Prețul energiei electrice a explodat în ultima perioadă, iar tot mai multe persoane se îndreaptă spre o invetiție în panourile fotovoltaice. Cât costă acestea pentru a avea curent gratis acasă și în cât timp recuperezi investiția?
Panourile fotovoltaice produc energie de la radiația solară. Celulele din siliciu captează lumina soarelui și o transformă în curent electric cu ajutorul unui invertor. Este o soluție utilă pentru cei care doresc să aibă costurile mai mici la o casă, făcând parte din categoria surselor de energie regenerabilă.
Dacă plănuiești să instalezi un sistem fotovoltaic rezidențial pe acoperișul casei, cu siguranță prima întrebare care îți vine în minte este “Cât mă costă?”.
Răspunsul la această întrebare nu este deloc unul simplu, și asta deoarece implică mai mulți factori care pot influența prețul panourilor, potrivit panourisolare365.ro.
Pentru a instala panouri fotovoltaice trebuie să țineți cont de mai multe aspecte. Acoperișul casei, condițiile meteorologice și pentru cât timp există lumină naturală în zona respectivă, iar, pentru a ști de câte panouri fotovoltaice ai nevoie, trebuie să cunoști suprafața, tipul acoperișului și consumul de energie.
Potrivit specialiștilor, panourile fotovoltaice se împart în trei sisteme: on-grid, off-grid și hibrid.
Un sistem complet de panouri fotovoltaice poate ajunge la prețul de 1.600 de euro per kilowatt instalat. Există și sub 1.000 de euro, la o calitate diferită. Un sistem de panouri solare off-grid (sistem independent destinat unei locuințe care se află într-o zonă izolată, departe de rețeaua națională) care alimentează un televizor, 4 becuri LED și un frigider de 30-40 Watti pornește de la suma de 1.100 de euro. Pentru un sistem on-grid, pus pe acoperișul casei, prețul pornește de la 0.8 – 1 euro / watt peak. Prețul unei instalații pornește de la 3.200 de euro.
Montarea panourilor solare este o investiție rentabilă, însă banii se vor amortiza în aproximativ 5 – 10 ani. Energia solară este capabilă să acopere până la 50-70% din consumul de energie termincă, apă caldă și electricitate, iar în timpul verii procentul ajunge la 100%.