Smaranda Belciug, în vârstă de 38 de ani, este o persoană care a trăit o experiență în timpul sarcinii și care a împins-o să demareze un proiect care va revoluționa medicina. Alături de o echipă de profesioniști, își dorește să ajute și alte mame. Iată detaliile mai jos, în articol.
Smaranda Belciug a trecut printr-o experiență, în urmă cu 9 ani, care a făcut-o să demareze un proiect ce va sări în ajutorul femeilor însărcinate. La vremea respectivă, femeia în vârstă de 38 de ani era însărcinată. Se afla în a 33-a săptămână de sarcină, iar medicul obsetrician i-a comunicat, atunci, în urma efectuării unei ecografii, faptul că fătul ar fi dezvoltat insuficient. Și-a dat seama, însă, că medicul greșise.
„Media măsurătorilor era foarte mică, dar valorile erau foarte dispersate. Mi-a spus că este grav și că trebuie scos copilul. Se stabilise deja că este preamatur copilul, că va beneficia de incubator, de ventilator, vă dați seama. Un coșmar pentru orice mamă. Și, l-am rugat pe medic, cu toate că toată lumea spune că medicina nu e matematică, să mai așteptăm un pic și să mai facem o ecografie peste câteva zile. I-am spus că nu cred că este corectă măsurătoarea. Am repetat-o și mi-a spus: da, ai dreptate, copilul este în regulă”, sunt mărturisirile făcute de Smaranda Belciug. A născut un băiețel perfect sănătos!
Vezi și REVOLUȚIE ÎN LUMEA MEDICALĂ! CUM A REUȘIT UN BĂRBAT SĂ SE VINDECE DE HIV
La momentul respectiv, aceasta a născut cu ajutorul altui medic. Și, împreună, au scris o carte despre Inteligența Artificială în sarcină. Și tot în urma experienței pe care a avut-o Smaranda Belciug a luat naștere proiectul „Paradise”.
Din dorința de a ajuta și alte mame, Smaranda Belciug, conferențiar la Facultatea de Științe a Universității din Craiova, a dorit să existe un mod prin care să se reducă rata de eroare în interpretarea unui diagnostic. Lucru pe care l-a și reușit. În 2021 a depus un proiect și a reușit să primească finanțare din partea Ministerului Cercetării. Echipa de experți și specialiști a pus cap la cap un soft care ar putea să depisteze anomaliile congenitale. Practic, poate fi considerată o adevărată revoluție în medicină.
„Medicul se uită la stomacul fătului, să zicem. Și dacă vede o anomalie, bine, dacă, nu, nu. Ce face acest soft de inteligență artificială este ca, folosind o bază de date de antrenament conținând filme etichetate de medici foarte experiementați ca fiind cu copii sănătoși sau bolnavi, învață să recunoască singur când vede o imagine dacă acel organ are sau nu anomalii. Nu pune diagnostic, să fie foarte clar!”, a mai spus aceasta, arată Adevarul.
Citește și „REVOLUȚIE” PE PIAȚA ALIMENTARĂ!? CE AU DESCOPERIT CERCETĂTORII DESPRE ROȘIILE MODIFICATE GENETIC
Sursă foto: Pixabay