Acasă » Exclusiv » Ucigașii tăcuți din adâncuri! Rusia deține una dintre cele mai importante flote de submarine din lume!

Ucigașii tăcuți din adâncuri! Rusia deține una dintre cele mai importante flote de submarine din lume!

De: Andreea Bolocan 06/05/2022 | 20:00
Rusia deține una dintre cele mai importante flote de submarine din lume

Țara condusă de Vladimir Putin are una dintre cele mai mari și mai importante flote de submarine din lume, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro. Rusia ar fi a doua putere, în materie de submarine, de pe glob. Câte submarine are, de fapt, această țară și care sunt locurile cu cele mai multe astfel de unități? Aveți toate răspunsurile într-un video de excepție, care așteaptă doar să apăsați pe butonul PLAY!

Se pare că Rusia are una dintre cele mai importante flote de submarine din lume. Unii analiștii militari plasau Rusia, la nivelul anului 2020, pe locul 3 în lume ca număr al submarinelor cu 64 de unități, după China 74 și respectiv SUA cu 68,  în vreme ce alții considerau că lider mondial detașat este Coreea de Nord cu 84. Există și varianta, neconfirmată, că Federația Rusia ar fi chiar a doua putere, în ceea ce privește submarinele, la nivelul anului 2022.

Atacurile asupra Ucrainei

Toate marile puteri caută să domine mările și oceanele și nu doar pentru a-și asigura superioritatea numerică în eventuale confruntări. Submarinele sunt considerate excelente platforme de lansare a rachetelor de croazieră. Iar Rusia a dovedit acest lucru inclusiv în războiul din Ucraina, în care a atacat instalații militare ale Kievului cu proiectile lansate de pe submarinele din Marea Neagră.

Dovadă, Ministerul rus al Apărării a anunțat în premieră, pe data de 28 aprilie, că un submarin a lansat cu succes rachete Kalibr și lovit ținte din Ucraina.

(CITEȘTE ȘI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”. NU POATE FI INTERCEPTATĂ DE NICIUN SISTEM DE APĂRARE)

„Echipajul unui submarin electric diesel al Flotei Mării Negre a efectuat o lansare de rachete de croazieră Kalibr asupra țintelor terestre desemnate”, se arată în comunicatul Moscovei

Imagini video cu un submarin rusesc care lansează rachete Kalibr spre ținte din Ucraina au apărut însă pe platformele de socializare cu câteva zile înainte.

Care sunt, de fapt, submarinele Rusiei

Flota Rusiei de la Marea Neagră include șase submarine diesel Project 636.3 echipate cu rachete de croazieră Kaliber. Echipajul acestor submarine care pot naviga autonom până la 45 de zile numără 52 de marinari. Submarinele au o rază de funcționare de până la 12.000 de kilometri și sunt înarmate cu torpile grele, rachete de croazieră antinavă și atac terestre și pot transporta și mine.

Anul 2022 marchează 10 ani de când primul submarin multifuncțional, a patra generație, Severodvinsk, a lansat cu succes o rachetă de croazieră Kalibr dintr-o poziție scufundată în Marea Albă. Deși a durat aproape 20 de ani pentru a finaliza construcția Severodvinsk, acum navele din clasa Yasen-M sunt construite mai repede. Construcția submarinului Novosibirsk, care a fost pus în funcțiune la sfârșitul lui decembrie 2021, a durat opt ani.

Construcția submarinului Severodvinsk a început în 1993 și ar fi trebuit să fie lansat la apă în 1998. Cu toate acestea, problemele bugetare au întârziat construcția cu ani de zile și a fost lansat abia pe 15 iunie 2010. Severodvinsk și-a început testele pe mare pe 12 septembrie 2011 și s-a întors din prima călătorie la 6 octombrie 2011.

La 7 noiembrie 2012, Severodvinsk a lansat cu succes o rachetă de croazieră Kalibr din poziție scufundată la o țintă maritimă din Marea Albă. Mai târziu, în aceeași lună, submarinul a tras cu succes două rachete de croazieră Kalibr.

