Institutul Național de Statistică prezintă condițiile de viață ale românilor: ”2, 5 milioane de români au WC în curte”!

Publicat: 12/09/2018 | 20:07
Institutul Național de Statistică prezintă condițiile de viață ale românilor: ”2, 5 milioane de români au WC în curte”!

Institutul Național de Statistică a dat publicității date cele mai noi referitoare la condițiile de viață ale românilor. Rezultatele sunt departe de a fi optimiste. Una din cinci case din România are probleme cu acoperişul, igrasia, podelele sau ferestrele. 2,5 milioane de familii aveau şi în 2017 WC-ul în curte.

În România sunt 8 milioane şi jumătate de locuinţe. În 10.000 dintre ele, Institutul Naţional de Statistică a făcut un sondaj şi, pentru 18%, dintre gospodării oamenii au raportat probleme. Din nefericire, ancheta europeană asupra cheltuielilor familiei ne pune pe primul loc în Uniune la procentul gospodăriilor care nu-şi permit să-şi cumpere o maşină de spălat, un telefon, un computer şi un autoturism.

Care sunt aceste probleme? Aproape o treime nu au lumină suficientă sau plouă prin pereţi ori acoperiş. Igrasia din pereţi şi podele e în jumătate din cele 1,5 milioane de case cu probleme. În acelaşi timp peste jumătate au tocuri, pereţi, podele deteriorate.

Suprafaţa medie a locuinţelor în România e de doar 44 de metri pătraţi. 2,5 milioane de familii nu au grup sanitar în casă, iar 2,4 milioane nici măcar duș. Asta în timp ce media Uniunii Europene e dublă la suprafaţă – 94,9 metri pătraţi, iar grupul sanitar lipseşte în doar 2,7% din gospodării.

Nu există canalizare, locuințele sunt mici, românilor nu le ajung banii

Nu există canalizare, în primul rând. Multe familii de la sate nu îşi modernizează băile, iar banii nu le ajung. Cheltuielile curente cu utilităţile, facturile de telefon şi întreţinerea sunt plătite cu dificultate de 84% dintre participanţii la acest studiu INS, la care doar 3% spun că le e uşor cu cheltuielile legate de casă.

Ce venituri nete pe lună ne-ar trebui să le acoperim pe toate? 3 din 5 spun că între 1.000 şi 3.000 de lei, iar unul din trei spune că ar avea nevoie de peste 3.000 de lei pe lună ca să achite tot. Asta în condiţiile în care salariul mediu net e de 2.500 de lei şi produsele şi serviciile de bricolaj s-au scumpit de la un an la altul cu peste 10%, potrivit INS.

Citește și...