Cât de sănătoase sunt murăturile? Pentru a ne întări şi proteja sistemul imunitar, dar şi pentru a preveni o mulţime de afecţiuni, murăturile sunt un remediu natural cu veritabile beneficii pentru sănătate.
Cât de sănătoase sunt murăturile? Nu este întâmplător că românii consumă murături în special iarna, pentru că în anotimpul rece mesele sunt mult mai consistente şi bogate în grăsimi, iar aceste legume conservate ajută digestia şi mulţumită nivelului ridicat de probiotice, reglează tranzitul intestinal.
De asemenea, sunt un adevărat protector al ficatului. Fie că sunt castraveciori, gogonele, varză, ardei, conopidă, morcov, pepene sau chiar fructe, ele sunt o sursă bogată de antioxidanţi şi minerale precum fier, magneziu, potasiu şi fosfor.
Mai mult, au în componenţă lor vitaminele A, E, K, D, cele din complexul B, dar şi grăsimi şi proteine vegetale, fibre şi zaharuri.
Vitaminele şi mineralele luptă împotriva anemiei, îmbunătăţesc vederea, întăresc oasele, protejând sistemul imunitar şi pe cel digestiv. Prin consumul de astfel de alimente, bolnavii de diabet îşi pot echilibra nivelul hemoglobinei din sânge.
Consumaţi regulat timp de minimum trei luni în cantităţi moderate, castraveţii muraţi scad valorile trigliceridelor şi ale colesterolului, fiind un remediu minunat pentru cei care au făcut abuz de dulciuri sau de alimente ce conţin mult amidon.
De altfel, coajă lor au substanţe care stimulează puternic digestia, ajutând organismul să facă faţă surplusului de proteine şi grăsimi, prevenind disconfortul de după o masă copioasă ce poate cauza balonare şi indigestie.
Cât de sănătoase sunt murăturile? Gogonelele murate pot avea efecte terapeutice miraculoase în cazul hepatitei care necesită tratament cu interferon. De asemenea, gogonelele verzi includ substanţe care determina stoparea dezvoltării celulelor canceroase, prin conţinutul de citostatice naturale.
Varza murată este denumită şi “regina murăturilor” datorită cantităţiii foarte mari de antioxidanţi şi fibre, având o valoare calorică foarte scăzută. Graţie conţinutului de vitamina C, dar şi a bacteriilor prietenoase pe care le are, este indicat ca varza murată, albă sau roşie, să fie consumată atunci când se fac tratamente cu antibiotice pentru a evita instalarea ciupercii Candida, protejând organismul şi de alte deficienţe imunitare.
În curele cu o durată prelungită, salată de varză murată cu hrean şi ceapă poate diminua simptomele alergice şi poate ameliora boli precum astmul.
Varza roşie murată şi zeama sa sunt adevărate terapii pentru bolnavii care suferă de cancer de prostată, stomac, pancreas, colon şi rect. Murăturile pot fi consumate zilnic, servite cu diferite mâncăruri, având efecte terapeutice mai bune cele făcute în saramură şi, într-o măsură mai mică, cele puse în oţet.
Este recomandat ca atunci când puneţi legumele sau fructele la murat să evitaţi aditivii alimentari şi sarea iodata.