Acasă » Știri » Castelul bântuit din România, care ascunde cea mai tristă poveste. Suferința nestinsă a lui B.P. Hașdeu pentru fiica sa, Iulia

Castelul bântuit din România, care ascunde cea mai tristă poveste. Suferința nestinsă a lui B.P. Hașdeu pentru fiica sa, Iulia

De: Dan Mlădinoiu 22/05/2023 | 10:59
Castelul bântuit din România, care ascunde cea mai tristă poveste. Suferința nestinsă a lui B.P. Hașdeu pentru fiica sa, Iulia

Undeva, la circa 100 de kilometri de București, într-un decor feeric al Văii Prahovei se află Castelul „Iulia Hașdeu”, de la Câmpina. O construcție impunătoare, cu alura unei fortărețe medievale de pe malurile Loarei ori de pe platourile înalte ale Scoției. Castelul prahovean este un loc cel puțin straniu pentru oamenii de rând și unul plin de simboluri pentru cunoscători, un loc care fascinează și continuă să ridice multe semne de întrebare. Din multiple motive, pentru că, de-a lungul timpului, aici, s-ar fi petrecut mai multe fenomene inexplicabile științei, care au dat naștere unor povești cu fantome sau despre comunicarea cu lumea de dincolo, toate deosebit de cunoscute în rândul localnicilor și nu doar.

Castelul bântuit din România, care ascunde cea mai tristă poveste

Ridicat la sfârșitul veacului al XIX-lea, între 1894 și 1896, Castelul nu a fost o simplă reședință a familiei lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, ci un adevărat templu funebru în memoria Iuliei, geniala fiică a savantului, răpusă de tuberculoză la doar 18 ani. Extrem de afectat de moartea Iuliei, pe care o iubise enorm, Hașdeu a ridicat un edificiu menit a-i mijloci o îndurerată comunicare cu fata sa din Ceruri, prin ședințe de spiritism. A fost denumit Castelul Magului sau Templul Spiritist de la poalele Carpaților. Practic, un loc de alinare a durerii unui tată care și-a pierdut unicul copil.

De altfel, însăși construirea Castelului de la Câmpina se înscrie în rândul fenomenelor paranormale atribuite acestui loc și vorbește despre legătura păstrată, dincolo de moarte, de Hașdeu și fiica lui.

„În privinţa fenomenelor stranii şi a legendelor care există despre Castelul „Iulia Hașdeu”, putem spune ca însăşi construirea lui a fost, şi continuă să fie, un eveniment inedit, straniu, spiritual. Savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu recunoştea că planurile castelului de la Câmpina, ca şi cele ale cavoului familiei Hașdeu de la cimitirul „Bellu” din Bucureşti i-au fost dictate, prin şedinţe de spiritism, de către sufletul fiicei sale, Iulia. Şedinţele de spiritism au avut loc iniţial la Bucureşti, apoi la Câmpina după terminarea construirii castelului în anul 1896”, explica muzeograful Dragoș Stanciu, pentru B1.ro.

Format din trei turnuri, edificiul adăpostește în centrul său un templu cu rol de biserică, dominat de statuia din lemn a lui Iisus. Pe lângă o cameră de primire, sufragerie și biroul lui B.P. Hașdeu, în interiorul castelului de la Câmpina se află și încăperea în care scriitorul participa la ședințele dintre cei vii și cei dispăruți.

„Şedinţele de spiritism reprezintă ele însele evenimente neobişnuite, misterioase. În timpul desfășurării lor, Hașdeu şi ceilalţi mediumi şi martori au susţinut că au primit mesaje de la spiritele rudelor, prietenilor sau chiar a unor personalităţi celebre precum, Seneca sau Goethe. Pe lângă mesajele spritiste, adunate în aşa numita Arhivă Spiritistă, există fotografii prin care s-a încercat fotografierea spiritelor. Şedinţele de comunicare cu altă lume au avut loc la Castel şi după moartea lui B.P. Hașdeu, la iniţiativa avocatului C.M. Ciocazan, prieten al savantului şi medium”, a mai declarat reprezentantul Muzeului.

Fenomenele ciudate derulate în timp la Castelul „Iulia Hașdeu” din Câmpina

Așa se face că, în timp, printre localnici au ajuns să se răspândească povestiri despre întâmplările inexplicabile rațional petrecute la Castelul din Câmpina. De la pianul care a început de mai multe ori să cânte singur, atât în prezența angajaților Muzeului, cât și sub ochii vizitatorilor, până la apariția fantomei Iuliei, care ținea în mână un buchet de margarete, pentru ca mai apoi grădinarul să găsească în curtea Castelului câteva flori deși era toamnă și sezonul lor se terminase de multă vreme, toate aceste povești continuă și astăzi să uimească.

„Legendele despre castel contribuie la unicitatea şi misterul acestei clădiri. În trecut se spunea că Iulia cânta la pian în castel şi Hașdeu putea fi auzit strigând «Bravo» şi aplaudând. Uneori, dimineaţa, Iulia putea fi văzută în faţa castelului, îmbrăcată în rochie albă având în mână un buchet de margarete. În perioada interbelică, câţiva tineri s-au fotografiat lângă statuia Mântuitorului din castel, unul dintre ei a pus o şapcă pe capul statuii. Peste câteva zile cel care a pus şapca a căzut în baia de acid sulfuric de la fabrica Steaua Română din Câmpina. Mai recent, un grup de copii a vizitat Castelul iar în timp ce erau ghidaţi au auzit pianina cântând singură”, a povestit muzegraful Dragoș Stanciu.

