Acasă » Vedete » De ce a fost Florin Piersic interzis la televizor. Legenda și adevărul despre conflictul dintre marele actor și Nicu Ceaușescu

De ce a fost Florin Piersic interzis la televizor. Legenda și adevărul despre conflictul dintre marele actor și Nicu Ceaușescu

De: Dan Mlădinoiu 30/03/2023 | 23:40
De ce a fost Florin Piersic interzis la televizor. Legenda și adevărul despre conflictul dintre marele actor și Nicu Ceaușescu

Știați că Florin Piersic a fost interzis la televizor? Arhicunoscutul actor de film, radio, televiziune, scenă și voce a venit pe lume în prima lună a anului 1936. Părinții săi erau din Bucovina, pe ale cărei mirifice plaiuri și-a petrecut copilăria. Apoi, familia s-a mutat la Cluj, unde Florin a absolvit Liceul de băieți nr.3. Ulterior, cel ce avea să cucerească inimile publicului românesc și nu doar, a urmat cursurile fostului IATC, actualmente, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Capitală, promoția 1957.

De ce a fost Florin Piersic interzis la televizor

La numai 23 de ani, făcea parte din distribuția pretențioasă a TNB. A fost descoperit de către actrița și regizoarea Elena Negreanu. A jucat în toate genurile actoriei: dramă, comedie, tragedie, figuri istorice etc. Primul rol s-a numit Richard, în „Discipolul diavolului”. A fost protagonistul a peste 40 de filme, majoritatea în epoca ceaușistă, până la retragerea din activitate, în 1989. Mulțumită importantului său aport în arta noastră interpretativă, în anul 2006, a primit votul pentru locul 51 în lista celor mai mari personalități românești. De asemenea, este deținătorul Ordinului Național „Steaua României”. O carieră prodigioasă a celui care, recent, a împlinit venerabila vârstă de 87 de ani. Florin Piersic are o reputație, adeseori parodiată în cultura noastră, de povestitor. Un Ion Creangă actualizat și pitoresc al vremurilor de azi. Ca reper de neuitat, un Mărgelatu al marelui ecran.

S-a căsătorit de trei ori: cu Tatiana Iekel, din 1962 până în 1974, cu care a avut un fiu, Florin Jr., Anna Széles (1975–1985), mama unui alt fiu, Daniel, iar din 1993, este căsătorit cu Anna Török.

S-a turnat benzină pe foc

Un episod trecut sub tăcere în timpul regimului comunist, devoalat după căderea sistemului totalitar, l-a avut în centrul său pe celebrul actor. Este vorba despre o răfuială, cum nimeni nu și-ar fi permis pe atunci, cu fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu. Disputa dintre Piersic și „prințișorul” Nicu a avut loc într-o benzinărie, potrivit fanatik.ro. Era de notorietate faptul că fiul dictatorului avea o fire recalcitrantă, nu o dată conflictuală. Se pare, însă, că, de data aceea, odrasla celor doi „cârmaci” ai României socialiste și-a găsit nașul. Dincolo de firea aparent blândă și prietenoasă, Piersic e de neoprit, atunci când îl insulți.

florin piersic
Florin Piersic la recenta sa lansare de carte (Sursa foto: Facebook)

În timpul nefastei perioade comuniste, tocmai pentru că era, și a rămas, un tip plin de farmec și un răpitor de inimi în rândul sexului frumos, Florin Piersic nu a fost unul dintre favoriții regimului. Poate, pentru mulți, contrar aparențelor, probe fiind nenumăratele sale roluri în care a fost distribuit și prestigiul de care se bucura, actorul a avut de suferit, din pricina invidiilor. Cu atât mai mult cu cât, la începutul anilor ’70, a devenit proprietarul unui luxos automobil Ford Capri 315, pe vremea când drumurile României era străbătute de veșnicele Dacii. Era una dintre cele rare mașini produse de renumita firmă americană în Marea Britanie. De altfel, o fotografie reprezentându-l alături de bijuteria pe patru roți a apărut într-un număr al revistei „Flacăra”. Limuzina o primise de la o admiratoare a lui din Austria.

Unul dintre personajele pizmașe pe artistul de mare succes a fost Nicu Ceaușescu . Obișnuit să primească imediat tot ce pretindea, ca orice beizadea care se respectă, omul s-a luat la harță cu Florin, într-o benzinărie. Așa cum i se părea firesc, lui Ceaușescu junior îi plăcea să „stea în față” și nimeni să nu i se pună în cale. Cu excepția lui Florin Piersic.

Scandalul relatat de Dan Negru

Cunoscutul realizator de televiziune Dan Negru a rememorat o întâmplare legată de Florin Piersic, pe care l-a omagiat în ziua în care acesta a împlinit 80 de ani. „Am filmat Revelionul cu Piersic. E un monstru, un mamut, e fabulos. Fabulos! Povești… Știți cum s-au dus audiențele?”, și-a început povestea Dan Negru.

