Acasă » Știri » Știri interne » Cum se apără polițiștii doljeni în cazurile Luiza Melencu și Izabela Biră: „Nu trebuie să blamăm public un întreg sistem”

Cum se apără polițiștii doljeni în cazurile Luiza Melencu și Izabela Biră: „Nu trebuie să blamăm public un întreg sistem”

De: Maria Vlaicu 08/08/2019 | 11:59
Cum se apără polițiștii doljeni în cazurile Luiza Melencu și Izabela Biră: Nu trebuie să blamăm public un întreg sistem

Sindicatul Europol Dolj a postat un mesaj pe pagina de socializare, legat de cazurile Luiza Melencu și Izabela Biră, în care recunoaşte că fiecare instituție în parte are oameni profesioniști și oameni mai puțin pregătiți profesional/uman.

„Dorim să atragem atenția Poliției Române pentru lipsa de comunicare, pentru lipsa de informare, atât în cazul dispariției Luizei Melencu cât și în cel al «prietenei» acesteia, care sesizează faptele de violență ale fostului prieten.

În cazul dispariției Luizei Melencu, colegii de la Secția de Poliție Rurală nr. 4 Coșoveni, au înregistrat, inițial, o plângere din partea familiei privind dispariția fetei, ulterior efectuând cercetări specifice, a doua zi au schimbat încadrarea mergând pe încadrare la infracțiunea de lipsire de libertate, pentru a putea efectua o investigație mai amplă, în sensul în care au solicitat, imediat, sprijinul Brigăzii de Operațiuni Speciale Craiova, reușind să identifice locații, numere de telefon, într-un timp foarte scurt. (VEZI ȘI: MAMA LUIZEI :“ÎI PLĂTESC ÎN CONTINUARE ABONAMENTUL LA TELEFON”)

Au fost efectuate mai multe cercetări sub îndrumarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, dosarul fiind în evidențele Secției aproximativ 40 zile, însă nu au putut fi evidențiate probe relevante pentru interesul dosarului”, scriu reprezentanții sindicatului polițiștilor.

Mașina lui Dincă

Oamenii legii mai susțin că nu au avut acces la informații privind mașina lui Gheorghe Dincă. (DETALII AICI)

„După acestă perioadă dosarul a fost declinat către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la solicitarea acestora, pe motiv că este de competența lor și au la dispoziție tehnică și resurse suficiente pentru a soluționa cazul.

Cât timp dosarul a stat, în lucru, la colegii de la Secția Rurală de Poliție Coșoveni, aceștia nu au avut la dosar informații despre autoturismul Renault, care ulterior a apărut în dosarul aflat în instrumentarea procurorilor DIICOT.

De menționat faptul că Secția de Poliție Rurală nr. 4 Coșoveni arondează 10 comune, 20 sate, 90 km de drum european, având o rază întinsă de competență și ca și în cazul altor subunități de poliție, resursă umană și logistică insuficientă, atât în aparatul secției cât și la posturile de poliție comunală din subordine.

În fiecare tură de serviciu există 1, maxim 2 patrule de poliție, ce efectuează patrulă intercomunală, intervin la apelurile sesizate prin SNUAU 112 și cele sesizate pe telefonul secției (peste 15-20 pe fiecare tură), lucrează în dosarele penale și lucrările pe care le au înregistrate la nivelul subunității”, se mai arată în mesajul postat de Europol Dolj.

„Colegii au îndrumat persoana în cauză să depună plângere”

Polițiștii explică și cum ar fi decurs lucrurile în cazul amenințărilor pe care le-a reclamat Izabela Biră.

„Cea de-a doua speță, tot de la Dioști, sesizată de către o tânără din localitate care a spus că fostul prieten a intrat peste ea în locuința vărului ei, amenințând-o cu moartea și exercitând acte de violență asupra celor prezenți acolo, în acel moment.

În urma apelului efectuat de către aceasta la SNUAU 112, la fața locului s-a deplasat o patrulă de polițe aflată în serviciu, la acel moment, pe întreaga rază de competență a Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, deplasarea la locul indicat efectuându-se de la peste 35 km distanță, și nu de la Postul de Poliție Dioști, așa cum fals s-a lăsat să se înteleagă. În momentul primirii acestui apel, colegii care au efectuat intervenția erau într-o altă speță implicați, de aceea a existat un decalaj mai mare de timp, de la sesizarea inițială și până la sosirea echipajului. (VEZI AICI: POLIȚIȘTII DIN DOLJ REACȚIONEAZĂ LA AMENINȚĂRILE PE CARE LE-AR FI PRIMIT PRIETENA LUIZEI)

După ce au ajuns la fața locului și au efectuat verificări preliminare, conform competențelor ce le revin, colegii au îndrumat persoana în cauză să depună plângere penală împotriva persoanei la care a făcut referire, acest lucru fiind posibil a fi făcut la sediul Postului de Poliție Dioști, colegii din patrulă nefiind lucrători ai acelui post și neavând posibilitatea, la fața locului, de a înregistra o astfel de sesizare, din punct de vedere procedural”, au susținut reprezentanţii Europol pe pagina de socializare.

