Cum ne vindecăm relaţia cu propriul corp? Cori Grămescu: "Începem să slăbim abia după..."
ALTCEVA cu Adrian Artene
Home » Vedete » De ce a fost Florin Piersic interzis la televizor. Legenda și adevărul despre conflictul dintre marele actor și Nicu Ceaușescu

De ce a fost Florin Piersic interzis la televizor. Legenda și adevărul despre conflictul dintre marele actor și Nicu Ceaușescu

De: Dan Mlădinoiu 30/03/2023 | 23:40
De ce a fost Florin Piersic interzis la televizor. Legenda și adevărul despre conflictul dintre marele actor și Nicu Ceaușescu

Știați că Florin Piersic a fost interzis la televizor? Arhicunoscutul actor de film, radio, televiziune, scenă și voce a venit pe lume în prima lună a anului 1936. Părinții săi erau din Bucovina, pe ale cărei mirifice plaiuri și-a petrecut copilăria. Apoi, familia s-a mutat la Cluj, unde Florin a absolvit Liceul de băieți nr.3. Ulterior, cel ce avea să cucerească inimile publicului românesc și nu doar, a urmat cursurile fostului IATC, actualmente, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Capitală, promoția 1957.

De ce a fost Florin Piersic interzis la televizor

La numai 23 de ani, făcea parte din distribuția pretențioasă a TNB. A fost descoperit de către actrița și regizoarea Elena Negreanu. A jucat în toate genurile actoriei: dramă, comedie, tragedie, figuri istorice etc. Primul rol s-a numit Richard, în „Discipolul diavolului”. A fost protagonistul a peste 40 de filme, majoritatea în epoca ceaușistă, până la retragerea din activitate, în 1989. Mulțumită importantului său aport în arta noastră interpretativă, în anul 2006, a primit votul pentru locul 51 în lista celor mai mari personalități românești. De asemenea, este deținătorul Ordinului Național „Steaua României”. O carieră prodigioasă a celui care, recent, a împlinit venerabila vârstă de 87 de ani. Florin Piersic are o reputație, adeseori parodiată în cultura noastră, de povestitor. Un Ion Creangă actualizat și pitoresc al vremurilor de azi. Ca reper de neuitat, un Mărgelatu al marelui ecran.

S-a căsătorit de trei ori: cu Tatiana Iekel, din 1962 până în 1974, cu care a avut un fiu, Florin Jr., Anna Széles (1975–1985), mama unui alt fiu, Daniel, iar din 1993, este căsătorit cu Anna Török.

S-a turnat benzină pe foc

Un episod trecut sub tăcere în timpul regimului comunist, devoalat după căderea sistemului totalitar, l-a avut în centrul său pe celebrul actor. Este vorba despre o răfuială, cum nimeni nu și-ar fi permis pe atunci, cu fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu. Disputa dintre Piersic și „prințișorul” Nicu a avut loc într-o benzinărie, potrivit fanatik.ro. Era de notorietate faptul că fiul dictatorului avea o fire recalcitrantă, nu o dată conflictuală. Se pare, însă, că, de data aceea, odrasla celor doi „cârmaci” ai României socialiste și-a găsit nașul. Dincolo de firea aparent blândă și prietenoasă, Piersic e de neoprit, atunci când îl insulți.

florin piersic
Florin Piersic la recenta sa lansare de carte (Sursa foto: Facebook)

În timpul nefastei perioade comuniste, tocmai pentru că era, și a rămas, un tip plin de farmec și un răpitor de inimi în rândul sexului frumos, Florin Piersic nu a fost unul dintre favoriții regimului. Poate, pentru mulți, contrar aparențelor, probe fiind nenumăratele sale roluri în care a fost distribuit și prestigiul de care se bucura, actorul a avut de suferit, din pricina invidiilor. Cu atât mai mult cu cât, la începutul anilor ’70, a devenit proprietarul unui luxos automobil Ford Capri 315, pe vremea când drumurile României era străbătute de veșnicele Dacii. Era una dintre cele rare mașini produse de renumita firmă americană în Marea Britanie. De altfel, o fotografie reprezentându-l alături de bijuteria pe patru roți a apărut într-un număr al revistei „Flacăra”. Limuzina o primise de la o admiratoare a lui din Austria.

