Marcel Vela, declarații tranșante: „Nu trebuie să ne ocupăm tot timpul cu studiile altora”

Publicat: 20/07/2020 | 14:06
Marcel Vela, declarații tranșante: „Nu trebuie să ne ocupăm tot timpul cu studiile altora”

Marcel Vela a făcut declarații tranșante vizavi de scenariul sumbru pe care l-a arătat un studiu recent finalizat în România.

Ministrul de Interne consideră că studiul nu merită să fie luat în calcul pentru că nu a fost făcut de CNSU.

„Am văzut în fiecare seară la TV tot felul de specialiști care anunțau ce se va întâmpla, că va fi rău. În martie și aprilie n-am avut o creștere a numărului de cazuri. Românii au fost extrem de responsabili de Paște și 1 Mai Acest studiu nu a ajuns pe masa mea, acest studiu nu e făcut de CNSU. Oficial nu s-a dezbătut în CNSU o asemenea situație mega dramatică”, a spus Vela la Digi 24.

„Nu luați în calcul știri alarmiste”

Ministrul consideră că autoritățile pot gestiona situația și că măsurile luate vor duce la o scădere a numărului de noi cazuri de Covid-19: „Nu luați în calcul știri alarmiste. Nu cred că trebuie să ne ocupăm tot timpul, toată energia cu studiile unora. Este clar că avem o creștere, că avem focare, că acestea sunt regionalizate în anumite zone, nu e la nivel național. Dacă ne concentrăm spre a comunica mai bine, spre a explica cetățenilor din acele zone eu cred că acest nivel de alarmare și dinamica acestei creșteri se va opri și va fi într-un platou și apoi în coborâre”.

Prognoza realizată de compania Avantera pentru CNSU arată că România se va confrunta cu o situația gravă în august. Conform acestei predicții, la mijlocul lunii viitoare vom avea deja peste 50.000 de cazuri active de Covid-19, iar 4.000 de persoane ar putea fi la Terapie Intensivă din cauza coronavirusului. 

Raed Arafat a vorbit, la Digi 24de asemenea, despre această prognoză și despre datele pe care le iau în calcul autoritățile.

„Noi primim date din mai multe zone și bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat secretarul de stat.

Foto: Inquam Photos