Fistic. Totul despre fistic: beneficii, calorii, proprietăți

Autor: Alina S.
Publicat: 19/09/2019 | 10:32

Fistic beneficii. Fructele de fistic sunt foarte apreciate, atât pentru gustul minunat, dar și datorită beneficiilor incredibile pe care le au pentru organism. Iată tot ce trebuie să știi despre proprietățile fisticului și valorile sale nutriționale

Beneficiile fiscticului sunt nenumărate, asta datorită conținutului ridicat de fibre, vitamine și minerale. Multă lume se întreabă dacă fisticul îngrașă și este o întrebare argumentată, dat fiind faptul că are peste 500 de calorii la suta de grame. Totuși, conținutul de grăsimi sănătoase ale fisticului îl face un aliment foarte bun pentru organism, mai ales dacă nu este consumat în exces.

Fistic beneficii. Câte calorii are fisticul

Fructele de fistic suny foarte valoroase din punct de vedere nutrițional, cu un conținut ridicat de vitaminele A, C și B6, precum potasiu, fier, calciu, magneziu.  În plus, o porție de doar 30 grame de fistic conține 6 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 12% din doza zilnică recomandată. Ca idee, un ou obișnuit furnizează doar 5,5 g de proteine.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de fistic:

  • Calorii 562
  • Lipide totale 45 g
  • Lipide saturate 6 g
  • Lipide polinesaturate 14 g
  • Lipide mononesaturate 24 g
  • Lipide trans 0 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 1 mg
  • Potasiu 1.025 mg
  • Carbohidrați 28 g
  • Fibre alimentare 10 g
  • Zahăr 8 g
  • Proteine 20 g
  • Vitamina A 415 IU
  • Vitamina C 5,6 mg
  • Calciu 105 mg
  • Fier 3,9 mg
  • Vitamina B6 1,7 mg
  • Magneziu 121 mg

Fistic beneficii pentru organism

Fisticul reprezintă o sursă bogată de energie prin caloriile pe care le conține, în plus, cantitățile mari de acizi grași mononesaturați, precum acidul oleic și antioxidanții sunt foarte benefice pentru sănătate. Tocmai de aceea, consumul moderat de fistic este recomndat pentru o alimentație sănătoasă. 

Uleiul extras din boabe de fistic ajută la protejarea pielii ferind-o de de uscare. Este, de asemenea, utilizat ca ulei de bază în medicamentele tradiționale, în terapia de masaj, aromoterapie, în produsele farmaceutice, precum și în industria cosmetică. Uleiul de fistic este folosit la masajul pielii, catifelează, redă suplețea dermei, intră ușor in piele, oferind elasticitate pielii.

Fisticul furnizează, de asemenea, mai mulți nutrienți, fiind recomandat în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric, arterioscleroză, boli cardiovasculare, convalescență, fiind indicat pentru copii în perioada de creștere.

Acizii grași omega-3 prezenți într-o porție de fistic pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, poate regla bătăile inimii și poate reduce, de asemenea, riscul de a suferi de boli de inimă.

Alte beneficii fistic

Benefic pentru sistemul nervos – vitamina B6 este benefică pentru sistemul nervos, iar această se regăseste din belșug în fistic.

Întărește sistemul imunitar – tot vitamina B6 din fistic ajută și la fortificarea sistemului imunitar, care ne ferește organismul de boli.

Scade colesterolul– un studiu a demonstrat că o dietă slab calorică, care include fistic, poate să scadă nivelul de colesterol în numai 4 săptămani. Fisticul conține, de asemenea, și l-arginină, aminoacid care face arterele mai flexibile și impiedică formarea cheagurilor de sânge, prevenind atacul de cord.

Menține pielea hidratată – fisticul combate aspectul uscat al pielii. Grăsimile saturate din fistic joacă un rol important în menținerea unei pieli frumoase.

Are proprietăti antioxidante – cercetătorii au descoperit că antioxidanții din fistic neutralizează efectul radicalilor liberi asupra organismului.

Benefic în tratarea anemiei – fisticul are un conținut ridicat în fier și calciu. Așadar, persoanele care suferă de anemie pot avea de câștigat de pe urma consumului de fistic

Despre fistic

Fisticul este cultivat în livezi, crește lent, iar arborele are nevoie de 7-10 ani ca să înceapă să producă și abia după 15 sau 20 de ani ajunge la producția maximă. El poate atinge 10 m înălțime. În condiții favorabile trăiește și produce timp de secole. Fisticul ar trebui să fie plantat într-o zonă însorită. Este rezistent la temperaturile ridicate de vară și foarte tolerant la secetă, dar nu îi priește umiditatea excesivă.

Fructul arborelui de fistic are o valoare culinară deosebită. Există mai multe specii de Pistacia, dar boabele de fistic adevărat (Pistacia vera) se deosebesc de celelalte prin dimensiunea lor (sunt mai mici), prin coajă (este mai puțin tare) și prin aroma puternică de turpentină. Pentru a păstra fisticul o perioadă mai îndelungată se folosește o metodă de tratare cu sare. Stocarea în pungi de plastic, în frigider, poate fi o soluție pentru cel puțin patru până la șase săptămâni. Congelate, fructele vor dura luni de zile.

Citește și: GHIMBIR. TOTUL DESPRE GHIMBIR: BENEFICII, PROPRIETĂȚI, REȚETE

Citește și...