Boli din cauza zahărului în exces. Ce rişti să faci dacă mănânci mult dulce

Publicat: 30/07/2017 | 14:39
Boli din cauza zahărului în exces. Ce rişti să faci dacă mănânci mult dulce

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra că se pot dezvolta numeroase boli din cauza zahărului în execes. Medicii spun că zahărul trebuie să reprezinte doar 5% din dietă, în timp ce statisticile arată că se consumă cu 50% mai mult zahăr decât în urmă cu 30 de ani.

Un studiu realizat de un grup de cercetători din cadrul Departamentului de Psihiatrie de la Centrul Universitar Medical Columbia (SUA), care a avut ca scop să vadă dacă se pot dezvolta boli din cauza zahărului în execes, a demonstrat faptul că o dietă bogată în multe zaharuri provoacă depresie.  Au participat la studiu în jur de 70.000 de femei cu vârste între 54 şi 79 de ani.

Specialiştii au ajuns la concluzia că cu cât femeile au consumat mai mult zahăr, cu atât prezentau un risc mai mare de depresie.  Cercetătorii, care au publicat studiul despre boli din cauza zahărului în exces în revista de specialitate The American Journal of Clinical Nutrition, au mai concluzionat faptul că alimentele care au un index glicemic ridicat, produsele de patiserie, pâinea albă, alimentele semipreparate şi dulciurile, care au în reţete zahăr rafinat, sunt cele mai dăunătoare pentru starea de spirit a oamenilor.

Studiul a mai scos în evidenţă că femeile care au consumat regult alimente bogate în fibre, cereale sau legume, nu au prezentat riscul de a avea stări de depresie. Zahărul mai este ascuns în alimente şi sub denumirea de sucroză, maltoză, dextroză, galactoză, glucoză / fructoză, suc de fructe concentrat şi sirop de porumb bogat în fructoză. Există numeroase cercetări care arată că zahărul poate crea dependenţă.  De asemenea, unii specialişti spun că zahărul poate fi în unele situaţii chiar mai captivant decât drogurile.    

Boli din cauza zahărului în exces. Ce afecţiuni poate provoca

Potrivit medicilor, efectele nocive ale zahărului sunt numeroase şi ne poate afecta sănătatea. Iată câteva afecţiuni pe care le-ar putea provoca zahărul consumat în exces:   

Boli din cauza zahărului în exces. Efect depresiv. Deşi la început eşti euforic după ce consumi ceva dulce, pentru că eliberează rapid serotonina, hormonul fericirii, după aproximativ 30 de minute te vei simţi moleşit şi fără poftă de viaţă. 

Boli din cauza zahărului în exces. Hipertensiunea. Potrivit medicilor, excesul de zahăr duce la o hipersecreţie de insulină în sânge şi creşte tensiunea arterială, cauza principală a infarctului.   

Boli din cauza zahărului în exces. Colesterol ridicat. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul creşte coleterolul „rău”, HDL. Motivul este reprezentat de faptul că grăsimea de la nivelul ficatului se extinde destul rapid, iar corpul nu mai are capacitatea de a arde aceste depozite.   

Boli din cauza zahărului în exces. Alzheimer. Medicii îi mai spun acestei boli şi diabet de tip 3. Alzheimer-ul, care apare la bătrâni, este o boală prin care creierul nu mai este capabil să folosească glucoza pe care o primeşte din alimentaţie, iar energia şi abilităţile cognitive sunt avariate. De aici şi pierderile de memorie. Potrivit specialiştilor, zahărul în exces ar putea provoca această boală.   

 

Citește și...