Acasă » Vedete » Cuvinte dure după prestaţia ”femeii de serviciu de la Operă” la Românii au Talent! Ce spune o soprană despre interpretarea Paulei Rad!

Cuvinte dure după prestaţia ”femeii de serviciu de la Operă” la Românii au Talent! Ce spune o soprană despre interpretarea Paulei Rad!

De: Cancan 20/02/2017 | 22:58
Cuvinte dure după prestaţia ”femeii de serviciu de la Operă” la Românii au Talent! Ce spune o soprană despre interpretarea Paulei Rad!

Paula Rad, femeia de serviciu de la Operă care a uimit o ţară întreagă la ”Românii au Talent” naşte controverse. Dacă o ţară întreagă au felicitat-o, ”profesioniştii” au ales să o critice. Directorul Operei Din Cluj, unde lucrează femeia, a dat tonul, iar apoi au urmat şi alţii...

Soprana Diana Ţugui, de la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, l-a aprobat pe directorul Florin Estefan şi a spus că Paula Rad are o voce bună, dar nu este suficient pentru a putea lucra la Operă. La reţeta perfectă de succes a tinerei ar mai trebui adăugată, pentru ca totul să fie complet… replica la modă: „corupţia ucide” crede soprana.

„ROMÂNII AU TALENT ŞI SPUN LUCRURI TRĂZNITE!

Cel mai greu de rostit cuvinte din lume sunt NU ŞTIU şi NU MĂ PRICEP. Psihologii şi sociologii spun că dacă un reporter te opreşte pe stradă şi-ţi cere opinia despre n’import quoi, indiferent de domeniu, vor fi rarisimi cei care vor spune senini: „La asta nu mă pricep”. Omul simte nevoia să răspundă ceva, orice, pentru că altfel îşi închipuie că va fi considerat ignorant!

În povestea Românii au talent – Opera Naţională Română Cluj, pare că se aplică vorba „Un nebun aruncă o piatră în apă şi 1000 de înţelepţi nu ştiu cum să o scoată de acolo”. Vine stimabilul Florin Călinescu, aruncă două replici aducătoare de rating, conform unui format tip „românii rămân cu gura căscată” după care muzicieni şi muzicologi, jurnalişti interesaţi şi cititori oarecare, persoane bine intenţionate şi oameni care n-au fost în viaţa lor la operă încep veşnica luptă a partizanatelor şi contrazicerilor. Sigur, oriunde miroase a posibil scandal, apar şi corbii de serviciu din presa locală care croncăne declamativ verdicte injuste, aruncând fără discernământ anateme şi lături în capul cui le merita cel mai puţin.

În faţa acestor lucruri şi după o viaţă cu partitura în faţă, îmi permit următoarele opinii, intrebări şi sugestii:

– În ţara în care oricine se pricepe şi vorbeşte despre orice şi nimeni nu mai respectă munca şi expertiza nimănui, pare să fie prea complicat să gândeşti ce consecinţe pot avea vorbele tale. Blestematul de rating calcă fără milă peste cadavre, şi dacă alături de reţeta de succes garantat „pantaloni scurţi – absolventă de conservator – femeie de serviciu – bucată muzicală cunoscută de toată lumea din auzite” mai adaugi şi o înfierare proletară la grămadă şi fără discernământ a unor oameni şi instituţii despre care nu ştii nimic, atunci ai acaparat toată atenţia! Adevărul, corectitudinea şi dreptatea rămân cu capul spart în culise. Ca reţeta să fie perfectă n-ar mai trebui adăugată decât replica la moda: Corupţia ucide!

– E încă mult loc pentru cântăreţi buni în operă. Din toţi absolvenţii de Conservator din ţara asta, cei mai mulţi ajung să lucreze ca profesori de muzică, în cor sau chiar în meserii din alte domenii, lucruri extrem de onorabile, de altfel. Nu doar pentru că numărul de solişti din teatrele de operă este şi va fi întotdeauna limitat oriunde în lume; ci în primul rând pentru că cei mai mulţi realizează, fie că o recunosc sau nu, că ar trebui să se înhame la o muncă uriaşă şi fără pauză pentru tot restul vieţii, lucru pe care puţini îl ştiu la început şi chiar mai puţini sunt dispuşi să îl facă! Atunci când termini şcoala de şoferi n-ai devenit automat un conducător foarte bun şi cu atât mai puţin vreun pilot de Formula 1. Oricât talent ai avea! Munca de-abia atunci începe iar în operă, dacă vrei să rămâi profesionist, această muncă se va termina numai odată cu ieşirea la pensie.

