Credeați că are putea exista o legătură între melci și vampiri? Ei bine, un studiu recent a arătat că aceștia au mai multe lucruri în comun decât am crede. Deși la o primă vedere, melcii și vampirii nu par să aibă legătură, cercetătorii au dezvăluit că, în fapt, cele două „specii” au chiar două trăsături comune. Care sunt acestea?
Un studiu australian, publicat miercuri de agenţia naţională de ştiinţe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, a scos la iveală faptul că melcii și vampirii au mai multe lucruri în comun decât am crede. Studiul a fost efectuat pentru a le oferi fermierilor australieni noi instrumente şi tehnici pentru combaterea melcilor dăunători şi reducerea impactului asupra culturilor agricole și a scos la iveală câteva caracteristici neobișnuite ale moluștelor.
(CITEȘTE ȘI: CAUZA MORȚII PUIULUI DE DELFIN BABY S-A AFLAT. CE AU DESCOPERIT SPECIALIȘTII DUPĂ EXAMINARE)
Un studiu australian ce a făcut parte dintr-un program naţional de cercetare al Grains Research and Development Corporation (GRDC) – menit să ofere fermierilor australieni noi instrumente şi tehnici pentru combaterea melcilor dăunători – a scos la iveală câteva particularități interesante ale melcilor. Descoperile făcute au adus moluștele mai aproape de vampiri, căci cele două „specii” par să aibă câteva lucruri în comun.
În urma descoperirilor făcute de cercetătorii australieni a reieșit că speciile invazive de melci au o repulsie faţă de usturoi. Ei bine, așa cum se știe, nici vampirii nu sunt prieteni prea buni cu usturoiul. Mai mult, se pare că melcii sunt atrași și de culoarea roșie, potrivit teste de laborator şi pe teren efectuate asupra a patru specii de melci invazivi.
Valerie Caron, cercetător principal la CSIRO, spune că atracția melcilor pentru culoarea roşie a fost o surpriză, din moment ce oamenii de ştiinţă credeau că gasteropodele nu pot distinge culorile. În cadrul studiului, echipa de cercetători și-a concentrat atenția asupra unor metode de a utiliza culoarea roşie pentru atragerea melcilor invazivi – în vederea prinderii şi eliminării lor – dar şi asupra repelenţilor, cum ar fi usturoiul, pentru protejarea culturilor.
„Usturoiul s-a dovedit cel mai eficient pentru a împiedica melcii să ajungă la sursele de hrană, în condiţii de laborator. Barierele cu cafea au oferit doar o protecţie limitată, în special până la 24 de ore, după care unii dintre melci chiar au mâncat zaţul de cafea”, a declarat Valerie Caron.
Studiul australian publicat de agenţia naţională de ştiinţe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, a fost efectuat pentru a le oferi fermierilor noi instrumente şi tehnici pentru combaterea melcilor dăunători. Moluștele contaminează culturile de cereale şi leguminoase și provoacă în fiecare an pagube în valoare de 170 de milioane de dolari australieni.