Cercetătorii au identificat o nouă tulpină a coronavirusului care a devenit dominantă la nivel Mondial și pare a fi mai contagioasă față de versiunile care s-au răspândit în primele zile ale pandemiei. Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Laboratorul Național Los Alamos, SUA.
În Europa, noua tulpină a apărut în februarie, după care a ajuns pe Coasta de Est a Statelor Unite. De la jumătatea lunii martie, a devenit tulpina dominantă pe plan global, anunță mediafax.ro.
Potrivit studiului, în afara faptului că se răspândește mai rapid, tulpina are și capacitatea de a-i face pe cei infectați mai vulnerabili la o a doua infecție după ce au contractat o dată boala.
Nu este clar locul în care a apărut noua tulpină, dar datele arată că a infectat rapid mai multe persoane decât tulpinile din Wuhan, China, iar în câteva săptămâni a devenit tulpina predominantă în mai multe țări.
Potrivit cercetătorilor, această combinație a noii tulpini față de predecesoarele sale arată că este mult mai infecțioasă, dar nu se știe exact motivul. Echipa Los Alamos a identificat 14 mutații.
Oamenii de știință s-au concentrat pe o mutație numită D614G, care este responsabilă de schimbarea vârfurilor virusului.
“Datele sunt îngrijorătoare, întrucât vedem o formă mutantă a virusului care se dezvoltă foarte rapid, iar în luna martie a devenit forma pandemică dominantă”, a anunțat Bette Korber, unul dintre autorii studiului.
Până în prezent, COVID-19 a infectat peste 3.5 milioane de oameni și a provocat peste 250.000 de decese.