– Înainte de a da verdicte care pot să jignească sau să doară, membrii showului TV în cauză sunt invitaţii mei să asiste la o cabină (repetiţie individuală cu pianist), a mea sau a oricărui coleg de-al meu, oricând doresc! Or să înţeleagă, poate, câtă muncă se ascunde în spatele cizelării fiecărei note. A FIECĂREI NOTE! Chiar dacă într-o sală de operă va fi întotdeauna un număr limitat de ascultători care vor cunoaşte perfect partitura sau vor percepe şi înţelege subtilităţile ei, cântăreţul de operă este obligat să fie profesionist! Pentru că opera nu este doar un alt gen muzical. Ea cere enorm de la orice artist liric şi, ca să rămâi sus, o iei cu tine (vrei, nu vrei) acasă, în vacanţă şi noaptea în somn. Cu tot respectul pe care îl merită domnişoara Paula Rad, o persoană de toată isprava şi care a picat nevinovată la mijloc într-o dispută care nu i se datorează în niciun fel, sunt obligată să spun următoarele: orice muzician specializat în genul liric ar putea face zeci de corecturi instantanee în partitura cântată de ea la care, pe alocuri, a adus chiar şi contribuţii personale fără acceptul domnului Puccini. Vocea ei, realmente promiţătoare, e departe de a fi suficientă. Atunci când ai şansa să te naşti cu o voce bună, în opera distracţia de-abia începe! Iar Paula ar trebui să ştie asta, oricât de tentant ar fi boost-ul oferit de showul la care a participat.

– Cum ar fi ca la următorul film a lui Nae Caranfil, nu el- regizorul- ar fi cel care decide dacă Florin Călinescu sau alt actor e potrivit pentru rol ci un juriu format din profesori de geografie, matematicieni şi prezentatori meteo? Cum ar fi dacă serbările şcolare ar trebui sa se constituie în sursă obligatorie de recrutat distribuţii pentru Buftea? Cum ar fi dacă „Ziar de Caransebeş” ar decide prin vocea comentatorului de politică agrară că Nae Caranfil e un corupt, că numele lui are sorginte aromână şi ăsta e un argument clar de lipsă de caracter iar Florin Călinescu a primit rolul din „Asfalt Tango” pe pile?


 

– Propun ca în loc de audiţie, la Opera Cluj sau la Metropolitan, la Bucureşti sau la Scala, să existe un buton Golden Buzz prin care să fie aleşi cântăreţii din distribuţia fiecărei opere. Eventual să poată fi apăsat şi de trecători, astfel încât să avem o adevărată operă democratică. Cu un pic de străduinţă am putea aplica ideea asta şi la admiterea la Conservator şi, de ce nu, în orice alt domeniu al vieţii culturale, că prea au devenit artiştii şi creatorii înfumuraţi şi elitişti!

– Simt nevoia să-mi cer eu scuze, pentru că e puţin probabil ca împricinaţii să o facă, colegilor mei a căror muncă neîntreruptă şi nevăzută a fost direct sau indirect, cu voie sau fără voie, ofensată. Şi în primul rând munca lui Florin Estefan, cel mai direct şi nedrept atacat, căruia orice om de bun simţ şi bună credinţă îi vede rezultatele şi-i recunoaşte meritele în ridicarea operei clujene. Nu pot decât să sper, riscând să fiu idealistă, că ne îndreptăm spre o vreme a normalităţii, în care seriozitatea, munca şi valoarea vor câştiga competiţia cu show-ul facil şi semidoctismul agresiv”, a scris soprana pe reţeaua de socializare.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
REȚETA de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Renumitul chef a dezvăluit secretul său
REȚETA de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Renumitul chef a dezvăluit secretul său
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a LIPIT de el
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat cel mai important comandant al Armatei Române în Primului Război Mondial
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea generalului considerat...
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Cine este, de fapt, micutul  Lucas! Tzancă Uraganu a spus tot: „Vreau să clarific așa puțin”. Artistul a făcut dezvăluiri emoționate despre micuțul răpus de cancer
Cine este, de fapt, micutul Lucas! Tzancă Uraganu a spus tot: „Vreau să clarific așa...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a actorului?  „Nu se va anula nimic.”
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză neplăcută. Şi-a găsit casa complet goală
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Doliu uriaș în Joia Mare, în România! S-a dus și el! Ce Om! Dumnezeu să-l țină în Lumină!
Doliu uriaș în Joia Mare, în România! S-a dus și el! Ce Om! Dumnezeu să-l...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
https://www.gandul.ro/diverse/cat-costa-porumbul-fiert-sau-copt-in-vama-veche-pana-si-acest-simplu-produs-a-ajuns-sa-fie-foarte-scump-20198989
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a...
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am pornit cu o Dacia 1300 și eram cel mai bun fotbalist”
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, decizie radicală înainte de Paște. De ce au plecat cei doi soți în Italia. Fetițele au fost lăsate acasă
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, decizie radicală înainte de Paște. De ce au plecat cei...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de ani n-a trecut pe acolo!”
Mircea Badea, reacție dură după ”pensionarea” din învățământ a lui Klaus Iohannis: ”Cum? 20 de...