Inevitabil, vedeta de televiziune a povestit și despre episodul care i-a adus față în față pe Florin Piersic și pe Nicu Ceaușescu: „În anii 80’ era o cafteală între el și Nicu Ceaușescu. L-am întrebat cum a fost. Și mi-a zis că era la o benzinărie, pe drumul care duce spre Otopeni. Și acolo, Nicu Ceaușescu a intrat în față, iar Florin stătea în spate. Și l-a apostrofat. A fost un schimb de replici dur. După câteva zile, Nicolae Ceaușescu l-a chemat la el. N-a fost nimic, adică nu a fost un mare scandal, dar în România s-a făcut din țânțar, mare armăsar!”

Cu toate acestea, nu iese fum fără foc. Gura lumii vorbește chiar despre o bătaie ce ar fi avut loc între cei doi, la respectivul incident. Florin Piersic amintește foarte rar despre momentele delicate din viața sa, preferând să rămână un om discret. Menirea legendelor este să rămână legende.

Florin Piersic, interzis la televizor în propria țară

Chiar dacă unii susțin că a fost vorba doar despre o simplă ceartă, Florin Piersic a avut de suferit, după momentul cu pricina. Mai precis, episodul i-a afectat cariera, în sensul că actorul a apărut, o perioadă, extrem de rar la Televiziunea Română. Fusese cenzurat și lucrul acesta era sesizabil, pentru că Piersic reprezenta o figură obișnuită pe micile ecrane.

Ca și acum, când toată lumea din Cluj Napoca știe adresa lui Florin Piersic, și pe vremea comunismului situația era identică. Artistul se bucura de notorietate și prezența sa n-avea cum să treacă neobservată.

„În perioada aia, lumea îi cunoștea mașina lui Piersic. Și s-a dus Florin la mare, la Olimp. A parcat mașina acolo. Ca să vezi ce înseamnă iubirea pentru un actor, pentru o legendă: Oamenii treceau și știau că e maișina lui și spuneau: Bă, Ceaușescu l-a dat afară! Din ce trăiește omul ăsta? Că nu l-am mai văzut multă vreme la televizor” avea să relateze tot Dan Negru.

Întâmplător sau nu, perioada în care Florin nu mai apărea pe postul național coincide cu aceea în care se vorbea despre întâmplarea cu Nicu Ceaușescu. „Știți ce făceau oamenii? Îi puneau bani în mașină, ca să-l ajute. Ce înseamnă iubirea publicului față de un actor”, a încheiat omul de televiziune citat.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
Torje n-a ținut cont că-l VEDE LUMEA! Ce a făcut când era cu IUBITA în mașină
Torje n-a ținut cont că-l VEDE LUMEA! Ce a făcut când era cu IUBITA în...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ingredientul banal din bucătărie care ne poate scăpa de furnici! Trucul genial pe care trebuie să îl știe toți românii
Ingredientul banal din bucătărie care ne poate scăpa de furnici! Trucul genial pe care trebuie...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală, în Noaptea de Înviere și prima zi de Paște
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este adevăratul motiv: „Nimeni nu a încercat să vă țepuiască.”
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de București
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore...
Mama părintelui Pimen de la Muntele Athos s-a stins din viață în ziua de Paște. Mărturia emoționantă a duhovnicului: „Se ruga tot timpul”
Mama părintelui Pimen de la Muntele Athos s-a stins din viață în ziua de Paște....
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată țara
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de nerecunoscut la 51 de ani
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Prima ţară din Vest care anunţă sus şi tare că nu-şi trimite armata în Ucraina
Prima ţară din Vest care anunţă sus şi tare că nu-şi trimite armata în Ucraina
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat ordin definitiv
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Tatăl Alinei Apostol, închisă într-un penitenciar din China, declarații SFÂȘIETOARE: ”Copilul meu moare acolo câte puțin, în fiecare zi”
Tatăl Alinei Apostol, închisă într-un penitenciar din China, declarații SFÂȘIETOARE: ”Copilul meu moare acolo câte...
Femeia care i-a schimbat viața lui Mihai Neșu, după divorțul dureros și moartea părinților: S-a mutat special din București!
Femeia care i-a schimbat viața lui Mihai Neșu, după divorțul dureros și moartea părinților: S-a...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Cum arată Irina Loghin în costum de baie la 85 de ani. Artista și-a surprins fanii
Cum arată Irina Loghin în costum de baie la 85 de ani. Artista și-a surprins...
Singurul animal care are 3 inimi. Are, de asemenea, sângele albastru
Singurul animal care are 3 inimi. Are, de asemenea, sângele albastru
Băutura naturală care te scapă de senzația de rău după mese copioase. E perfectă dacă ai mâncat prea mult de Paște
Băutura naturală care te scapă de senzația de rău după mese copioase. E perfectă dacă...