(VEZI ȘI: CUM ESTE VLADIMIR PUTIN, CA SOŢ? FOSTA LUI SOŢIE DĂ DIN CASĂ: „AM PLÂNS O ZI ÎNTREAGĂ. DAR APOI MI-AM DAT SEAMA CĂ NU AVEAM DE ALES”)

Lansările au avut loc pe 26 noiembrie 2012 dintr-o poziție la suprafață și două zile mai târziu dintr-o poziție scufundată. În noiembrie 2014, submarinul și-a testat cu succes capsula de salvare care a ieșit la suprafață de la o adâncime de 40 de metri, cu cinci membri ai echipajului înăuntru. Severodvinsk a fost pregătit de luptă la începutul anului 2016. La sfârșitul lunii aprilie 2016 și în august 2017, a efectuat exerciții folosind rachete de croazieră 3M14. Pe 28 martie 2019, a lansat o rachetă de croazieră Kalibr de pe un dig de la baza sa de origine. Anterior, astfel de lansări nu erau posibile.

Submarinul a lansat din nou racheta de croazieră Kalibr în timpul exercițiului nuclear strategic din 17 octombrie 2019.

Submarinele cu scop special

K-573 Novosibirsk este un submarin capabil să transporte și să lanseze rachete de croazieră , are propulsie nucleară și face parte din clasa Yasen al Marinei Ruse. S-au făcut modificări considerabile la designul inițial Yasen. Diferențele în proiect au părut suficiente pentru a-l considera o nouă versiune actualizată Yasen-M. La 21 august 2014, nava a finalizat testele sub presiune hidraulică a corpului, ca parte a procesului său de construcție.

La 25 decembrie 2019, Novosibirsk a fost scos din sala de construcție și ulterior lansat pe apă. Și-a început testele pe mare la 1 iulie 2021 și era proiectat să se alăture Flotei Pacificului a Marinei Ruse în trimestrul 4 2021.

(VEZI ȘI: KREMLINUL AMENINŢĂ SUEDIA ŞI! RUSIA RECURGE IAR LA RETORICA NUCLEARĂ)

În timp ce o publicitate deosebită este acordată ceremoniilor de lansare și punere în funcțiune a submarinelor cu rachete balistice și a submarinelor multifuncționale, se cunoaște mult mai puțin despre submarinele cu scop special.

Barents Observer a relatat de mai multe ori despre Belgorod, cel mai lung submarin din lume construit pe o carenă modificată de clasă Oscar-II. Submarinul va fi purtătorul noilor drone cu propulsie nucleară Poseidon și va avea sediul probabil cu Flota Pacificului. Belgorod este considerat a fi cel mai mare submarin dezvoltat în ultimii 30 de ani. Nava este capabilă să lanseze lovituri nucleare cu șase torpile Poseidon intercontinentale.

De asemenea, poate acționa ca o navă-mamă pentru submarine mai mici, cu scufundări adânci, având braţe robotizate care pot manipula sau chiar tăia cablurile vitale care se află pe fundul mării.

Generația a cincea

Mai mult, alți doi transportatori ai dronei Poseidon sunt în prezent în construcție la șantierul Sevmash, Habarovsk și Ulianovsk. Alte submarine neconfirmate care ar putea fi în curs de construire în anii următori sunt  două nave din clasa Borei-A, încă două portavioane Poseidon și unul sau două mini-submarine cu destinație specială care urmează să navigheze pentru GUGI – Direcția principală pentru adâncime a Ministerului Apărării.

Lucrările de proiectare pentru submarinele cu propulsie nucleară de generația a cincea, denumite clasa Husky, ar fi în curs de desfășurare, dar până acum nu au fost semnate contracte. Pe lângă noile submarine, șantierul Sevmash lucrează la repararea și modernizarea marelui crucișător de luptă cu propulsie nucleară Amiral Nahimov. Inițial pusă în funcțiune în Marina Sovietică în 1988, nava de război a fost rareori trimisă pe mare și s-a aflat în Severodvinsk în ultimii 23 de ani.

Dacă nu sunt anunțate alte întârzieri, crucișătorul de luptă va fi repus în funcțiune pentru Flota Nordului în 2023.

(CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ LIMUZINA LUI VLADIMIR PUTIN. BUNCĂRUL PE PATRU ROŢI A COSTAT 300 DE MILIOANE DE DOLARI)

Submarine în construcție

Barents Observer listează submarinele aflate în construcție de către Federația Rusă la 1 ianuarie 2022:

Clasa Borei-A

Generalissim Suvorov

Împăratul Aleksandr III

Cneazul Pojarskii

Dmitry Donskoy

Cneazul Potemkin

Clasa Yasen-M

Krasnoyarsk

Arhangelsk

Perm

Voronej

Vladivostok

Submarine cu destinație specială

Belgorod

Habarovsk

Ulianovsk

În plus, Compania Rubin Central Design Bureau din Sankt Petersburg, specializată în proiecte militare, a redat imagini cu cel mai nou submarin invizibil, o navă hibrid de război. Submersibilul este conceput să urmărească și să distrugă inamicii, rămânând neobservat, în adâncurile mărilor și oceanelor din întreaga lume.