Unul dintre personajele pizmașe pe artistul de mare succes a fost Nicu Ceaușescu . Obișnuit să primească imediat tot ce pretindea, ca orice beizadea care se respectă, omul s-a luat la harță cu Florin, într-o benzinărie. Așa cum i se părea firesc, lui Ceaușescu junior îi plăcea să „stea în față” și nimeni să nu i se pună în cale. Cu excepția lui Florin Piersic.

Scandalul relatat de Dan Negru

Cunoscutul realizator de televiziune Dan Negru a rememorat o întâmplare legată de Florin Piersic, pe care l-a omagiat în ziua în care acesta a împlinit 80 de ani. „Am filmat Revelionul cu Piersic. E un monstru, un mamut, e fabulos. Fabulos! Povești… Știți cum s-au dus audiențele?”, și-a început povestea Dan Negru.

Inevitabil, vedeta de televiziune a povestit și despre episodul care i-a adus față în față pe Florin Piersic și pe Nicu Ceaușescu: „În anii 80’ era o cafteală între el și Nicu Ceaușescu. L-am întrebat cum a fost. Și mi-a zis că era la o benzinărie, pe drumul care duce spre Otopeni. Și acolo, Nicu Ceaușescu a intrat în față, iar Florin stătea în spate. Și l-a apostrofat. A fost un schimb de replici dur. După câteva zile, Nicolae Ceaușescu l-a chemat la el. N-a fost nimic, adică nu a fost un mare scandal, dar în România s-a făcut din țânțar, mare armăsar!”

Cu toate acestea, nu iese fum fără foc. Gura lumii vorbește chiar despre o bătaie ce ar fi avut loc între cei doi, la respectivul incident. Florin Piersic amintește foarte rar despre momentele delicate din viața sa, preferând să rămână un om discret. Menirea legendelor este să rămână legende.

Florin Piersic, interzis la televizor în propria țară

Chiar dacă unii susțin că a fost vorba doar despre o simplă ceartă, Florin Piersic a avut de suferit, după momentul cu pricina. Mai precis, episodul i-a afectat cariera, în sensul că actorul a apărut, o perioadă, extrem de rar la Televiziunea Română. Fusese cenzurat și lucrul acesta era sesizabil, pentru că Piersic reprezenta o figură obișnuită pe micile ecrane.

Ca și acum, când toată lumea din Cluj Napoca știe adresa lui Florin Piersic, și pe vremea comunismului situația era identică. Artistul se bucura de notorietate și prezența sa n-avea cum să treacă neobservată.

„În perioada aia, lumea îi cunoștea mașina lui Piersic. Și s-a dus Florin la mare, la Olimp. A parcat mașina acolo. Ca să vezi ce înseamnă iubirea pentru un actor, pentru o legendă: Oamenii treceau și știau că e maișina lui și spuneau: Bă, Ceaușescu l-a dat afară! Din ce trăiește omul ăsta? Că nu l-am mai văzut multă vreme la televizor” avea să relateze tot Dan Negru.

