Acasă » Știri » Pericolul de la barajul Vidraru! Ce s-ar întâmpla, în doar 13 minute, dacă ar avea loc un cutremur mai intens decât cel din 4 martie 1977

Pericolul de la barajul Vidraru! Ce s-ar întâmpla, în doar 13 minute, dacă ar avea loc un cutremur mai intens decât cel din 4 martie 1977

De: Valentina Ene 04/03/2023 | 16:54
Pericolul de la barajul Vidraru! Ce s-ar întâmpla, în doar 13 minute, dacă ar avea loc un cutremur mai intens decât cel din 4 martie 1977
Barajul Vidraru, din județul Argeș. Foto: Facebook

Barajul Vidraru a atras atenția multor persoane, mai ales în ultima perioadă, după ce o mulțime de cutremure au fost înregistrate în țara noastră. Au ieșit la iveală informații importante despre ceea ce s-ar putea întâmpla la numai 13 minute de la un posibil seism mai mare decât cel din 4 martie 1977.

Pentru cei care nu știu, barajul Vidraru a fost construit începând cu anul 1961, urmând ca în luna decembrie a anului 1965 să fie terminat proiectul. Din anul 1966, barajul a fost dat în folosință, iar de atunci a devenit una dintre cele mai importante construcții hidrotehnice din România.

VEZI ȘI: Se rupe un baraj?! Premoniţie înfiorătoare: „Vom auzi de inundaţii catastrofale”

Barajul Vidraru în primele luni de primăvară Foto: Facebook

Ce s-ar întâmpla cu barajul Vidraru, după un cutremur mai mare decât cel din 4 martie 1977

Barajul Vidraru se află în acest moment pe o falie tectonică ce poate aduce cutremure cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter. Acest lucru ar putea reprezenta un pericol destul de mare pentru localitățile ce se află în imediata apropiere. Totuși, este esențial să nu intrăm în panică, deoarece barajul a reușit să facă față unui cutremur destul de puternic, precum cel din 1977.

Specialiștii susțin că dezastrul care a avut loc în Turcia s-ar putea repeta în orice țară în care există riscuri mari de cutremure. Astfel, România se clasează pe această listă. În ceea ce privește barajul Vidraru, unele persoane își fac griji că acesta ar putea suferi probleme majore în caz de cutremur, ceea ce ar duce la o inundație în masă.

Există, totuși, un plan de rezervă, numit „Planul de apărare al Argeșului”, potrivit căruia câteva localități vor inundate și vor dispărea imediat. Deși pare un scenariu apocaliptic, este important de reținut faptul că există astfel de planuri pentru orice regiune din România, deoarece autoritățile au nevoie să știe din timp ceea ce au de făcut în caz de catastrofe naturale.

În primul minut de la ruperea barajului, comuna Arefu ar fi inundată imediat. Ulterior, în următoarele patru minute, comunele Corbeni și Valea Iașului ar avea aceeași soartă. După 13 minute, cele peste 450 de milioane de tone de apă ar ajunge la comuna Albeștii de Argeș. Dispariția acestor comune va marca doar începutul unor distrugeri în masă, dacă ar fi să ne luăm după calculele făcute de către oficiali.

Astfel, în numai 20 de minute, un val de 35 de metri înălțime va înghiți Valea Danului și Curtea de Argeș, urmând ca imediat să fie afectate Băiculești (în 30 de minute), Merișani (în 41 de minute), Budeasa (în 53 de minute) și Bascov (în 66 de minute). La numai 72 de minute de la ruperea barajului Vidraru, apa ar măsura 12 metri în înălțime și ar înghiți orașul Pitești.

Barajul Vidraru în timpul cutremurului din 1977

Potrivit verificărilor făcute imediat după cutremurul care a avut loc în urmă cu 46 de ani, barajul Vidraru a făcut față cu brio seimului care a înregistrat magnitudinea de 7,4 pe scara Richter. Și atunci oamenii din zonă erau speriați cu privire la ceea ce ar putea să li se întâmple, însă construcția realizată în perioada lui Nicolae Ceaușescu a reușit să țină apa departe de zonele populate din apropiere.

Totuși, barajul Vidraru a suferit o serie de probleme care au dus la moartea a două persoane. Este vorba despre avaria gravă din 6 iulie 1974, când au fost observate scurgeri, jeturi de apă și căderi de pietriș pe versant. Avaria a durat în jur de 6 ore, perioadă în care lacul de acumulare a fost golit, descoperindu-se eroziuni ale galeriei, deteriorări la contactul blindaj – beton, precum și alte probleme care au necesitat o intervenție rapidă.

“Doi oameni au murit în urma acelei avarii care a durat aproape 6 ore. Spre seară, vana plană a fost deblocată şi închisă prin cădere liberă. Ulterior, lacul a fost golit şi s-au mai constatat eroziuni ale cămăşuielii galeriei, deteriorări la contactul blindaj – beton, eroziuni la priză ca urmare a vacuumului produs de admisia apei, existenţa unui plan de fisurare sub masivul vanei Johnson, defavorabil pentru stabilitate”, arată, într-un bilanţ al evenimentului, reprezentanţii Hidroconstrucţia.

În 2014 a avut loc un alt eveniment care a creat panică în rândul oamenilor din Argeș. Ploile au cauzat inundații, iar inundațiile au făcut ca volumul de apă din interiorul barajului să ajungă la stadiul de 98% din nivelul de retenție recomandat. Atunci, autoritățile au ținut să îi liniștească pe cetățeni și să îi asigure că nu există niciun risc.

NU RATA: Scene spectaculoase pe Barajul Vidraru!

Scurta istorie a barajului Vidraru

Pentru a se putea realiza unul dintre cele mai cunoscute baraje din România, în 1966 s-a făcut o investiție de aproximativ 1,47 miliarde de lei. S-au forjat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1,77 milioane mc de rocă, s-au turnat 930 de mii de mc de beton şi au fost montate peste 6.000 tone de echipamente electromecanice.

Foto: Barajul Vidraru – faza de execuție, 1965. FOTO: Hidroelectrica

Pentru realizarea barajului, au fost folosiți 480.000 de mc de beton, 22 de ploturi verticale și 9 galerii orizontale interioare, unde se găsesc toate aparatele de măsură și control. În momentul în care a fost pus în funcțiune pentru prima dată, barajul Vidraru era al cincilea din Europa și al nouălea din întreaga lume. În prezent, acesta a rămas cel mai mare baraj în arc din România.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina citeste mai mult
Parteneri
Test de perspicacitate | Găsește 3 diferențe între cele două fotografii
Test de perspicacitate | Găsește 3 diferențe între cele două fotografii
FOTO. Claudia, cea mai sexy arbitră din lume! Cum arată tânăra
FOTO. Claudia, cea mai sexy arbitră din lume! Cum arată tânăra
Reacția superbei fotbaliste când un suporter i-a cerut tricoul! Povestea celei mai frumoase jucătoare din lume
Reacția superbei fotbaliste când un suporter i-a cerut tricoul! Povestea celei mai frumoase jucătoare din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Legătura dintre femeia găsită ucisă la marginea autostrăzii și criminalul ei. Ce i-a scăpat autorului când a vrut să-și șteargă urmele
Legătura dintre femeia găsită ucisă la marginea autostrăzii și criminalul ei. Ce i-a scăpat autorului...
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu...
Marea Britanie vrea să le dea ucrainenilor DragonFire, arma laser care va schimba „fundamental” războiul
Marea Britanie vrea să le dea ucrainenilor DragonFire, arma laser care va schimba „fundamental” războiul
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Cine a făcut primul pas în relația dintre Theo Rose și Anghel Damian: „I-a fost foarte frică”. Gestul neașteptat al artistei când a aflat că Anghel Damian o place
Cine a făcut primul pas în relația dintre Theo Rose și Anghel Damian: „I-a fost...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la spitalul Sfântul Pantelimon?
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Oana Roman, atac dur la adresa Catincăi Roman, după ce sora sa a condamnat modul fastuos în care vedeta i-a organizat înmormântarea Mioarei Roman: „Nu te implici cu nimic, nu plătești nimic.”
Oana Roman, atac dur la adresa Catincăi Roman, după ce sora sa a condamnat modul...
„Ce bucurie!” Andreea Marin, imagini emoționante cu bebelușul! „Zâna”, entuziasmată de ceea ce urmează să se întâmple în viața ei
„Ce bucurie!” Andreea Marin, imagini emoționante cu bebelușul! „Zâna”, entuziasmată de ceea ce urmează să...
Profesorul de la liceul
Profesorul de la liceul "Lucian Blaga" din Bucureşti, cercetat pentru viol după ce a avut...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Cel mai ieftin televizor disponibil la Carrefour costă mai puțin de 400 de lei!
Cel mai ieftin televizor disponibil la Carrefour costă mai puțin de 400 de lei!
Cea mai CIUDATĂ stea din Calea Lactee S-A TREZIT după un somn de 10 ani
Cea mai CIUDATĂ stea din Calea Lactee S-A TREZIT după un somn de 10 ani
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex...
Ce să pui în mâncarea de mazăre ca să-ți iasă mai bună ca la restaurant. Ingredientul care te face să te lingi pe degete
Ce să pui în mâncarea de mazăre ca să-ți iasă mai bună ca la restaurant....
Filmul de pe Netflix la care vei râde în hohote. Va fi apreciat mai ales de cei care au trecut de 30 de ani
Filmul de pe Netflix la care vei râde în hohote. Va fi apreciat mai ales...
Se dă lege în România. Va fi obligatoriu pentru București. Au anunțat azi, 12 aprilie
Se dă lege în România. Va fi obligatoriu pentru București. Au anunțat azi, 12 aprilie
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Un nou joc este oferit gratuit de Epic Games Store
Un nou joc este oferit gratuit de Epic Games Store
Instagram va testa funcţii noi pentru a combate şantajul sexual de pe platformă
Instagram va testa funcţii noi pentru a combate şantajul sexual de pe platformă
Doliu în televiziunea din România! Marea doamnă s-a prăpădit: A pornit în nesfârșita călătorie
Doliu în televiziunea din România! Marea doamnă s-a prăpădit: A pornit în nesfârșita călătorie
Droguri în showbiz. Natalia Mateuț chemată la DIICOT
Droguri în showbiz. Natalia Mateuț chemată la DIICOT
Ceaiul-minune care ajută la slăbit și te scapă de MIZERIILE din corp. Cum se prepară
Ceaiul-minune care ajută la slăbit și te scapă de MIZERIILE din corp. Cum se prepară
Din ce face bani prima mare iubire a lui Laurenţiu Reghecampf. Femeia arată uimitor
Din ce face bani prima mare iubire a lui Laurenţiu Reghecampf. Femeia arată uimitor
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, la tragerile de pe 11 aprilie 2024. Unde s-a jucat și cât a costat biletul norocos
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, la tragerile de pe 11 aprilie 2024. Unde...
Prima ieșire publică a prințului William și a fiului său, prințul George, după anunțul cu privire la cancerul de care suferă Kate
Prima ieșire publică a prințului William și a fiului său, prințul George, după anunțul cu...
Cum arată apartamentul în care locuiesc soții Lis: „Dacă mă îmbogățeam, nu stăteam în cămăruța asta”
Cum arată apartamentul în care locuiesc soții Lis: „Dacă mă îmbogățeam, nu stăteam în cămăruța...
Localitatea din România care poate ajunge în topul destinațiilor turistice. Autoritățile locale nu s-au mai ocupat de ea, deși are potențial
Localitatea din România care poate ajunge în topul destinațiilor turistice. Autoritățile locale nu s-au mai...
De câte ori e bine să scoți routerul Wi-Fi din priză în fiecare an. Greșeala pe care multe persoane o fac și care scade viteza la internet
De câte ori e bine să scoți routerul Wi-Fi din priză în fiecare an. Greșeala...