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea de vară

  • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2022. UN ELEV DIN CAPITALĂ ȘI-A LĂSAT BMW-UL ÎN DRUM ȘI A FUGIT SĂ NU PIARDĂ PROBA LA LIMBA ROMÂNĂ. CE S-A ÎNTÂMPLAT LA SCURT TIMP

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea din august-septembrie

  • 18-25 iulie 2022 – Înscrierea pentru sesiunea de toamnă
  • 16 august 2022 – Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 17 august 2022 – Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 18 august 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 19 august 2022 – Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 31 august 2022 – Afișarea primelor rezultate pentru probele scrise
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina citeste mai mult
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate, nu va aduce linişte”
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate,...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia. Kimberly Guilfoyle și Donald Jr. s-au despărțit recent
Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia....
Ce condiții pune Daniel David pentru a candida la președinție VIDEO
Ce condiții pune Daniel David pentru a candida la președinție VIDEO
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad...
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Cât costă o clătită la Târgul de Crăciun de la Craiova. Internauții au reacționat imediat la vederea prețurilor piperate: „Zici că ești la New York”
Cât costă o clătită la Târgul de Crăciun de la Craiova. Internauții au reacționat imediat...
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei. Cum se descurca artista și câte drumuri făcea pe zi. „Am putut să-mi ajut părinții să-și acopere casa.”
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei....
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Permisul Internaţional de Conducere poate fi luat de 25 de ori mai ieftin. Puţini şoferi ştiu de acest beneficiu
Permisul Internaţional de Conducere poate fi luat de 25 de ori mai ieftin. Puţini şoferi...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să te întreb ceva...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să...
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască! Ce-a putut să răspundă Alexia Eram când a fost întrebată, pe șleau, despre noul ei iubit: ”Ți-am zis eu...” La asta chiar că nu se aștepta nimeni
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască!...
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung să fie contaminate într-un timp scurt
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung...
Ce să pui în cuva mașinii de spălat pentru a scăpa de părul de animale de pe haine. Soluții simple pentru toate tipurile de țesături
Ce să pui în cuva mașinii de spălat pentru a scăpa de părul de animale...
Dispar mașinile pe benzină și motorină. Din 2025, înmatricularea va fi suspendată
Dispar mașinile pe benzină și motorină. Din 2025, înmatricularea va fi suspendată
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal uriaş cu Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Eduard Hellvig: Discuţiile despre formarea noului Guvern trebuie să fie mai ales despre oameni şi să nu dureze prea mult / Va fi mai important ca niciodată tandemul preşedinte-premier care le va fi propus românilor la alegerile care vin
Eduard Hellvig: Discuţiile despre formarea noului Guvern trebuie să fie mai ales despre oameni şi...
Decizie pentru românii cu bani numerar. S-a dat lege. Gata cu obligația la cont bancar
Decizie pentru românii cu bani numerar. S-a dat lege. Gata cu obligația la cont bancar
Vestea momentului despre interzicerea mașinilor pe benzină și motorină. Strategia ce vizează România
Vestea momentului despre interzicerea mașinilor pe benzină și motorină. Strategia ce vizează România
Motivul pentru care avioanele nu zboară în linie dreaptă. De ce rutele lor sunt mereu curbate
Motivul pentru care avioanele nu zboară în linie dreaptă. De ce rutele lor sunt mereu...
A făcut toate tâmpeniile posibile! Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: A vorbit toate prostiile!
A făcut toate tâmpeniile posibile! Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: A...
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Jim Carrey revine în lumea filmului după ce anunțase că se retrage: „Am nevoie de bani, sincer”
Jim Carrey revine în lumea filmului după ce anunțase că se retrage: „Am nevoie de...
Zodiile care intră sub protecția astrelor la final de an. Vor avea parte de prosperitate financiară și noroc pe toate planurile
Zodiile care intră sub protecția astrelor la final de an. Vor avea parte de prosperitate...
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la raft de joi, 12 decembrie, patru produse pentru casă pe care românii...
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în culmea fericirii
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în...
×