Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Dormi 7-8 ore pe noapte și tot obosit te trezești? Iată cu ce probleme te confrunți

Dormi 7-8 ore pe noapte și tot obosit te trezești? Iată cu ce probleme te confrunți

De: Rebecca Boboc 14/08/2022 | 12:08
Dormi 7-8 ore pe noapte și tot obosit te trezești? Iată cu ce probleme te confrunți
Bărbat obosit Sursă foto: Pixabay

Dacă ești genul de persoană care doarme între 7 și 8 ore pe noapte, dar atunci când te trezești te simți mult mai obosit decât te-ai culcat, iar această stare continuă toată ziua, te confrunți cu anumite probleme. Iată care sunt acestea.

Persoanele care dorm până la 8 ore pe noapte, dar nu se odihnesc, suferă de anumite probleme. Pentru a le rezolva, trebuie să-ți evaluezi somnul, și asta o poți face răspunzând la două întrebări, susține dr. Raj Dasgupta, profesor la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud. „Somnul are durata recomandată?” Dacă da, următoarea întrebare este: „Oare este de bună calitate?”

CITEȘTE ȘI: CÂT TREBUIE SĂ DOARMĂ O PERSOANĂ DE VÂRSTĂ MEDIE! DE CÂTE ORE DE SOMN ARE NEVOIE

Din păcate, există însă și alți factori care îți pot afecta calitatea somnului. Acestea sunt următoarele:

Oboseala

”Există o mulțime de afecțiuni care pot provoca starea de oboseală, dar nu neapărat îi face pe oameni să se simtă că sunt gata să adoarmă”, a spus Jennifer Martin, profesor de medicină la David Geffen School of Medicine de la Universitatea din California, Los Angeles, și președinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului. Acestea pot include afecțiuni precum dureri cronice, afecțiuni metabolice sau tiroidiene, anemie și boala pulmonară obstructivă cronică. Dacă simțiți o oboseală inexplicabilă, „un prim pas important ar putea fi o examinare fizică de rutină făcută de medicul de familie”, a spus Martin.

Mai mult, specialiștii susțin că adulții sănătoși au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte, așa că este posibil să aveți nevoie de mai mult de opt ore de somn pentru a vă simți plini de energie. Ai putea încerca să te culci cu o oră mai devreme sau să te trezești cu o oră mai târziu decât de obicei și să vezi dacă asta face o diferență, a spus Christopher Barnes, profesor de management la Universitatea din Washington, care studiază relația dintre somn și muncă.

Sedentarismul

Persoanele sedentare au un corp care se poate obișnui să consume doar niveluri scăzute de energie, așa că s-ar putea să se simtă mai obosite decât ar trebui atunci când încercă să facă activități zilnice de bază, a spus Martin.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții să facă cel puțin 150 de minute (2 ore și jumătate) de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână, în timp ce gravidele ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate și de rezistență pe săptămână.

Anxietatea sau depresia

Dacă ești o persoană care suferă de anxietate sau depresie, atunci problema poate fi una de dozare a energiei, spune Dasgupta.

”Aceste afecțiuni pot influența timpul necesar pentru a adormi, precum și dacă (și de câte ori) te trezești pe parcursul nopții, a adăugat el. Și, uneori, medicamentele folosite pentru a trata depresia sau anxietatea pot avea efecte secundare, cum ar fi insomnia sau blocarea stadiilor mai profunde ale somnului”, a spus Dasgupta.

Program de somn neregulat

La unele persoane, programul diferă în zilele lucrătoare față de weekend-uri, a spus Barnes. Programele pot fluctua și pentru cei care muncesc în ture la locul de muncă.

”O practică foarte comună este să spui: „OK, este vineri seara. Nu trebuie să lucrez mâine dimineață, așa că pot sta treaz puțin mai târziu”, a spus Barnes. Poate stai treaz chiar mai târziu sâmbătă seara, deoarece nici duminică nu trebuie să lucrezi, apoi te culci mai devreme duminică înainte de săptămâna de lucru. Dar deja ți-ai schimbat programul de somn de câteva ori într-o perioadă scurtă de timp. Iar aceste modificări nu sunt benefice pentru somnul tău.

