Acasă » Știri » Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale

De: Ileana Mlădinoiu 30/08/2023 | 13:46
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale
Reevaluarea sau reviziuirea deciziei de pensionare. Noua formulă de calcul.

Tema pensiilor publice din România a devenit una dintre cele mai sensibile, atât la nivel social, al opiniei publice în general, cât și pentru Executivul condus de actuala coaliție. Potrivit informațiilor de la Guvern, care circulă într-un ritm tot mai dinamic, vor apărea o serie de modificări în modul de calcul al pensiilor cuvenite seniorilor. Vestea proastă este că recalcularea pensiilor nu se va mai face de la 1 septembrie 2023, așa cum se știa, fiind amânată până în 2024.

Totuși, un nou proiect de Ordonanță de Urgență este așteptat să facă lumină în complicata problemă a recalculării pensiilor.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru seniori

Ministerul Muncii a pus la dispoziția publicului, în transparență decizională, un proiect de Ordonanță de Urgență privitor la recalcularea pensiilor, iar oamenii au fost invitați să își exprime părerea în legătură cu anumite schimbări.

Ordonanța prevede noutăți legate de reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare și aspecte prin care se reglează sau corectează sume de bani, însă termenul pentru punerea în aplicare și clarificarea procedurilor a fost amânat pentru 31 august 2024.

De asemenea, actul normativ propus elimină mai multe facilități, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra retroactiv vechime, cu o cotizație minimă de 25% din salariul minim brut pe economie, respectiv 3.000 de lei.

În paralel, prin noua lege a pensiilor- aflată, de asemenea, în stadiu de proiect-se oferă pensionarilor alternativa indemnizației sociale pentru cei care nu au îndeplinit un stagiu complet de cotizare. De exemplu, celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani le vor fi recalculate veniturile, existând posibilitatea de a rămâne cu indemnizația socială, în loc de pensie. Pensionarii care au îndeplinit stagiul minim de 15 ani vor avea dreptul de a decide între pensia pe care o primesc și indemnizația socială – care, uneori, poate fi mai mare decât pensia – în termen de trei luni de la aplicarea legii.

Reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare. Cum se va face

Proiectul de Ordonanță vizează și angajări pe funcții publice în cadrul caselor teritoriale de pensii, având în vedere deficitul de personal raportat la numărul de pensionari aflați în evidența acestora, dar și la complexitatea documentației pentru stabilirea drepturilor de pensie.

Scopul măsurii este de a eficientiza și dezvolta serviciile digitalizate – o cerință asumată prin PNRR – pentru recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Pentru a face acest lucru, casele de pensii din întreaga țară au lansat concursuri pentru ocuparea a 1.000 de posturi noi, însă aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou, aceasta urmând a intra în vigoare abia din ianuarie 2024.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Pentru a elimina inechităţile dintre bărbați și femei sau pentru cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, aşa cum se întâmplă în prezent, Ministerul Muncii a propus ca diferenţierea în ceea ce privește cuantumul pensiilor să se facă în funcţie de vechimea în muncă. În prezent, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 12 ani, 18 ani sau 34 de ani.

Conform noii formule de calcul propuse, la un stagiu de cotizare de minimum 15 ani, pensionarii vor primi 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Astfel, se ajunge la o departajare mai clară, în funcţie de numărul de ani lucraţi.

Cum arată proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii:

„Art. III – Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 90/2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, aprobată cu modificări de Legea nr. 362/2022, se completează după cum urmează:

1.După articolul 4, se introduce un nou articol, art. 5, cu următorul cuprins:

„Art. 5 -(1) Prin derogare de la prevederile art. 1, termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale se prelungeşte până la data de 31 august 2024 personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii în vederea eficientizării operaționale și serviciile electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii conform Planului Național de Redresare și Reziliență din cadrul R6. Reforma sistemului public de pensii, Investiția 10., Jalon 240 -Sistemul informatic din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și I9. Susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată, Jalon 239 -Toate dosarele de pensii recalculate.

(2) Activitățile prevăzute la alin.(1) au în vedere următoarele acțiuni:
a) determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, în baza informațiilor existente în arhiva electronică, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

b) Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari.

c) Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor, prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Nu este o eroare! Cu cât se vinde un singur mic la Cocoșatu’, acum, de 1 MAI
Nu este o eroare! Cu cât se vinde un singur mic la Cocoșatu’, acum, de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat cel mai important comandant al Armatei Române în Primului Război Mondial
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat...
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Dana Roba, în lacrimi după ce familia lui Daniel Balaciu a amenințat-o că îi ia fetițele! Ce părere are Doctorul Psiholog Ion Duvac despre această situație
Dana Roba, în lacrimi după ce familia lui Daniel Balaciu a amenințat-o că îi ia...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a actorului?  „Nu se va anula nimic.”
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă un telefon
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost răpus de o boală incurabilă
Lumea afacerilor din România, zguduită de decesul unui dintre cei mai cunoscuţi afacerişti. A fost...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
Ioana Simion, declarații misterioase despre mariajul cu Ilie Năstase: ”Este dureros ce mi se întâmplă. Nu mai pot”
Ioana Simion, declarații misterioase despre mariajul cu Ilie Năstase: ”Este dureros ce mi se întâmplă....
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de ani n-a trecut pe acolo!”
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de...
Orașul din România unde nu e bine să trăiești astăzi. Locuitorii nu știu cât e de periculos
Orașul din România unde nu e bine să trăiești astăzi. Locuitorii nu știu cât e...