Acasă » Știri » Bacalaureat 2025 | Rezolvarea subiectelor de la istorie de astăzi + baremul de corectare

Bacalaureat 2025 | Rezolvarea subiectelor de la istorie de astăzi + baremul de corectare

De: Anca Chihaie 11/06/2025 | 17:30
Bacalaureat 2025 | Rezolvarea subiectelor de la istorie de astăzi + baremul de corectare

Astăzi, 11 iunie, are loc una dintre cele mai importante etape ale Examenului Național de Bacalaureat 2025 – proba scrisă obligatorie a profilului. Aceasta aduce în centrele de examen din întreaga țară sute de mii de elevi, fiecare dintre ei fiind nevoit să susțină examenul la disciplina corespunzătoare profilului urmat în liceu: Matematică pentru elevii de la profil real sau tehnologic și Istorie pentru cei de la profil umanist ori vocațional.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, în această sesiune de vară sunt înscriși aproximativ 108.000 de candidați, dintre care peste 94.000 sunt din promoția curentă, iar restul din serii anterioare. Candidații au fost repartizați în peste 470 de centre de examen la nivel național.

UPDATE 17:30: Profesoara Iuliana Căplescu de la Colegiul Național „Matei Basarab” din București a oferit, pentru Edupedu.ro, sugestii de rezolvare a cerințelor prezente pe foaia de examen, la Istorie.

Rezolvarea Subiectului I la Istorie – BAC 2025

  1. Stalin/Andrei Jdanov;
  2. „O viguroasă mișcare de eliberare s-a afirmat chiar în Partidul Comunist Cehoslovac (Primăvara de la Praga)”;
  3. România și Albania;
  4. Sursa B;
  5. Cauză și Efect: Cauză: „deoarece armatele sale ocupau deja zonele respective”; Efect: „Stalin fusese în stare să impună frontierele Europei de Est fără să-și asume un risc ieșit din comun”.
  1. Două fapte istorice desfășurate în statul român, în perioada 1948-1960 sunt adoptarea legii naționalizării (iunie 1948) și inițierea procesului de colectivizare (martie 1949).

Rezolvarea Subiectului II la Istorie – BAC 2025

  1. Petru Rareș/Ștefan Lăcustă;
  2. Secolul al XVI-lea;
  3. lupta de la Feldioara; „oștile moldovene […] înving armatele lui Ferdinand de Habsburg, asigurând succesul adepților lui Zápolya. […] ”;
  4. Prima informație: „a întărit domnia”; A doua informație: „a limitat imunitățile marii boierimi”;
  1. Răspuns pentru cerința nr. 5: „Potrivit sursei date, relațiile dintre Moldova și Imperiul Otoman au fost conflictuale. Astfel, două informații care susțin acest punct de vedere sunt: «O armată de 150.000-200.000 de oameni, condusă de sultanul însuși, s-a îndreptat în vara anului 1538 spre Moldova» și «În timpul acestei expediții, otomanii au răpit Moldovei cetatea Tighina, cu teritoriul din jur, transformând-o în raia cu numele de Bender»”, spune prof. Iuliana Căplescu.
  2. Răspuns pentru cerința nr. 6: „La începutul secolului al XVIII-lea au avut loc acțiuni care vizează instituția domniei din Moldova. Astfel, în contextul alianțelor antiotomane ale domnitorilor moldavi cu statele creștine, Imperiul Otoman decide înlocuirea domnilor autohtoni cu domni străini, fanarioți.

În anul 1711, domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir a încheiat un tratat de alianță cu țarul Rusiei, Petru I cel Mare ce viza o acțiune comună antiotomană. Aceasta are loc în același an, la Stănilești unde, armatele moldo-ruse sunt învinse și domnitorul român renunță la tronul Moldovei.

Drept urmare, Poarta otomană decide înlocuirea sa cu un domnitor din afara granițelor țării, Nicolae Mavrocordat, grec din cartierul Fanar al Constantinopolului de unde vor proveni majoritatea domnitorilor în veacul al XVIII-lea. Principalele caracteristici ale domniilor fanariote fiind impunerea domnitorilor străini, monopolul comercial otoman, fiscalitatea excesivă, desfiinţarea armatei naţionale, cumpărarea domniilor, instabilitate politică etc. În concluzie, la începutul secolului al XVIII-lea au avut loc acțiuni care vizează instituția domniei din Moldova”, este o sugestie de rezolvare a cerinței.

UPDATE 15:20: Ministerul Educației a făcut publice, miercuri, după ora 15:00, baremul de corectare de la examenul de BAC 2025 de la Istorie.

UPDATE 12:45: SUBIECTE BACALAUREAT ISTORIE.