Profil Iulia Hașdeu

Impozantul obiectiv din Prahova este o combinație între un simbolism deloc accesibil celor neinițiați, istoria plină de mister a unei tinere eminente și o suită de povestiri locale care nu puteau să nu apară având în vedere că este vorba de comunicarea cu lumea de dincolo. Simboluri ale progresiei spirituale, ascensiunii, puterii divine, destinului, veșniciei sau victoriei pot fi observate de ochiul critic al unui cunoscător în fiecare încăpere din castelul construit în memoria Iuliei. O tânără care la 16 ani a devenit prima studentă româncă la Sorbona, punându-și în valoare încă din copilărie talentele în domenii ca poezia, limbile străine, muzica sau pictura.

Intrat inițial în circuitul cultural și turistic în anul 1965, apoi închis pentru aproape două decenii, fiindcă după cutremurul din 1977 risca să se prăbușească, Muzeul Hașdeu a fost redeschis în 1995, fără a fi complet restaurat.

O descriere a castelului, din perioada în care găzduia practicile oculte organizate de Hasdeu, a fost realizată de către ilustrul scriitor, Ion Luca Caragiale, în urma unei vizite la Câmpina pe care a efectuat-o în 1896.

Dramaturgul rememora, într-un eseu, detaliile edificiului: „Păşim pragul şi ne aflăm sub domul înalt din centrul clădirii. În mijlocul sălii circulare, stă liniştit un stâlp masiv de zidărie, de culoarea marmorii trandafirii. În partea din spate a stâlpului, împotriva uşii de intrare e o scară care suie la celelalte două. În rând cu galeria, deasupra stâlpului pe care se reazimă scările, este un pod susţinut de stâlpi subţiri de fier.

Deasupra acestui pod stă sub domul albastru, statuia Mântuitorului, o dată şi jumătate mărimea naturală. Statuia este de lemn, şi colorata, dupa stilul evului mediu, este o operă de rară frumuseţe a sculptorului Casciani din Paris. Mântuitorul se ridică deasupra unor nouri, către cer cu braţele deschise, cu privirea aplecată spre pământul pe care-l binecuvântează cu amândouă mâinile. Din ochi îi pică lacrimi, în mâini şi în picioare se vad urmele cuielor şi pe frunte ale ghimpilor. Divinul Fiu se înalţă cu faţa către isvorul luminii, către Răsărit”, scria Ion Luca Caragiale.

Dovada scrisă a ședințelor de spiritism

În templul de la Câmpina, marele cărturar şi-a continuat practicile spiritiste, pentru a „vorbi” cu Iulia, iar toate întrunirile oculte erau descrise într-un jurnal chiar de Bogdan Petriceicu Hasdeu. Din perioada 23 decembrie 1890 până în 18 aprilie 1903 s-a păstrat transcrierea unui număr de 101 rezumate ale şedinţelor de spiritism. Potrivit acestora, Iulia vorbea despre casă, îi dădea tatălui ei sfaturi cu privire la diverse probleme şi povestea chiar şi despre vieţile ei anterioare, conform adevarul.ro.

Circumstanţele construirii acestui edificiu nu sunt clare nici astăzi. Atât se ştie că Hasdeu ar fi primit planurile de construcţie ale castelului de dincolo de moarte, de la fiica sa, în urma unei şedinţe de spiritism.

Castelul de la Cîmpina continuă să se înscrie în sfera paranormalului. Rămâne un reper al inexplicabilului științific, în pofida unor teorii ce se doresc lămuritoare.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
CUTREMUR de Florii, în zona Vrancea/Ce trebuie să faci în cazul producerii unui seism puternic
CUTREMUR de Florii, în zona Vrancea/Ce trebuie să faci în cazul producerii unui seism puternic
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport,...
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei bunică „Când mă gândesc că a dat naștere la 12 copii, asta mă înfioară.”
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Sfatul zilei de luni, 29 aprilie 2024. Fecioarele vor să facă schimbări
Sfatul zilei de luni, 29 aprilie 2024. Fecioarele vor să facă schimbări
De unde provine, de fapt, ceafa de porc din marca Purland de la Kaufland. Românii stau la coadă ca să o cumpere. Surpriza e totală
De unde provine, de fapt, ceafa de porc din marca Purland de la Kaufland. Românii...
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE PREGĂTEȘTE: Am informaţii de la Ministerul Muncii
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cele mai inspirate urări de Florii. Cum îți surprinzi familia și prietenii
Cele mai inspirate urări de Florii. Cum îți surprinzi familia și prietenii
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat Ioana Ginghină, după ce a renunțat la carne
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
Andreea Bălan a pus stop scandalurilor cu George Burcea. La ce decizie au ajuns cei doi de dragul fiicelor
Andreea Bălan a pus stop scandalurilor cu George Burcea. La ce decizie au ajuns cei...
Cât costă, de fapt, manopera pentru un apartament pe care îl renovezi de la zero. E chiar mai ieftin să îți cumperi o casă nouă
Cât costă, de fapt, manopera pentru un apartament pe care îl renovezi de la zero....
Obiectele care îți blochează semnalul de la WiFi. Mulți români fac această greșeală. Trebuie să le îndepărtezi neapărat de lângă router pentru un internet mai rapid. O să vezi imediat diferența
Obiectele care îți blochează semnalul de la WiFi. Mulți români fac această greșeală. Trebuie să...