Cauciucuri de iarnă 2019. Când se schimbă anvelopele, cât costă și ce amendă riști

Autor:
Publicat: 28/10/2019 | 10:26
Cauciucuri de iarnă 2019. Când se schimbă anvelopele, cât costă și ce amendă riști

Poliția Română a anunțat deja amenda în 2019 pentru neechiparea cu anvelope de iarnă. Află tot ce trebuie să știi despre cauciucuri de iarnă în 2019, preț, când se schimbă, care este amenda.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, șoferii sunt obligați să schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă, în caz contrar, șoferii ale căror mașini nu sunt echipate cu anvelope de iarnă riscând amenzi usturătoare.

Cauciucuri de iarnă 2019 amendă. Cât riști să plătești dacă nu schimbi anvelopele

Iarna bate la ușă și aduce obligativitate pentru șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei să aibă echipate mașinile cu anvelope de iarnă. Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului. Amenzile pentru lipsa cauciucurilor de iarnă ajung, în 2019, până la 2.900 de lei.

Mai exact, amenda pentru neechiparea cu cauciucuri de iarnă este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Conform Codului rutier, certificatul va fi restituit în momentul în care șoferul dovedește că și-a echipat mașina cu anvelope de iarnă sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.

Când se schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă

Cel mai bine ar fi să montăm un set de anvelope de iarnă pe mașină la începerea sezonului rece.  Legea privind circulația pe drumurile publice arată că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperide cu zăpadă, gheață sau polei.

Mai exact, conform Codului Rutier, legea intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.

„Este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Cauciucuri de iarnă 2019 preț. Cât costă să schimbi anvelopele de iarnă

În funcție de dificultatea montarea unui set de anvelope de iarnă într-un service specializat începe de la 20 lei pentru fiecare anvelopă de iarnă. Anvelopele de iarnă se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

În funcție de dificultatea montarea unui set de anvelope de iarnă într-un service specializat începe de la 30 lei pentru fiecare anvelopă de iarnă.

Prețul unei anvelope cu dimensiunile 185/65/R15  variază de la 170 la 300 de lei, în timp ce pentru un pneu cu dimensiunile 205/50/R16 trebuie să scoți din buzuar o sumă cuprinsă între 190 și 500 de lei. Reține, sumele sunt pentru o singură bucată. Foarte mulți conducători auto așteaptă însă reducerile de Black Friday de la diverse magazine online pentru a cumpăra cauciucuri de iarnă la reducere.

Citește și: ANVELOPE IARNA BLACK FRIDAY – TOP 5 CELE MAI BUNE BRANDURI IN ROMANIA. RECOMANDARI  2019