Home » Stiri » Palatul Parlamentului, cea mai scumpă clădire din lume! Construcția are peste 3.000 de încăperi

Palatul Parlamentului, cea mai scumpă clădire din lume! Construcția are peste 3.000 de încăperi

De: Luciana Polite 25/06/2022 | 20:00
Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, cum era denumită în vremea regimului comunist, este una dintre cele mai grandioase clădiri din lume, având o suprafață de 330.000 de metri pătrați și mai mult de 3.000 de încăperi.

Palatul măsoară 270 metri pe 240 metri, 84 metri înălțime și 92 metri sub pământ realizat în spiritul arhitecturii realist socialiste. Palatul este spectaculos atât din exterior, cât și din interior, fiind decorat cu piese de mobilier de lux, mozaicuri în culori deosebite, uși masive, sculpturi impunatoare, scări de marmură și candelabre și lămpi de cristal.

Palatul Parlamentului este a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume. În 1989 costurile clădirii erau estimate la 1.75 miliarde dolari, iar în 2006 la 3 miliarde Euro. (CITEȘTE ȘI: Drama care i-a marcat copilăria Emiliei Ghinescu. ”Ne bătea cu cureaua sau cu furtunul de la mașina de spălat”)

Palatul Parlamentului, între Carol al II-lea și Nicolae Ceaușescu

După cutremurul din 4 martie 1977, Nicolae Ceaușescu a găsit pretextul pentru modificarea Capitalei conform realităților politice, anume faptul că România era un stat socialist, astfel se dorea o arhitectură de tip realist socialistă. S-a preluat o idee a regelui Carol al II-lea din 1935, în al cărei proiect era prevăzută construirea Camerei Deputaților pe Dealul Arsenalului.

Acest proiect fusese conceput de cei mai mari arhitecți ai vremii. În 1938 s-a anunțat începerea demolărilor în vederea deschiderii acestui ax. A venit al Doilea Război Mondial și lucrurile au rămas doar pe hârtie până în 1983, când a început construirea „Casei Poporului”, un monument monstruos, ceremonia oficială a așezării pietrei fundamentale având loc la data de 25 iunie 1984. Pentru a fi posibilă construirea palatului au fost demolate 40.000 de clădiri printre care biserici, instituţii ale statului şi case de valoare istorică semnificativă. Acest lucru a dus, de asemenea, la relocarea cu dificultate a aproximativ 57.000 de familii care locuiau în zonă.

Tot în cadrul aceluiași proiect de reconstruire a Bucureștiului, au fost cuprinse o serie de clădiri cum ar fi: Casa Republicii, Ministerul Apărării Naționale, Casa Radio, Hotelul Marriott – Casa de Oaspeți, Casa Academiei Române, Parcul Izvor și Bulevardul Unirii – Victoria Socialismului. (CITEȘTE ȘI: Mergeţi cu maşina în Grecia? Mare atenţie, şoferi! Puteţi rămâne instant fără permisul de conducere)

Palatul Parlamentului, unul dintre cele mai dificile proiecte din istorie. A fost nevoie de 700 de arhitecți pentru realizarea clădirii

Șantierul propriu-zis a început în anii 1980 cu demolarea a peste 7 km² din vechiul centru al capitalei și relocarea a peste 40.000 de oameni din această zonă. Între clădirile dispărute se numără Mănăstirea Văcărești, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naționale, Stadionul Republicii. Lucrările au fost făcute cu munca forțată a militarilor în termen și astfel costul a fost redus la minimum.

Pe șantier s-au aflat 20.000 muncitori, 5.000 soldați, 700 arhitecți, o armată de așa-ziși „voluntari”, în condiții grele, 3 schimburi timp de 7 ani. Nu se știe numărul victimelor, acesta fiind un subiect tabu, autoritățiile comuniste nedorind publicarea datelor. Cei ce au lucrat pe acest șantier declară însă că au fost victime, iar pe un șantier de o asemenea amploare și date fiind condițiile din perioada comunistă se poate afirma că au fost sute de morți.

Clădirea are aproximativ 3.000 încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli și saloane, patru restaurante, trei biblioteci, două parcări subterane, o sală de concerte. Numele sălilor și saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese după 1989, ele evocând evenimente importante din istoria poporului român sau personalități cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspirația românilor pentru Unire și de istoria parlamentarismului în România. (CITEȘTE ȘI: Weekend de coşmar pentru aceste trei zodii din horoscopul chinezesc! Totul le iese pe dos)

Rolul și scopul fostei Case a Poporului 

Din 1994, în clădire funcționează Camera Deputaților, după ce sediul inițial al instituției, Palatul Camerei Deputaților, a fost donat de stat Bisericii Ortodoxe Române. Începând din 2004 aici se află și Senatul României, inițial fiind găzduit în fosta clădire a Comitetului Central al Partidului Comunist Român. De asemenea, Palatul Parlamentului găzduiește în numeroasele sale săli și saloane, o întreagă varietate de evenimente, expoziții sau întâlniri. În perioada 2003-2004 a fost construită o anexă din sticlă de-a lungul ascensoarelor exterioare.

