Deșeuri toxice din România, descoperite într-un port din Malaezia

Publicat: 19/07/2020 | 16:17
Deșeuri toxice din România, descoperite într-un port din Malaezia

Mai mult de 100 de containere cu deșeuri toxice provenite din România au fost descoperite în Malaezia. Iată ce se va întâmpla cu transportul ilegal.

Peste 100 de containere umplute cu praf de cuptor cu arc electric (EAFD) au fost găsite, luna trecută, de autoritățile din Malaezia. Deșeurile toxice au fost abandonate în Portul Tanjung Pelepas, scrie Agerpres

Ministrul Mediului şi Apelor din Malaezia, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, a precizat că un transport de deşeuri cu o greutate de 1.864 de tone a fost raportat de portul Tanjung Pelepas în data de 3 iunie şi confirmat de Departamentul Mediului drept substanță toxică în data de 15 iunie.

Autoritățile au spus că, în acte, transportul era descris drept zinc concentrat.

Deșeurile vor fi repatriate

„Departamentul Mediului nu a acordat permisiunea şi nici nu a primit o înştiinţare din partea exportatorului de deşeuri privind tranzitul în Malaezia”, a declarat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Acesta a adăugat că praful de cuptor cu arc electric este catalogat drept deşeu toxic potrivit Convenţiei de la Basel.

Autoritățile din Malaezia a contactat autorităţile române pentru a aranja repatrierea celor 110 de containere şi Interpolul pentru a efectua investigaţii ulterioare.

În ultimii ani, Malaezia a devenit principala destinaţie a lumii pentru deşeurile din plastic după ce China a interzis importurile de deşeuri. Autorităţile de la Kuala Lumpur au demarat negocieri cu ţările de unde provin deşeurile pentru a prelua înapoi sute de containere de deşeuri din plastic care au intrat ilegal în ţară.

Foto: Shutterstock