Viața pe un vas de croazieră nu este deloc ușoară, însă se pare că vine la pachet cu avantaje financiare considerabile. Daniel Călin, un român originar din Constanța, a povestit recent pentru o publicație franceză cum arată munca sa la bordul unei nave de croazieră și cât de atractivă este această meserie pentru conaționalii săi. Deși programul este unul extrem de solicitant, fără nicio zi liberă timp de patru săptămâni, recompensa financiară îl motivează să continue acest stil de viață. Ce salariu are românul?
Daniel ocupă funcția de supervizor pe vasul de croazieră „Stena Vision”, fiind responsabil de mai multe zone de restaurant din cele patru baruri de pe navă. De-a lungul carierei, a lucrat pentru mai multe companii internaționale, precum CMA-CGM din Marsilia, Irish Ferries și chiar Disney Cruise Line. Cu toate acestea, odată ce copiii săi au început să crească, contractele lungi, de șase luni, au devenit o provocare. Așa că a optat pentru o variantă care îi permite să se întoarcă periodic acasă. Acum, lucrează 4 săptămâni pe lună, fără liber.
(CITEȘTE ȘI: Locul de muncă unde salariul este de 3.900 de euro net la stat, dar oamenii nu se înghesuie)
Așa cum spuneam, de ani de zile, Daniel lucrează pe vase de croazieră. Deși jobul este unul solicitant, care nu oferă prea mult timp liber, recompensa financiară face să merite sacrificiul. Românul spune că lucrează patru săptămâni la bord, fără zile libere, iar apoi se poate întoarce acasă pentru o lună întreagă.
De asemenea, compania îi plătește zborul spre România, ceea ce îi permite să-și petreacă timpul liber alături de familie. Totuși, acesta recunoaște că, din cauza evenimentelor mari din Europa, precum Jocurile Olimpice și turneul Euro de fotbal, biletele de avion au devenit mult mai scumpe, iar transportul către România este tot mai dificil de organizat.
„Contractul meu permanent este de patru săptămâni în care lucrez în întregime la bord, urmate de patru săptămâni libere, cu zborul spre România plătit de companie. Este suficient timp pentru a mă întoarce acasă, ceea ce îmi lasă încă suficient timp. Pe de altă parte, odată cu Jocurile Olimpice și turneul Euro de fotbal, nu vom mai avea zboruri directe, deoarece prețul biletelor de avion a explodat”, a spus Daniel, potrivit actu.fr.
Întrebat dacă acest tip de muncă este atractiv pentru români, Daniel a răspuns fără ezitare că da. Salariul mediu net în România este de aproximativ 600 de euro, iar veniturile de pe vas sunt mult peste această sumă.
„Da, foarte mult. În țara noastră, salariul mediu net este de 600 de euro. Odată ce ai experimentat un loc de muncă unde câștigi mult mai mult, chiar dacă perioadele de odihnă nu sunt întotdeauna ideale, este greu să te întorci”, a răspuns românul.
De asemenea, Daniel a mai mărturisit că veniturile sale sunt de trei sau chiar patru ori mai mari decât salariul mediu din România. Practic, salariul său lunar este comparabil cu cel al unui director de bancă din țară. Deși munca este grea, avantajele financiare sunt de necontestat, iar stabilitatea unui contract permanent îi oferă siguranța de care are nevoie.
„Eu fac asta de 20 de ani. La nivelul meu, câștig la fel de mult ca un director de bancă din țara mea, de trei sau patru ori mai mult decât salariul mediu”, a mai spus Daniel.
(VEZI ȘI: Orașul din România în care medicii au salarii de 5.000 sau 10.000 de euro. Care este motivul)