Rednic, suspectat de spalare de bani

De: Cancan
Publicat: 05/05/2007 | 00:00

DUBII. Rednic sustine ca nu are cunostinta de neregulile semnalate de BNR Ancheta. Mircea Rednic se afla in atentia autoritatilor pentru spalare de bani. El este suspectat din cauza unei afaceri de peste 1,5 milioane de euro, parafata in 2004 Mihai Belu Numele antrenorului de la Dinamo a aparut prima data, in 2005, pe o informare pe care Directia de Supraveghere a Bancii Nationale (vezi facsimil) a transmis-o Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. In inregistrarea cu numarul S/V/142, expertii BNR au tras un semnal de alarma cu privire la anumite tranzactii efectuate de Rednic. „In cadrul Sucursalei Bucuresti a Bancii Italo ? Romena au fost constatate suspiciuni cu privire la operatiunile efectuate de SC Marbas Top Manufacturing SRL, cu ocazia obtinerii unui credit acordat de banca, in valoare de 52.385.050.676 de lei vechi, pentru plata partiala a pachetului de actiuni ale SC Imperial SA. Actiunile apartineau lui Popescu Cornel si Rednic Mircea”, suna sec nota transmisa de Banca Centrala spre institutia abilitata in cercetarea cazurilor de spalare a banilor. Specialistii de la Directia de Supraveghere a BNR semnalau faptul ca, in data de 09 august 2004, Marbas Top Manufacturing a retras intregul credit de 52,3 miliarde de lei vechi si a platit cate 26,1 miliarde de lei vechi catre Rednic si Popescu. Rednic a platit 1,4 miliarde de lei vechi partenerului sau Popescu Cornel, a transferat in strainatate 100.000 de euro, iar 414.000 de euro i-a ridicat de la banca, in numerar. Ciudat este ca restul de 3,7 miliarde de lei vechi, din cele 26 de miliarde de lei vechi incasate, au fost folosite de antrenor pentru a cumpara o casa de la firma Imperial SA, adica firma pe care tocmai o vanduse. Aceeasi ciudatenie este semnalata de oamenii de la BNR si in cazul lui Cornel Popescu. Asociatul si cumnatul lui Rednic a platit catre Imperial SA 7,48 miliarde de lei vechi, desi banii respectivi ii primise tocmai pentru vanzarea actiunilor la respectiva societate. In informarea respectiva apar si numele cetatenilor italieni Marinelli Edgaro si Bassanelli Fabio, actionarii firmei Marbas Top Manufacturing SRL.

Imprumut in baza aceluiasi contract

Afacerea este dubioasa si din cauza faptului ca platile s-au facut direct catre Rednic si cumnatul sau, in conditiile in care actiunile la Imperial SA erau detinute de firma lor, Meca Comexim SRL (n.r. – Rednic si Popescu erau actionarii firmei), nu de ei ca persoane fizice. In cazul in care plata s-ar fi facut catre firma, aceasta ar fi fost obligata sa plateasca statului TVA si impozit pe profit. Pe 31 ianuarie 2005, la cinci luni de cand Rednic isi incasase banii, el a semnat cu Banca Italo-Romena conventia de credit nr. 845/2005. Nu stim cati bani a primit dinamovistul de la banca, dar stim ca pentru a garanta imprumutul a cesionat „incasarile din contractul incheiat cu SC Marbas Top Manufacturing SRL”, conform Arhivei de Garantii Reale Mobiliare. Mircea Rednic a mai imprumutat niste bani de la Banca Italo-Romena in august 2005. Pentru returnarea banilor, el a garantat cu incasarile din contractul de antrenor nr. 83/2005, cu un depozit colateral de 100.000 de euro si cu veniturile obtinute din inchirierea vilei situate pe Bd. Dacia, la nr. 60.

Antrenorul sustine ca nu stie nimic

Mircea Rednic sustine ca totul este legal si ca de afacere s-a ocupat cumnatul sau, Cornel Popescu. „S-a facut totul prin banca. Eu nu stiu nimic. Cumnatul meu a aranjat totul”, explica Rednic, care spune ca s-a certat cu rudele sale tocmai din cauza afacerilor. „Daca au facut ceva ilegal, sa ii impuste, sa ii bage la inchisoare. Sa il impuste si pe cumnatul meu daca a facut ceva”, continua dinamovistul tirada. Mai mult, el spune ca banii de la italieni au venit in rate de cate 28.000 de euro pe luna vreme de un an de zile, lucru care se contrazice flagrant cu cele semnalate de Directia de Supraveghere a BNR.