Noul model de submarin invizibil denumit ”Strazh” (”Apărătorul”) va fi o navă, care ”combină caracteristicile de suprafață cu cele subacvatice. Submersibilul militar poate identifica inamicii din adâncuri și de la suprafața apei cu ajutorul puternicului său radar și îl poate aborda fără să fie detectat.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Ce a pățit un polițist din Germania, după ce a numit „ȚIGANI” un grup de moldoveni
Ce a pățit un polițist din Germania, după ce a numit „ȚIGANI” un grup de...
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii...
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba...
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Furtunile și vijeliile se extind în jumătate de țară, un nou cod galben emis de meteorologi. Avertizare de inundații în trei județe
Furtunile și vijeliile se extind în jumătate de țară, un nou cod galben emis de...
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Ce s-a întâmplat cu fiica Oanei Roman în miez de noapte. Vedeta a mers de urgență la spital: „Isa acuza dureri...”
Ce s-a întâmplat cu fiica Oanei Roman în miez de noapte. Vedeta a mers de...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Tavi Colen, despre mariajul cu fosta soție. Care este motivul care a dus la despărțire? „Chiar sunt supărat că nu am reușit să ducem mai mult. Am rămas prieteni foarte buni”
Tavi Colen, despre mariajul cu fosta soție. Care este motivul care a dus la despărțire?...
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am...
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a fost înlocuită, iar procesul se va relua de la zero
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici în ziua de azi nu-și mai aduce aminte...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Ne ÎNCURCĂ sau ne AJUTĂ? Nouă funcție Android va conduce utilizatorii înapoi în aplicațiile instalate
Ne ÎNCURCĂ sau ne AJUTĂ? Nouă funcție Android va conduce utilizatorii înapoi în aplicațiile instalate
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază rară pe Instagram
Cum arată acum Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea. S-a afișat într-o ipostază...
Ce să le pui ardeilor dacă vrei să ai o recoltă bogată. Vor crește mari și frumoși dacă faci acest lucru
Ce să le pui ardeilor dacă vrei să ai o recoltă bogată. Vor crește mari...
Gigantul german care intră pe piața din România. A preluat o fabrică cu sute de angajați
Gigantul german care intră pe piața din România. A preluat o fabrică cu sute de...
Intră în vigoare în toate județele din România. Schimbare uriașă pentru români de pe 24 septembrie
Intră în vigoare în toate județele din România. Schimbare uriașă pentru români de pe 24...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Iohannis, despre bătaia din Parlament: „Avem evenimente nedorite, din păcate, Made in Romania, este incalificabil
Iohannis, despre bătaia din Parlament: „Avem evenimente nedorite, din păcate, Made in Romania, este incalificabil"
Se schimbă CNP-ul în România. Ce se întâmplă cu vechile buletine
Se schimbă CNP-ul în România. Ce se întâmplă cu vechile buletine
Daniel Zamfir, imagini unice surprinse în Capitală. O ipostază greu de bănuit pentru politician
Daniel Zamfir, imagini unice surprinse în Capitală. O ipostază greu de bănuit pentru politician
Câte clase și ce STUDII are TJ Miles, de fapt. Adevărul despre „canadianul” de la Survivor All Stars
Câte clase și ce STUDII are TJ Miles, de fapt. Adevărul despre „canadianul” de la...
Florin Răducioiu a spus totul despre iubita cu 10 ani mai tânără. Data la care va avea loc nunta: Îi place ei această zi!
Florin Răducioiu a spus totul despre iubita cu 10 ani mai tânără. Data la care...
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41 de ani nu mai iese din ținutele mulate
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale:
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
Relația neștiută dintre Florin Piersic și Camelia Mitoșeru. Ce s-a întâmplat între ei în Israel
Relația neștiută dintre Florin Piersic și Camelia Mitoșeru. Ce s-a întâmplat între ei în Israel
Zodiile care termină luna mai în forță. Vești de senzație pentru Tauri și Fecioare
Zodiile care termină luna mai în forță. Vești de senzație pentru Tauri și Fecioare
Animalul care mănâncă șerpi veninoși și poate ucide chiar și un leu. Oamenii ar trebui să păstreze distanța față de el
Animalul care mănâncă șerpi veninoși și poate ucide chiar și un leu. Oamenii ar trebui...
×