Poate crezi că un simplu șervețel umed aruncat în toaletă nu face mare lucru. Însă realitatea din subteran e cu totul alta. În Arad, această practică aparent banală este responsabilă pentru 90% dintre intervențiile de desfundare a canalizării, potrivit celor de la Compania de Apă.
Lunar, din rețeaua de canalizare a orașului sunt scoase 30 de tone de deșeuri, iar marea majoritate sunt… șervețele umede! Specialiștii spun că aceste produse nu sunt biodegradabile, iar odată aruncate în vasul de toaletă, încep să formeze dopuri uriașe în conducte.
CITEȘTE ȘI: Noua obligație pentru gunoi. Se dă lege începând cu 1 iunie 2025!
Angajații Companiei de Apă Arad sunt nevoiți să intervină chiar și de 20 de ori pe zi pentru a debloca canalizarea, mai ales în zonele problematice precum cartierul Intim, unde se scoate zilnic o camionetă plină cu deșeuri. În unele cazuri, dopurile formate din șervețele sunt atât de compacte, încât trebuie tăiate conductele pentru a fi curățate.
„Şerveţelele umede nu sunt biodegradabile şi ele se acumulează în conducte, formează dopuri în urma cărora se adună şi alte deşeuri. De aceea, aruncarea lor în vasul de toaletă este interzisă. Din păcate, este o problemă cu care ne confruntăm de ani de zile, 90% dintre cazurile de înfundare a canalizării sunt cauzate de aceste produse cosmetice”, a declarat directorul general al Companiei de Apă Arad, Borha Gheorghe-Vasile, potrivit Agerpres.
În centrul orașului, dintr-o singură conductă a fost extrasă o structură de șervețele lungă de doi metri și grea de aproape 50 de kilograme.
Ce se mai aruncă în toaletă:
Toate aceste deșeuri ajung în canalizare și blochează nu doar conductele, ci și pompele, provocând defecțiuni costisitoare precum arderea motoarelor electrice.
Ce trebuie să faci:
Un gest mic poate preveni probleme mari în rețeaua de canalizare și poate economisi bani publici.
CITEȘTE ȘI: Care este cel mai poluat loc de pe planetă? Oamenii au funingine pe pereții caselor