Rezolvarea subiectelor de la istorie de astăzi + baremul de corectare

După proba obligatorie a profilului, elevii vor reveni în sălile de examen vineri, 14 iunie, pentru a susține proba scrisă la alegere a profilului și specializării. Această etapă oferă candidaților posibilitatea de a opta pentru una dintre mai multe discipline relevante pentru parcursul lor educațional și profesional, cum ar fi Fizica, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică sau Psihologie, în funcție de filiera liceului urmat.

Pentru elevii care aparțin minorităților naționale, sesiunea de examene continuă și pe 16 iunie, când este programată proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Accesul în sălile de examen este permis până cel târziu la ora 8:30, în baza unui act de identitate valid. Proba începe oficial la ora 9:00, iar candidații au la dispoziție trei ore pentru a redacta lucrarea. Timpul este calculat din momentul în care toți elevii au primit subiectele.

Pentru redactarea lucrărilor, este obligatorie utilizarea cernelei sau a pastei de culoare albastră, iar schemele sau desenele pot fi realizate doar cu creion negru. La Matematică și Geografie, singurele instrumente permise sunt cele de desen (rigle, eclisoane etc.). Utilizarea oricăror mijloace de comunicare sau materiale neautorizate este interzisă și poate duce la eliminarea din examen.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fi susținut toate probele de competențe lingvistice și digitale, toate probele scrise, să fi obținut minimum nota 5 la fiecare probă scrisă și să aibă media generală a notelor de la probele scrise cel puțin 6.

Candidații care nu au promovat una sau mai multe probe din sesiunile anterioare, dar au avut recunoscute rezultatele obținute la alte examene, susțin doar probele nepromovate. Astfel, Bacalaureatul rămâne un examen modular pentru mulți dintre cei care revin după o pauză de câțiva ani.

Rezultatele inițiale vor fi afișate joi, 20 iunie, până la ora 12:00. În aceeași zi, între orele 14:00 și 18:00, elevii care consideră că au fost nedreptățiți pot depune contestații. În premieră pentru această sesiune, toți candidații vor avea posibilitatea să-și vizualizeze lucrările înainte de a decide dacă doresc să conteste notele primite. Vizualizarea este disponibilă și pe 23 și 24 iunie.

După soluționarea contestațiilor, rezultatele finale ale sesiunii de vară vor fi afișate pe 26 iunie. Elevii pot consulta notele atât în centrele de examen, cât și online, pe platforma bacalaureat.edu.ro.

Aflați aici toate informațiile despre Bacalaureat 2025.

Citește și: Ghid de completare a foii de examen la BAC 2025! Atenție, greșeala care îți poate anula lucrarea

