Focar uriaș de COVID-19 la un cămin de bătrâni din Craiova. S-au infectat 100 de rezidenți și 26 de cadre. „Ne puneau să spălăm mănuşile şi măştile şi să…”

Publicat: 13/08/2020 | 15:50

Este focar de COVID-19 la un cămin de bătrâni din Craiova, unde s-au infectat 100 de rezidenți și 26 de cadre. O fostă angajată face mărturii cutremurătoare din interior, iar CANCAN.RO vă prezintă toate detaliile.

UPDATE. S-a deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor

„În cursul acestei zile, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dolj s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, la un cămin pentru persoane vârstnice din Craiova, mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul COVID 19.
În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin unitatea de parchet competentă”, au transmis reprezentanții IPJ Dolj.

 „Eu mi-am dat demisia la sfârşitul lunii iulie pentru că nu mai rezistam, după 15 ani de muncă aici. Nu eram în siguranţă. Ne dădeau nişte mănuşi şi o mască şi ne puneau să le spălăm după ce le foloseam şi să le folosim din nou. Stăteam la un loc toţi, şi cei pozitivi şi cei negativi”, spune fosta angajată, Loredana Popescu, infirmieră. (NU RATA: ANDREEA ESCA A CONFIRMAT DEZVĂLUIRILE EXCLUSIVE CANCAN.RO! VEDETA PRO TV A RECUNOSCUT CĂ A AVUT COVID-19 ȘI CĂ STAREA SOȚULUI EI A FOST EXTREM DE GRAVĂ)

„Mulţi au decedat aici, dar…”

Aceasta mai spune că ar fi fost foarte multe decese aici, dar nu au fost raportate. „Ne-au băgat să stăm în aceleaşi camere unde fuseseră cei cu COVID, au dat cu clor şi gata, au rezolvat problema. Mulţi au decedat aici, dar nu au raportat”, a mai spus fosta angajată.

Infirmiera de la căminul de bătrâni a făcut dezvăluiri cutremurătoare

Joi a ieşit la iveală situaţia dramatică de la căminul de bătrâni din Craiova.

În total sunt 126 de cazuri confirmate

„În urma monitorizării bilunare de către DSP Dolj a beneficiarilor şi personalului de îngrijire din centrele rezidenţiale, în data de 24.07.2020 a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Unitatea funcţionează în două clădiri: una monobloc cu garsoniere, cu 2 scări de acces, 4 etaje şi o clădire cu 3 etaje.

Iniţial, au fost depistate 24 de cazuri pozitive COVID-19:

– 16 beneficiari din 270 rezidenţi

– 8 personal de îngrijire din 100 persoane

Ulterior, în urma testărilor repetate s-a constatat că focarul a evoluat, astfel că la data de 12.08.2020, situaţia este următoarea:

Total cazuri confirmate: 126 (100 rezidenţi și 26 personal) din care:

– 45 beneficiari cazuri active

– 13 personal de îngrijire cazuri active

– 67 persoane vindecate

1 deces, rezident cu comorbidităţi”, se arată într-un comunicat al DSP Dolj.

Toate cazurile ar fi fost cu forme uşoare sau asimptomatice de boală, rezidenţii rămânând în centrul rezidenţial, unde li s-a asigurat îngrijire medicală de către personalul medical, angajaţi ai centrului, medici, asistenţi medicali şi, după caz, tratament de specialitate, prioritate având cei cu simptome. Decesul a fost înregistrat pe 29.07.2020, la un rezident în vârstă de 87 de ani cu multiple comorbidităţi, au precizat autoritățile. (VEZI AICI: UN MEDIC DE LA “MATEI BALȘ”, MĂRTURII ÎNGRIJORĂTOARE DESPRE CORONAVIRUS: “NU AVEM CU CE SĂ…)

Personalul de îngrijire pozitiv COVID-19 a fost izolat pentru evaluare clinică, paraclinică şi tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova, potrivit acelorași surse.

Ce măsuri a anunțat DSP Dolj

Direcția de Sănătate Publică a anunțat și măsurile luate, în urma situației de la căminul de bătrâni.

„- S-a efectuat ancheta epidemiologică şi s-a monitorizat focarul permanent;

Pandemia de coronavirus continuă să facă numeroase victime (Foto: Inquam Photos – Octav Ganea)

– Carantinarea unităţii până la închiderea focarului;

– Dezinfecţia tuturor spaţiilor; (CITEȘTE AICI: MĂRTURIILE ZGUDUITOARE ALE FIULUI UNUI PACIENT DIN GALAȚI, MORT DE COVID-19 DUPĂ CE A LUAT VIRUSUL DIN AZIL)

– Utilizarea corespunzătoare a echipamentului de protecţie de către personal;

– Personal de îngrijire dedicat pentru rezidenţii pozitivi COVID-19

– Triajul epidemiologic zilnic al personalului de îngrijire

– Monitorizarea zilnică a stării de sănătate a rezidenţilor care nu sunt infectaţi cu virusul SARS COV 2″, au mai transmis reprezentanţii DSP Dolj.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.