Metodele ingenioase de fraudă sunt în creștere pe zi ce trece, iar numărul victimelor la fel. Escrocii au început să se folosească de identitatea unor instituții ale statului precum Poliție, ANAF sau bănci, pentru a câștiga încrederea oamenilor. Acesta a fost și cazul unei femei din Cluj care a fost convinsă să facă un credit.
O femeie din Cluj se numără printre victimele escrocilor. Aceasta a fost convinsă printr-un apel telefonic să acceseze un credit de 100.000 de lei pe care sa îl transfere lor mai apoi.
CITEȘTE ȘI: A apărut o nouă metodă de înșelăciune. Escrocii se folosesc de ANAF și BNR
Femeia a fost sunată continuu și amenințată până în momentul în care a fost convinsă să ia creditul. Patricia Brad s-a decis să facă public cazul ei, pentru a ajuta oamenii să conștientizeze cât de convingători și periculoși sunt acești indivizi.
„Primesc un telefon de la „BT”. Mi se spune că cineva încearcă să facă un credit pe numele meu în orașul meu natal si că se va deschide o anchetă să se afle ce se întâmplă. Mă sună în continuare doi „polițiști” care îmi spun că s-a deschis ancheta și mă pun să mă concentrez să îmi amintesc cât mai clar cui i-am trimis eu copie de buletin. Mă înștiințează că mă va suna un inspector financiar de la BNR și să colaborez cu dumnealui pentru binele anchetei. (…)
În autobuz mă sună din nou „politia” să îmi spună că obstrucționez ancheta în desfășurare și că, dacă nu am citit bine contractul de confidențialitate, acolo scrie că voi primi amendă dacă nu colaborez. Așa că, mă dau jos din autobuz, alerg spre o altă bancă indicată de ei și fac un credit de 100.000 fiind în tot acest timp în direct cu „inspectorul” BNR. De aici mi s-a spus să le trimit toți banii ca dumnealui să îmi închidă linia de credit și astfel să nu mai pot fi fraudată. Fraierită. Folosită.”, este o parte din mărturisirea făcută de femeie pentru Pro TV.
Dragoș Stanca, un expert în fraudă, a primit un astfel de apel telefonic și a vorbit despre semnele care i-au dat de înțeles că este vorba despre un escroc.
„Așa-zisul polițist care m-a sunat pe mine folosea greșit anumiți termeni, Banca României Naționale, sau a spus la un moment dat, Oficiul de Poliție al României. Adică e clar că cumva traducea, probabil. Aceste apeluri telefonice vin foarte des din partea unor hoți digitali care sunt deja documentați”, a spus acesta.
Acești indivizi se folosesc de numere de telefon care sunt disponibile în baza de date publice, pentru a fi credibili. Mai exact, un exemplu bun este un număr care se află în reprezentanța unor instituții publice, care la o căutare pe internet poate fi găsit ca fiind asociat instituției.
„Se folosesc de numere de telefon care sunt disponibile în baza de date publice. Spre exemplu, în reprezentanța unor instituții din mediul public sunt foarte ușor de găsit numerele de telefon, iar respectivele numere de telefon sunt foarte credibile, pentru că la o verificare foarte scurtă, dar precară, se poate găsi numărul respectiv de telefon asociat instituției”, a spus Darius Țicu, DNSC, pentru sursa menționată anterior.
Poliția Română atrage atenția cu privire la faptul că instituția nu va desfășura niciodată acest tip de anchete telefonice prin care să solicite date, informații bancare sau transferuri de bani prin telefon.
CITEȘTE ȘI: Speak a aflat detalii despre bărbatul care a încercat să îl escrocheze: „Am primit mesaj că…”