„Există lacune, există sincope legislative”

Reprezentanții sindicatului au mai spus că nu a existat o plângere penală din partea fetei, până la 23 iulie.

„Ținem să precizăm faptul că de la data primului apel la 112, o4.07.2019, și până la 23. 07. 2019, colegii de la Postul de Poliție Dioști sau din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, nu au avut înregistrată, din partea fetei, o plângere penală, în baza căreia să poată efectua demersurile necesare unei anchete.

Abia la data de 23.07.2019 a fost primită, prin declinare, o plângere înaintată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova către Secția nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, care conform procedurilor au transmis-o mai departe către lucrătorii Postului de Poliție Dioști, pentru verificări și soluție legală.

Desigur, așa cum am spus la începutul textului, există lacune, există sincope legislative, există indiferență în acest sistem, ca în multe altele, există lipsuri logistice, profesionale, există lipsă de proceduri și pregătire tematică și lista poate continua. Însă, nu trebuie să blamăm public un întreg sistem, un întreg aparat al unei secții de poliție, doar pentru că nu există toate informațiile necesare.

O informație, înainte de a fi postată în spatiul virtual și pe canalele media, trebuie verificată din cel putin trei surse credibile. Haideți să reformăm împreună sistemul, dacă este greșit și cu siguranță sunt greșeli de functionare în parametrii normali, legali, umani, decenți, însă trebuie să și apărăm și să spunem lucrurilor pe nume, acolo unde este cazul. Viitorul ne aparține! Echipa Sindicatului Europol”, încheie reprezentanții sindicatului.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Camping în România. Cât costă o zi cu RULOTA, la munte sau la mare
Camping în România. Cât costă o zi cu RULOTA, la munte sau la mare
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după numeroasele operații estetice! Caută tinerețea veșnică și atenția femeilor frumoase
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
Mădălina Ghenea, apariție în lenjerie TRANSPARENTĂ! A făcut-o IAR
Mădălina Ghenea, apariție în lenjerie TRANSPARENTĂ! A făcut-o IAR
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor au fost găsite într-un puț adânc de 15 metri
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața ta?
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Cu cine nu ar cânta niciodată Maria Cârneci: „Nu aș accepta niciodată cu unul care...”. Dezvăluiri fără perdea făcute de interpreta de muzică populară
Cu cine nu ar cânta niciodată Maria Cârneci: „Nu aș accepta niciodată cu unul care...”....
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără el. „Nu cred că îmi mai găsesc echilibrul fără el niciodată. Nu cred.”
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală:...
Produsul adorat de români care nu va mai avea niciodată același gust. Este directivă de la UE
Produsul adorat de români care nu va mai avea niciodată același gust. Este directivă de...
Părintele Pimen Vlad, adevăruri nespuse despre Gigi Becali. A fost miracol de la Maica Domnului. ”Aveți pământ acolo?”
Părintele Pimen Vlad, adevăruri nespuse despre Gigi Becali. A fost miracol de la Maica Domnului....
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
Despărțire – șoc în showbiz, la doar o zi de când vedeta a adus pe lume cel de-al doilea copil. E posibil să rămână la ea!
Despărțire – șoc în showbiz, la doar o zi de când vedeta a adus pe...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la
Vladimir Putin ordonă exerciţii nucleare ca răspuns la "ameninţările" lui Emmanuel Macron
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Obicei INEDIT în a doua zi de Paște. Singurul loc din România în care se mai practică
Obicei INEDIT în a doua zi de Paște. Singurul loc din România în care se...
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu Nilă
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea,...
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci:
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
Gigi Becali și-a luat mâna de pe Ioana Tufaru: „Nu mai suntem sub aripa lui protectoare”
Gigi Becali și-a luat mâna de pe Ioana Tufaru: „Nu mai suntem sub aripa lui...
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste impresionantă și a oprit o catastrofă. Un oraș întreg ar fi fost șters de pe hartă
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste impresionantă și a...
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare, dar profitul poate fi uriaș. Un ou se vinde și cu 100 de lei, iar cererea este uriașă
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare, dar profitul poate...