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Anca-Maria Chihaie a terminat studiile la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, specializarea Jurnalism, în cadrul Universității de Vest din Timișoara. A făcut practică în presă scrisă, radio și TV și citeste mai mult
Parteneri
Cum arată acum Sânziana Buruiană, după 10 ani de alăptat fără oprire! Fosta asistentă s-a pozat provocator
Cum arată acum Sânziana Buruiană, după 10 ani de alăptat fără oprire! Fosta asistentă s-a...
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur” a gimnasticii românești
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur”...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Locul din România cu nume vulgar devenit atracție turistică. Se află la 80 de kilometri de Cluj-Napoca
Locul din România cu nume vulgar devenit atracție turistică. Se află la 80 de kilometri...
Ciprian Pian, omorât! Acuzații fără precedent
Ciprian Pian, omorât! Acuzații fără precedent
Prețuri uriașe la RCA de la 1 iulie. Plafonarea expiră. Cine va plăti peste 5.000 de lei pe o asigurare
Prețuri uriașe la RCA de la 1 iulie. Plafonarea expiră. Cine va plăti peste 5.000...
„Am luptat de una singură. A distrus un copil”. Procuror reținut pentru mușamalizarea unui caz în care un preot e acuzat de viol
„Am luptat de una singură. A distrus un copil”. Procuror reținut pentru mușamalizarea unui caz...
ANALIZĂ De ce vrea Putin un război între Israel și Iran. Moscova se preface că e aliata Teheranului, dar țintește alte câștiguri
ANALIZĂ De ce vrea Putin un război între Israel și Iran. Moscova se preface că...
Bugatti i-a cerut 13.000 de euro, el a reparat mașina cu 5 lei și o piesă de Volkswagen - VIDEO
Bugatti i-a cerut 13.000 de euro, el a reparat mașina cu 5 lei și o...
Cod galben de caniculă și disconfort termic în sudul României! Temperaturile maxime vor atinge 36 de grade Celsius
Cod galben de caniculă și disconfort termic în sudul României! Temperaturile maxime vor atinge 36...
Delia a fost omorâtă! Cei doi copii ai săi au fost martorii momentelor tragice! Imaginile groazei, din locul în care femeia și-a dat ultima suflare
Delia a fost omorâtă! Cei doi copii ai săi au fost martorii momentelor tragice! Imaginile...
Cât câștigă o româncă ce lucrează pe vas și ce condiții trebuie îndeplinite
Cât câștigă o româncă ce lucrează pe vas și ce condiții trebuie îndeplinite
Sfârșit tragic pentru o tânără însărcinată, în vârstă de 22 de ani! Iubitul a ucis-o cu mai multe lovituri de topor atunci când a aflat că vrea să se despartă de el! Scenele șocante au avut loc sub privirile îngrozite ale copiilor
Sfârșit tragic pentru o tânără însărcinată, în vârstă de 22 de ani! Iubitul a ucis-o...
Iubita lui Ştefan Mandachi vrea ordin de protecţie pentru violenţă domestică. Ar fi ameninţat-o cu moartea
Iubita lui Ştefan Mandachi vrea ordin de protecţie pentru violenţă domestică. Ar fi ameninţat-o cu...
BANCUL ZILEI. Busu oferă un sfat prețios tuturor bărbaților: - Dacă femeia tună și fulgeră...
BANCUL ZILEI. Busu oferă un sfat prețios tuturor bărbaților: - Dacă femeia tună și fulgeră...
Trump intră pe piața telefoniei mobile
Trump intră pe piața telefoniei mobile
Greșeală MAJORĂ pe Marte! Schimbă tot ce știam
Greșeală MAJORĂ pe Marte! Schimbă tot ce știam
Călin Georgescu și soția sa au locuit în Austria, vreme de zece ani, într-o casă cochetă, extrem de scumpă și cu garaj subteran. Imaginile apărute acum cu locuința au stârnit un val de comentarii
Călin Georgescu și soția sa au locuit în Austria, vreme de zece ani, într-o casă...
Produsul cu care România dă lovitura în luna iulie. Va fi o producție record, o mare parte va merge la export
Produsul cu care România dă lovitura în luna iulie. Va fi o producție record, o...
Descoperirea pe care o așteptau toți cei care au panouri solare. Crește puterea de producție și se dublează durata de viață
Descoperirea pe care o așteptau toți cei care au panouri solare. Crește puterea de producție...
Veste imensă pentru Elena Udrea. Decizie de ultimă oră a Curții de Apel Ploiești
Veste imensă pentru Elena Udrea. Decizie de ultimă oră a Curții de Apel Ploiești
Statul a retras o sumă-record din conturile românilor pentru a plăti pensiile şi salariile în iunie
Statul a retras o sumă-record din conturile românilor pentru a plăti pensiile şi salariile în...
Electronic Arts a anulat acest joc. Studioul producător a fost închis
Electronic Arts a anulat acest joc. Studioul producător a fost închis
Cel mai îndrăgit actor a murit fulgerător. A fost și va rămâne o stea strălucitoare. Drum lin!
Cel mai îndrăgit actor a murit fulgerător. A fost și va rămâne o stea strălucitoare....
Vedetă TV, jignită cumplit. A rămas năucită
Vedetă TV, jignită cumplit. A rămas năucită
Doliu în lumea muzicii! A murit Florin Oancea. Partenera sa, mesaj sfâșietor: „Am sufletul gol și mă plimb de colo-colo”
Doliu în lumea muzicii! A murit Florin Oancea. Partenera sa, mesaj sfâșietor: „Am sufletul gol...
Cadoul fabulos al lui Victor Piţurcă pentru fiul său! Ce a primit tânărul la majorat
Cadoul fabulos al lui Victor Piţurcă pentru fiul său! Ce a primit tânărul la majorat
Cum arată acum Jennifer Dumitrescu. Actrița a jucat-o pe micuța Carina în telenovela românească Îngerașii
Cum arată acum Jennifer Dumitrescu. Actrița a jucat-o pe micuța Carina în telenovela românească Îngerașii
Singurul mesaj publicat de Ștefan Mandachi înainte să izbucnească SCANDALUL în care este acuzat de iubita lui de violență:
Singurul mesaj publicat de Ștefan Mandachi înainte să izbucnească SCANDALUL în care este acuzat de...
Lovitură pentru Klaus Iohannis: nu primește vilă de protocol în București. Care ar fi motivul din spatele acestei decizii. Exclusiv
Lovitură pentru Klaus Iohannis: nu primește vilă de protocol în București. Care ar fi motivul...
Fabrica istorică a Bucureștiului, demolată. Mega-proiectul de peste 1 miliard de euro care îi va lua locul
Fabrica istorică a Bucureștiului, demolată. Mega-proiectul de peste 1 miliard de euro care îi va...
Lovitură pentru Mirela Vaida! Antena 1 i-a scos emisiunea după audiențe slabe. Ce se întâmplă cu vedeta
Lovitură pentru Mirela Vaida! Antena 1 i-a scos emisiunea după audiențe slabe. Ce se întâmplă...
×