Această construcție are ca scop facilitarea accesului la Muzeul Național de Artă Contemporană, deschis în 2004, după o reamenajare în aripa vestică a palatului. În aceeași perioadă, un proiect ce susținea arborarea unui steag uriaș a fost anulat ca urmare a protestelor venite din partea publicului. Restaurantul, accesibil doar politicienilor, a fost renovat, proiect urmat de amenajarea unei piscine, saune și a unor facilități sportive la nivelul 1 al subsolului. De asemenea, din 1995, clădirea găzduiește sediul Inițiativei de Cooperare Sud-est Europeană, o organizație ce are ca scop o colaborare pentru reducerea nivelului criminalității transfrontaliere în țările membre.

Palatul este deschis vizitării de către turiști și oferă și programe de vizitare în mai multe limbi de circulație internațională. Clădirea a fost văzută și de Michael Jackson. Vizita este faimoasă pentru un salut pe cât de inocent rostit, pe atât de ofensator pentru fanii înfocaţi ai artistului care s-au adunat să-l vadă. Anul 1992 a fost momentul ‘Hello, Budapest!” și a dat naştere unui trend la care s-au alăturat, fără să vrea, mai mulţi artişti de renume care au concertat la noi. (CITEȘTE ȘI: E pericol mare pe plajele din România! Tocmai s-a descoperit că o bacterie a contaminat apa. Cum îi afectează pe cei care intră în contact cu ea )

Documentarea acestui material a fost făcută de Gândul.ro.

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din Cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Rivalul lui David Popovici, discurs superb despre sportivul român: ”Este fantastic, un geniu nebun”
Rivalul lui David Popovici, discurs superb despre sportivul român: ”Este fantastic, un geniu nebun”
FOTO. Daniela Crudu, cu bustul la înaintare! Cum s-a afișat bruneta
FOTO. Daniela Crudu, cu bustul la înaintare! Cum s-a afișat bruneta
Cele mai bune SUV-uri mici, ideale pentru familiști
Cele mai bune SUV-uri mici, ideale pentru familiști
Fructul delicios din România care te-ar putea feri de Alzheimer și demență
Fructul delicios din România care te-ar putea feri de Alzheimer și demență
Alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Îl găsești la magazine, e 10 lei punga
Alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Îl găsești la magazine, e 10 lei...
6 invenții care au schimbat CURSUL ISTORIEI! Fără ele n-am putea TRĂI!
6 invenții care au schimbat CURSUL ISTORIEI! Fără ele n-am putea TRĂI!
Un adevărat RĂZBOI ÎN ROMÂNIA! Vestea cruntă a venit chiar acum. Nimeni nu ar fi crezut așa ceva
Un adevărat RĂZBOI ÎN ROMÂNIA! Vestea cruntă a venit chiar acum. Nimeni nu ar fi...
Wow! Vuiesc reţelele de socializare după apariţia pozei
Wow! Vuiesc reţelele de socializare după apariţia pozei
BANCUL ZILEI: Bulă și Alinuța încearcă o nouă poziție sexuală: “Hai să-ți fac un 86 pe gratis!”
BANCUL ZILEI: Bulă și Alinuța încearcă o nouă poziție sexuală: “Hai să-ți fac un 86...
Horoscop săptămânal 15 - 21 august. Se schimbă destinul pentru aceste zodii
Horoscop săptămânal 15 - 21 august. Se schimbă destinul pentru aceste zodii
S-a întors acasă și a început să se dezbrace. Momentul de infarct, înregistrat!
S-a întors acasă și a început să se dezbrace. Momentul de infarct, înregistrat!
O chinezoaică din Suzhou a fost reţinută de poliţie pentru că a purtat kimono japonez în loc de hanful chinezesc
O chinezoaică din Suzhou a fost reţinută de poliţie pentru că a purtat kimono japonez...
Vestea serii despre FLORIN SALAM! Soția lui a dat primele DETALII. Anunțul a venit chiar acum
Vestea serii despre FLORIN SALAM! Soția lui a dat primele DETALII. Anunțul a venit chiar...
O teorie genetică le ridică bărbaților mari semne de întrebare. Cu cine ar putea semăna copiii lor
O teorie genetică le ridică bărbaților mari semne de întrebare. Cu cine ar putea semăna...
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Gravidă cu fiul vitreg! Cum a ajuns să facă doi copii cu cel pe care l-a crescut de la 7 ani
Gravidă cu fiul vitreg! Cum a ajuns să facă doi copii cu cel pe care...
Jador a plecat cu mașina de poliție de la un eveniment. Care este, de fapt, motivul pentru care a apelat la autorități
Jador a plecat cu mașina de poliție de la un eveniment. Care este, de fapt,...
Emily Burghelea s-a infectat cu un virus, după ce a aflat că e însărcinată! Soțul ei a dat vestea
Emily Burghelea s-a infectat cu un virus, după ce a aflat că e însărcinată! Soțul...
Adio, Salman Khan! Iulia Vântur se întoarce acasă. Cine a convins-o!
Adio, Salman Khan! Iulia Vântur se întoarce acasă. Cine a convins-o!
Previziunea unui 'călător în timp', care susține că vine din anul 2906. Ce se va întâmpla pe 8.10.2022
Previziunea unui 'călător în timp', care susține că vine din anul 2906. Ce se va...
Lidl va vinde un dispozitiv Parkside util pentru mașină și casă. Merge cu baterii și rezistă la apă
Lidl va vinde un dispozitiv Parkside util pentru mașină și casă. Merge cu baterii și...