Acasă » LIFE STYLE » Sanatate » Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament

De: Alina S. 24/09/2019 | 09:13
Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament
Febra este unul dintre simptome in mononucleoza infectioasa

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului este o boală mai puțin cunoscută, care apare mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Simptomele mononucleozei persistă pe termen lung și este nevoie de îngrijire atentă. 

Mononucleoza infecțioasă este de foarte multe ori confundată cu o răceală și, tocmai din acest motiv, este posibil să fie diagnosticată cu întârziere. Pentru a o depista este nevoie de un set de analize recomandate de medicul specialist.

Ce este mononucleoza infecțioasă

Mononuceloza infecțioasă este, cel mai adesea, provocată de virusul Epstein-Barr. Cu toate acestea, mai sunt și alți viruși care pot provoca această boală. Mononucleoza infecțioasă este întâlnită frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri, în special în cazul studenților. Dar ea poate apărea la orice altă vârstă.

Mononucleoza infecțioasă se poate răspândi prin contact cu saliva, mucusul din nas și gât și uneori chiar lacrimi, dar și prin sânge. Deoarece această boală poate fi transmisă prin sărut, mai este denumita și „boala sărutului”. Tocmai de aceea, persoanele diagnosticate cu această boală nu trebuie să sărute pe nimeni, trebuie să fie foarte atente la paharele și tacâmurile folosite. În plus, pentru că este o boală contagioasă, trebuie să fie precaute cu cei din jur atunci când strănută sau tușesc.

Mononucleoza infecțioasă simptome

Primele simptome ale mononucleozei apar după perioada de incubare, care poate varia de la patru până la șase săptămâni, însă la copii această perioadă poate fi mai scurtă.  Pot fi, de multe ori, confundate cu simptomele gripei sau ale răcelii, de aceea, dacă persită un timp mai îndelungat, este obligatoriu să mergeți la medic. Cele mai importante simptome ale mononucelozei infecțioase sunt:

  • Scăderea apetitului
  • Oboseală extremă
  • Transpirație abundentă pe timpul nopții
  • Slăbiciune musculară
  • Febră
  • Dureri în gât
  • Dureri de cap și corp
  • Inflamarea amigdalelor
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Umflarea ficatului și/sau splinei
  • Eczeme/erupții cutanate

Mononucleoza infecțioasă analize

De obicei, persoanele care au fost o dată infectate cu virusul Epstein-Barr dezvoltă anticorpi care le vor proteja de această boală tot restul vieții. Tocmai din acest motiv, mononucleoza infecțioasă este cel mai frecvent întâlnită la copiii și la adolescenții care încă nu au dezvoltat anticorpi.

Diagnosticul de mononucleoză infecțioasă se stabilește, de cele mai multe ori,  pe baza simptomelor resimțite de pacient, a duratei lor și în urmă unei examinări fizice. În timpul consultației medicale, medicul specialist va examina amigdalele, ficatul sau splina și va investiga dacă ganglionii limfatici sunt inflamați.

De asemenea, se pot face și analize de sânge și chiar testul pentru mononucleoză în vederea determinării anticorpilor. Acest test va detecta dacă există anticorpi pentru virusul Epstein-Barr, însă există posibilitatea aă rezultatele să nu fie concludente în primele săptămâni de la apariția infecției. În acest caz este necesară efectuarea unui test de sânge suplimentar, pentru a vedea dacă numărul de limfocite este crescut, fapt care confirmă existența unei infecții în organism.

Mononucleoza infecțioasă la copii și în sarcină

Mononucleoza este o boală infecțioasă cauzată de unul dintre cele mai contagioase virusuri din tulpina celor herpetice: Epstein-Barr. Ea apare mult mai frecvent în cazul copiilor decât în cel al adulților.  Și mai ales în cadrul colectivității, unde copiii pot lua contact cu obiecte infectate cum ar fi jucăriile sau alte obiecte folosite la comun cu alți copii. Simptomele însă nu diferă de la copii la adulți, iar tratamentul trebuie adaptat în funcție de vârstă. Și în cazul copiilor, ca și în cel al adulților este nevoie de multe lichide și de multă odihnă.

Virusul răspândit prin laptele matern, de obicei, nu îmbolnăvește copilul. Cu toate acestea, dacăfemeia gravidă dezvoltă o infecție activă,poate transmite virusul la copil.

Femeile însărcinate care sunt infectate cu acest virus prezintă un risc scăzut de a transmite virusul la copiii lor. În rarele cazuri în care acest lucru totuși se întâmplă, transmiterea are loc, de obicei, în prima jumătate a sarcinii, în primul trimestru.

Mononucleoza infecțioasă tratament

Nu există un tratament anume pentru monoucleoza infecțioasă și în niciun caz nu sunt recomandate antibicoticele.  Tratamentul medicamentos, în acest caz, este recomandat pentru ameliorarea simptomelor produse de această afecțiune, care de regulă dispare în 1-2 luni. Medicul poate prescrie tratament pe bază de corticosteroizi pentru reducerea inflamației din gât, dar și tratament pentru reducerea febrei și a durerilor de cap.

Febra sau durerire de gât pot dura pănă la una sau chiar două săptămâni, în timp ce alte simptome, precum stările de oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici sau a splinei, pot dura mai mult.

Simptomele pot fi ameliorate prin:

  • Multe lichide, pentru hidratare.
  • Odihnă.
  • Medicamente pentru durere și febră.

De asemenea, pentru că splina se poate mari dacă aveți mononucleoză infecțioasă,  este recomandat să se evite activitățile sportive până la recuperarea completă.

Complicații de pot apărea după mononucleoză

În cazul mononucleozei pot apărea, destul de rar, complicații, mai ales în cazul persoanelor cu sistemul imuniatr extrem de slăbit.  Unele dintre acestea pot fi destul de grave, însă riscul este unul destul de redus.

  • Splina mărită – inflamarea splinei poate fi extrem de periculoasă așa că e bine să eviți să faci efort intens înainte de vindecarea mononucleozei infecțioase. Dacă nu sunt respectate indicațiile medicului cu privire la efort, e posibil să ai de-a face cu o ruptură de splina, care îți pune serios viață în pericol.
  • Inflamarea ficatului – hepatită sau icterul pot apărea în timpul mononucleozei infecțioase.
  • Anemia – mononucleoza infecțioasă poate declanșă o scădere a celulelor roșii și a hemoglobinei, ceea ce duce la instalarea anemiei.
  • Probleme cardiace – inflamarea mușchiului inimii este o alte complicație ce poate apărea după infectarea cu virusul Epstein-Barr.
  • Complicații la nivelul sistemului nervos – meningită sau encefalită sunt complicații ale sistemului nervos ce pot apărea la pacienții diagnosticați cu mononucleoză.

Citește și: ATENȚIE. BOALA NUMITĂ „GURĂ-MÂNĂ-PICIOR” FACE RAVAGII ÎN ROMÂNIA

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...