Întâmplător sau nu, perioada în care Florin nu mai apărea pe postul național coincide cu aceea în care se vorbea despre întâmplarea cu Nicu Ceaușescu. „Știți ce făceau oamenii? Îi puneau bani în mașină, ca să-l ajute. Ce înseamnă iubirea publicului față de un actor”, a încheiat omul de televiziune citat.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și bogată
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Top 50 de vedete topless la mare și în poziții incitante! Pe ce loc sunt Antonia, Margherita și Elena Udrea
Top 50 de vedete topless la mare și în poziții incitante! Pe ce loc sunt...
ANIMAŢIE. Monica, moartă la 16 ani în accident, după ce prietena ei a vrut să taie faţa trenului. Tatăl şoferiţei ar fi instructor auto cercetat pentru şpagă
ANIMAŢIE. Monica, moartă la 16 ani în accident, după ce prietena ei a vrut să...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Ce „coace” China? Forează o gaură de 10 km în scoarța terestră, la ordinul președintelui
Ce „coace” China? Forează o gaură de 10 km în scoarța terestră, la ordinul președintelui
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au făcut analize. Au ramas înmărmurit.
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Titanicul NU S-AR FI scufundat ÎN VECI dacă ACEST OM ar fi fost crezut pe cuvânt
Titanicul NU S-AR FI scufundat ÎN VECI dacă ACEST OM ar fi fost crezut pe...
Gina Pistol și Smiley, probleme imediat după nuntă! Chiar ea a le-a dat vestea fanilor
Gina Pistol și Smiley, probleme imediat după nuntă! Chiar ea a le-a dat vestea fanilor
ADIO, FLORIN BUSUIOC! Anunțul trist despre iubitul prezentator român
ADIO, FLORIN BUSUIOC! Anunțul trist despre iubitul prezentator român
Florin Busuioc schimbă clima! În ce ţară pleaca definitiv vedeta Pro TV
Florin Busuioc schimbă clima! În ce ţară pleaca definitiv vedeta Pro TV
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Este oficial! Jador se iubește cu o tânără domnișoară și este mai fericit ca niciodată! Cine este iubita artistului: „Aleasa inimii mele”
Este oficial! Jador se iubește cu o tânără domnișoară și este mai fericit ca niciodată!...
Hoțul a sustras ceva din buzunarul unei tinere. A văzut ce e și a dat să-l pună la loc, șocat!
Hoțul a sustras ceva din buzunarul unei tinere. A văzut ce e și a dat...
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Încă o eliminare neașteptată la Chefi la Cuțite. Greșeala i-a fost fatală, chefii i-au făcut praf preparatul: “N-ai văzut că e crudă?”
Încă o eliminare neașteptată la Chefi la Cuțite. Greșeala i-a fost fatală, chefii i-au făcut...
Începe revoluţia anti-Putin! Legionarii vor mărşălui spre Moscova pentru a-l răsturna de la putere pe dictator
Începe revoluţia anti-Putin! Legionarii vor mărşălui spre Moscova pentru a-l răsturna de la putere pe...
Veste URIAȘĂ despre Simona HALEP! A REUȘIT! A vrut să demonstreze că nu s-a dopat...
Veste URIAȘĂ despre Simona HALEP! A REUȘIT! A vrut să demonstreze că nu s-a dopat...
Rugăciune de Ziua Copilului. Povața Sfântului Ioan Gură de Aur
Rugăciune de Ziua Copilului. Povața Sfântului Ioan Gură de Aur
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
'Zbor lin, păpușică!' Cine e, de fapt, Monica, fata de 15 ani spulberată de tren
'Zbor lin, păpușică!' Cine e, de fapt, Monica, fata de 15 ani spulberată de tren
Misha a rămas cu traume după mariajul cu Connect-R! Abia acum s-a spus tot adevărul despre divorțul lor:
Misha a rămas cu traume după mariajul cu Connect-R! Abia acum s-a spus tot adevărul...
Ce a primit un tânăr din IAȘI care a cumpărat un covridog de 5,5 lei de la simigeria Petru. Când a mușcat din el, a înlemnit!
Ce a primit un tânăr din IAȘI care a cumpărat un covridog de 5,5 lei...
Ce „coace” China? Forează o gaură de 10 km în scoarța terestră, la ordinul președintelui
Ce „coace” China? Forează o gaură de 10 km în scoarța terestră, la ordinul președintelui
Afacerea cu care Ion Ţiriac a dat lovitura în România. Se fac deja liste de aşteptare!
Afacerea cu care Ion Ţiriac a dat lovitura în România. Se fac deja liste de...
Evenimente de ziua copilului. Ce activități pentru copii se pot face de 1 iunie 2023
Evenimente de ziua copilului. Ce activități pentru copii se pot face de 1 iunie 2023
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor