Rasturnare de situație! Laura Codruţa Kovesi, delegată de către Augustin Lazăr la Parchetul General

Publicat: 11/07/2018 | 16:45

Procurorul general, Augustin Lazăr, a decis delegarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând de miercuri, 11 iulie 2018.

„Urmare a deciziei Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la continuarea activității doamnei Laura Codruţa Kovesi după revocarea din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, prin Ordinul nr. 1412 din data de 11 iulie 2018, a dispus delegarea acesteia în funcția procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu data de 11 iulie 2018”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Laura Codruţa Kovesi va avea atribuții privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2016 – 2020, „aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 583 din 2016, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a corupției, precum și elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unităților de parchet, în conformitate cu obiectivele strategice și domeniile prioritare ale instituției, astfel cum sunt acestea exprimate în Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020”, mai arată Parchetul General.

Ordinul semnat de Augustin Lazăr vine în condiţiile în care Secția pentru procurori a CSM decisese anterior să o repartizeze pe Laura Codruța Kovesi la DIICOT Sibiu, după ce a fost revocată de la conducerea DNA.

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în prima sa ieșire publică după revocarea Laurei Codruța Kovesi, că personal a apreciat activitatea acesteia și a corpului de procurori de la DNA, iar lupta anticorupție nu va înceta, dar este primul care trebuie să respecte statul de drept.

„Cred că vă amințiți, sper să vă amințiti și îmi place să o spun cu voce tare: Eu respect statul de drept, Constituția, nu le spun ca slogan. Eu îmi doresc o întărire a statului de drept. Calea românească trebuie să fie calea României consolidate, este calea valorilor democratice și a statului de drept. Atunci e evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, deciziile CCR, drept pentru care am pus în aplicare decizia CCR. Niciun moment nu a fost pentru mine o opțiune să nu respect Constituția. Eu imi doresc să fie înțeles ca și un pas pentru respectul suprem pentru Constituție„, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, înainte de summitul NATO.

 

Citește și...