Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament

Autor: Alina S.
Publicat: 24/09/2019 | 09:13
Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului este o boală mai puțin cunoscută, care apare mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Simptomele mononucleozei persistă pe termen lung și este nevoie de îngrijire atentă. 

Mononucleoza infecțioasă este de foarte multe ori confundată cu o răceală și, tocmai din acest motiv, este posibil să fie diagnosticată cu întârziere. Pentru a o depista este nevoie de un set de analize recomandate de medicul specialist.

Ce este mononucleoza infecțioasă

Mononuceloza infecțioasă este, cel mai adesea, provocată de virusul Epstein-Barr. Cu toate acestea, mai sunt și alți viruși care pot provoca această boală. Mononucleoza infecțioasă este întâlnită frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri, în special în cazul studenților. Dar ea poate apărea la orice altă vârstă.

Mononucleoza infecțioasă se poate răspândi prin contact cu saliva, mucusul din nas și gât și uneori chiar lacrimi, dar și prin sânge. Deoarece această boală poate fi transmisă prin sărut, mai este denumita și „boala sărutului”. Tocmai de aceea, persoanele diagnosticate cu această boală nu trebuie să sărute pe nimeni, trebuie să fie foarte atente la paharele și tacâmurile folosite. În plus, pentru că este o boală contagioasă, trebuie să fie precaute cu cei din jur atunci când strănută sau tușesc.

Mononucleoza infecțioasă simptome

Primele simptome ale mononucleozei apar după perioada de incubare, care poate varia de la patru până la șase săptămâni, însă la copii această perioadă poate fi mai scurtă.  Pot fi, de multe ori, confundate cu simptomele gripei sau ale răcelii, de aceea, dacă persită un timp mai îndelungat, este obligatoriu să mergeți la medic. Cele mai importante simptome ale mononucelozei infecțioase sunt:

 • Scăderea apetitului
 • Oboseală extremă
 • Transpirație abundentă pe timpul nopții
 • Slăbiciune musculară
 • Febră
 • Dureri în gât
 • Dureri de cap și corp
 • Inflamarea amigdalelor
 • Umflarea ganglionilor limfatici
 • Umflarea ficatului și/sau splinei
 • Eczeme/erupții cutanate

Mononucleoza infecțioasă analize

De obicei, persoanele care au fost o dată infectate cu virusul Epstein-Barr dezvoltă anticorpi care le vor proteja de această boală tot restul vieții. Tocmai din acest motiv, mononucleoza infecțioasă este cel mai frecvent întâlnită la copiii și la adolescenții care încă nu au dezvoltat anticorpi.

Diagnosticul de mononucleoză infecțioasă se stabilește, de cele mai multe ori,  pe baza simptomelor resimțite de pacient, a duratei lor și în urmă unei examinări fizice. În timpul consultației medicale, medicul specialist va examina amigdalele, ficatul sau splina și va investiga dacă ganglionii limfatici sunt inflamați.

De asemenea, se pot face și analize de sânge și chiar testul pentru mononucleoză în vederea determinării anticorpilor. Acest test va detecta dacă există anticorpi pentru virusul Epstein-Barr, însă există posibilitatea aă rezultatele să nu fie concludente în primele săptămâni de la apariția infecției. În acest caz este necesară efectuarea unui test de sânge suplimentar, pentru a vedea dacă numărul de limfocite este crescut, fapt care confirmă existența unei infecții în organism.

Mononucleoza infecțioasă la copii și în sarcină

Mononucleoza este o boală infecțioasă cauzată de unul dintre cele mai contagioase virusuri din tulpina celor herpetice: Epstein-Barr. Ea apare mult mai frecvent în cazul copiilor decât în cel al adulților.  Și mai ales în cadrul colectivității, unde copiii pot lua contact cu obiecte infectate cum ar fi jucăriile sau alte obiecte folosite la comun cu alți copii. Simptomele însă nu diferă de la copii la adulți, iar tratamentul trebuie adaptat în funcție de vârstă. Și în cazul copiilor, ca și în cel al adulților este nevoie de multe lichide și de multă odihnă.

Virusul răspândit prin laptele matern, de obicei, nu îmbolnăvește copilul. Cu toate acestea, dacăfemeia gravidă dezvoltă o infecție activă,poate transmite virusul la copil.

Femeile însărcinate care sunt infectate cu acest virus prezintă un risc scăzut de a transmite virusul la copiii lor. În rarele cazuri în care acest lucru totuși se întâmplă, transmiterea are loc, de obicei, în prima jumătate a sarcinii, în primul trimestru.

Mononucleoza infecțioasă tratament

Nu există un tratament anume pentru monoucleoza infecțioasă și în niciun caz nu sunt recomandate antibicoticele.  Tratamentul medicamentos, în acest caz, este recomandat pentru ameliorarea simptomelor produse de această afecțiune, care de regulă dispare în 1-2 luni. Medicul poate prescrie tratament pe bază de corticosteroizi pentru reducerea inflamației din gât, dar și tratament pentru reducerea febrei și a durerilor de cap.

Febra sau durerire de gât pot dura pănă la una sau chiar două săptămâni, în timp ce alte simptome, precum stările de oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici sau a splinei, pot dura mai mult.

Simptomele pot fi ameliorate prin:

 • Multe lichide, pentru hidratare.
 • Odihnă.
 • Medicamente pentru durere și febră.

De asemenea, pentru că splina se poate mari dacă aveți mononucleoză infecțioasă,  este recomandat să se evite activitățile sportive până la recuperarea completă.

Complicații de pot apărea după mononucleoză

În cazul mononucleozei pot apărea, destul de rar, complicații, mai ales în cazul persoanelor cu sistemul imuniatr extrem de slăbit.  Unele dintre acestea pot fi destul de grave, însă riscul este unul destul de redus.

 • Splina mărită – inflamarea splinei poate fi extrem de periculoasă așa că e bine să eviți să faci efort intens înainte de vindecarea mononucleozei infecțioase. Dacă nu sunt respectate indicațiile medicului cu privire la efort, e posibil să ai de-a face cu o ruptură de splina, care îți pune serios viață în pericol.
 • Inflamarea ficatului – hepatită sau icterul pot apărea în timpul mononucleozei infecțioase.
 • Anemia – mononucleoza infecțioasă poate declanșă o scădere a celulelor roșii și a hemoglobinei, ceea ce duce la instalarea anemiei.
 • Probleme cardiace – inflamarea mușchiului inimii este o alte complicație ce poate apărea după infectarea cu virusul Epstein-Barr.
 • Complicații la nivelul sistemului nervos – meningită sau encefalită sunt complicații ale sistemului nervos ce pot apărea la pacienții diagnosticați cu mononucleoză.

Citește și: ATENȚIE. BOALA NUMITĂ „GURĂ-MÂNĂ-PICIOR” FACE RAVAGII ÎN ROMÂNIA

Citește și...