(P) Scaun auto pentru copii – instalare corecta in 5 pasi simpli

Publicat: 11/07/2018 | 12:26

Un copil care nu sta corepunzator intr-un scaun auto poate fi accidentat mortal chiar si la o viteza mai mica de 8km/h. Asta inseamna aproape un ritm normal de mers. De asemenea, daca cel mic este propulsat la impact din cauza ca nu este bine prins in scaunul auto, el poate rani sau chiar ucide alti pasageri aflati in masina.

Scaunele auto de copii minimizeaza semnificativ riscul accidentelor fatale in cazul sugarilor si copiilor mici care calatoresc cu masina. Asa cum stiti ca trebuie sa va puneti centura de fiecare data inainte sa plecati de pe loc, la fel trebuie sa va asigurati ca in masina exista un scaun auto potrivit varstei si greutatii celui mic.

5 Pasi pentru a instala corect scaun auto copii

Mai departe va dezvaluim cateva sfaturi care va pot ajuta sa montati corect un scaun auto. Instructiunile pot varia usor de la un model de scaun auto la altul, dar in general exista cateva elemente de baza unanim valabile.

  1. Primul lucru trebuie sa-l faceti este sa va asigurati ca folositi un scaun auto de calitate, potrivit staturii si varstei copilului. Investiti intr-un scaun cu optiuni avansate de siguranta si confort. Veti vedea ca merita. Specialistii recomanda utilizarea unui scaun auto cu mecanism ISOFIX pentru o prindere cat mai precisa. Daca va orientati spre un model fara ISOFIX, acordati atentie instalarii folosind centurile de siguranta.

  1. Cititi instructiunile din pachet sau de pe eticheta lipita pe scaun si uitati-va in manualul de utilizare al masinii. Unele autoturisme au centuri interioare incorporate, iar acestea pot inlesni fixarea scaunului de siguranta. Doar masinile mai vechi ar putea fi lipsite de aceasta facilitate, iar in acest caz manualul ar trebui sa ofere detalii specifice privind instalarea.

  1. Fixati bine scaunul pe bancheta din spate. Conform legislatiei din Romania, copiii sub 12 ani trebuie sa stea obligatoriu in spate. Doar bebelusii pot fi pozitionati in fata, intr-un scaun special omologat in acest sens, cu mentiunea de a dezactiva airbag-ul din dreptul sau. Dupa ce l-ati pozitionat si legat cu centurile de siguranta sau cu ancorele inferioare, incercati sa trageti scaunul lateral, inainte si inapoi. Nu trebuie sa se deplaseze niciun cm. Reglati unghiul de inclinare astfel incat capul copilului sa nu se miste prea mult in timpul deplasarii.

  1. Blocati geamurile si usile din spate. Folositi butonul aflat pe interiorul portierei pentru a bloca usile. Pentru maxima siguranta va recomandam sa blocati si geamurile.
  2. Verificati. Dupa ce ati terminat, verificati inca o data ca scaunul este bine fixat si copilul sta confortabil. Daca totul este in regula, va puteti urca la volan si va puteti continua calatoria.

Sfaturi suplimentare privind siguranta copiilor in scaun auto

Iata cateva sfaturi de care toti soferii ar trebui sa tina cont atunci cand vine vorba despre siguranta scaunelor copiilor lor.

– Asezati copilul in scaunul auto fixat complet la orice deplasare, chiar si pe distante scurte.

– Daca intentionati sa mutati scaunul intr-o alta masina, consultati manualul autovehiculului pentru indicatii specifice privind montarea.

– Pozitionati copilul cu spatele spre directia de mers si amanati pe cat posibil comutarea directiei. Aceasta pozitie este cea mai sigura.

– Marimea si nu varsta ar trebui sa reprezinte factorul cheie atunci cand luati in considerare achizitionarea unui nou scaun auto.

– Bancheta din spate este cel mai sigur loc din masina pentru un copil de pana in 12 ani.

– Centura de siguranta este obligatorie la orice varsta. Educati-va copiii in acest sens incepand de la varste fragede.

Sunteti un parinte responsabil la volan? Nu puneti niciodata cheia in contact fara sa va asigurati ca ati instalat bine scaunul auto pentru copil. Protejati-va copiii de accidente achizitionand un scaun auto de buna calitate. De aici incepe aventura familiei dumneavoastra.

 

Citește și...