Deshidratarea

Peste 50% din corpul tău este format din apă, care este necesară pentru multiple funcții, inclusiv digestia alimentelor, crearea de hormoni și neurotransmițători și circulația oxigenului în corp.

Deshidratarea a fost asociată cu scăderea vigilenței și creșterea somnolenței și oboselii. Institutul de Medicină recomandă femeilor să consume 2,7 litri de lichide zilnic, iar bărbaților 3,7 litri zilnic.

Această recomandare include toate lichidele și alimentele bogate în apă, cum ar fi fructele, legumele și supele. Deoarece raportul mediu de aport de apă dintre lichide și alimente este de aproximativ 80:20, aceasta înseamnă o cantitate zilnică de 9 căni pentru femei și 12 ½ căni pentru bărbați.

Mediul nefavorabil

Dacă vrei să ai un somn odihnitor, este nevoie să respecți câteva reguli precum: pe timpul nopții, în dormitor trebuie să fie întuneric, liniște și o temperatură scăzută. De asemenea, dormitorul trebuie folosit doar pentru somn și sex.

Mai mult, este recomandat să evitați consumul de băuturi cu cofeină cu mai puțin de șase ore înainte de culcare. Limitați și consumul de alcool și alimente grele sau condimentate cu cel puțin două ore înainte de culcare. Alcoolul poate preveni stadiile mai profunde ale somnului, iar astfel de alimente pot provoca probleme digestive care interferează cu somnul.

Problemele provocate de partenerul de somn

”Persoana (sau animalul de companie) cu care împărțiți patul are un impact mare asupra somnului tău”, a spus Martin.

Poate că partenerul tău de pat are o tulburare de somn și sforăie sau se întoarce des în timpul nopții. Sau poate au un program diferit care vă perturbă somnul. Animalele de companie pot, de asemenea, să vă perturbe programul de somn, deoarece nu au aceleași tipare de somn ca și oamenii, a mai adăugat ea.

”Cel mai important lucru – dacă partenerul tău sforăie – este să-i faci să vadă un specialist în somn și să-i evaluezi pentru apnee în somn”, a mai precizat Martin. Apneea în somn este frecventă la persoanele care sforăie, a adăugat ea.

Tulburările de somn

Aceste tulburări de somn sunt un alt factor care poate diminua dramatic calitatea somnului, a spus Barnes. Cineva cu apnee în somn se poate trezi de zeci de ori pe parcursul nopții, a adăugat el. Alte tulburări de somn care pot afecta nivelurile zilnice de energie includ narcolepsia și sindromul picioarelor neliniștite.

”Modalitatea ideală de a urmări calitatea și cantitatea somnului – mai ales dacă credeți că ați putea fi diagnosticat cu o tulburare de somn – este să consultați un specialist. De asemenea, aplicațiile și dispozitivele electronice purtate – cum ar fi ceasurile sau inelele – care măsoară calitatea somnului, deși nu sunt la fel de precise ca testele clinice, oferă suficiente informații pentru adulții sănătoși”, mai spus Barnes.

VEZI ȘI: CÂTE ORE AR TREBUI SĂ DORMI ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ. SEMNELE LIPSEI DE SOMN

 

