Fermierii avertizează faptul că prețurile vor crește din nou, după ce producția de cereale a scăzut un 15%. Prețul kilogramului de grâu s-a dublat, iar urmările vor fi resimțite atât pentru produse de panificație, cât și pentru zootehnie.
Cei mai bine de doi ani de pandemie și războiul dintre Rusia și Ucraina au dus la creșterea prețurilor pentru alimente, combustibili și energie. La această urcare a prețurilor se va adăuga și o recoltă săracă, după cum anunță fermierii. Urmarea va fi că românii vor resimți scumpirile pentrui categoriile alimentare de bază.
Un fermier din Teleorman care are peste 150 de hectare, Lică I., a dezvăluit că investiția în agricultură a fost triplă față de anul trecut, dar recolta a fost cu 15% mai slabă. Așadar, și prețurile vor fi pe măsura creșterii.
„Am investit triplu față de anul trecut. Prețurile la imputuri sunt foarte mari, la îngrășăminte s-au triplat, la motorină, s-au dublat și producțiile vor fi mult diminuate. Aproximativ 25-30% producție este diminuată. Cele mai mari pierderi vor fi la producțiile de grâu, orz, la păioase va fi producția mult mai mică, în comparație cu anul trecut. Prețul la grâu, în momentul acesta, oscilează între 1,6 lei și 1,8 lei pe kilogram. Sunt mai mari prețurile față de anul trecut, când prețurile la recoltat erau de 0,80 de bani pe kilogram”, a spus fermierul. (CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru șoferi. De când va intra în vigoare amiabila online)
Din moment ce prețul unui kilogram de grâu s-a dublat, fermierii avertizează că și prețul pâinii ar putea să se dubleze. După cum grâul este baza produselor de panificație, dar și un aliment important pentru animale, scumpirile se vor resimți și în zootehnie.
„Consecințele sunt clare. Se va scumpi mult pâinea, produsele de panificație și implicit zootehnia va suferi. Nu știu cu cât se va scumpi pâinea, dar cred că aproximativ cu 50%”, a adăugat fermierul. (CITEȘTE ȘI: Dietă rapidă de vară. Cum să ajungi la kilogramele pe care ți le dorești într-un timp scurt)