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Lucrează în Mass-Media de mai bine de 8 ani. Este redactor la CANCAN.RO din anul 2021.
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate, nu va aduce linişte”
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate,...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Un bărbat s-a sinucis pentru că nu-și putea găsi fiica dispărută. După 2 săptămâni aceasta a apărut
Un bărbat s-a sinucis pentru că nu-și putea găsi fiica dispărută. După 2 săptămâni aceasta...
Cum poate câștiga Donald Trump pacea în Ucraina. Patru pași care vor obliga Rusia să negocieze realist
Cum poate câștiga Donald Trump pacea în Ucraina. Patru pași care vor obliga Rusia să...
În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului UnitedHealthcare
În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului...
Frânare bruscă fără motiv Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
Frânare bruscă fără motiv Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
Selena Gomez a fost cerută în căsătorie de Benny Blanco: „Eternitatea începe acum”. Cum arată inelul de logodnă al actriței
Selena Gomez a fost cerută în căsătorie de Benny Blanco: „Eternitatea începe acum”. Cum arată...
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei. Cum se descurca artista și câte drumuri făcea pe zi. „Am putut să-mi ajut părinții să-și acopere casa.”
VIDEO Maria Dragomiroiu, despre zilele din adolescență în care vindea țuica făcută de tatăl ei....
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Cum putem obţine un credit mai mare de la bancă. Pașii de urmat, pentru dezvoltarea afacerii
Cum putem obţine un credit mai mare de la bancă. Pașii de urmat, pentru dezvoltarea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să te întreb ceva...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să...
iOS 18.2 e aici: Descoperă cele mai TARI funcții!
iOS 18.2 e aici: Descoperă cele mai TARI funcții!
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
„Nora mea, din păcate...”. DECLARAȚIILE care au surprins pe toată lumea. INCREDIBIL ce a dezvăluit mama lui Smiley despre relația cu Gina Pistol, nora ei. S-A AFLAT ADEVĂRUL
„Nora mea, din păcate...”. DECLARAȚIILE care au surprins pe toată lumea. INCREDIBIL ce a dezvăluit...
Orașul din România din care vor pleca două noi zboruri către Italia și Germania. Wizz Air are planuri mari cu acest aeroport
Orașul din România din care vor pleca două noi zboruri către Italia și Germania. Wizz...
Femeia care a oprit-o pe Diana Șoșoacă, la CCR, ”l-a citit” pe Călin Georgescu: „Se victimizează”. Ce spune Amalia Bellantoni despre anularea alegerilor
Femeia care a oprit-o pe Diana Șoșoacă, la CCR, ”l-a citit” pe Călin Georgescu: „Se...
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost cel mai talentat. Toți românii l-au iubit enorm
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost cel mai talentat....
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice bărbat, într-o astfel de situație, trebuie să fie lângă parteneră
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Eduard Hellvig: Discuţiile despre formarea noului Guvern trebuie să fie mai ales despre oameni şi să nu dureze prea mult / Va fi mai important ca niciodată tandemul preşedinte-premier care le va fi propus românilor la alegerile care vin
Eduard Hellvig: Discuţiile despre formarea noului Guvern trebuie să fie mai ales despre oameni şi...
Călin Georgescu aruncă bomba. Cine vrea să cumpere România: Se vede din avion
Călin Georgescu aruncă bomba. Cine vrea să cumpere România: Se vede din avion
Detalii neștiute despre Georgiana Ene, câștigătoarea Master Chef 2024
Detalii neștiute despre Georgiana Ene, câștigătoarea Master Chef 2024
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025? Cum vor primi pensionarii banii
A făcut toate tâmpeniile posibile! Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: A vorbit toate prostiile!
A făcut toate tâmpeniile posibile! Călin Georgescu, analizat fără menajamente după anularea alegerilor prezidenţiale: A...
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Selena Gomez și Benny Blanco s-au logodit! Cum arată inelul de logodnă primit de artistă
Selena Gomez și Benny Blanco s-au logodit! Cum arată inelul de logodnă primit de artistă
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung să fie contaminate într-un timp scurt
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung...
Ce să pui în cuva mașinii de spălat pentru a scăpa de părul de animale de pe haine. Soluții simple pentru toate tipurile de țesături
Ce să pui în cuva mașinii de spălat pentru a scăpa de părul de animale...
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în culmea fericirii
Ce diferență de vârstă este între Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban. Actrița, în...
×