Bucureștiul și alte 12 mari aglomerări urbane din țară, vor implementa, în termen de cel mult 2 ani, zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE), în cadrul cărora vor fi stabilite restricții și/sau taxe pentru accesul autovehiculelor. Măsura are ca scop efortul de a limita emisiile provenite din transportul rutier și de menține calitatea aerului fără a fi afectată viața cetățenilor.
Proiectul de lege adoptat de Parlament are scopul de a reduce impactul poluării asupra mediului și sănătății populației. Astfel, zonele cu nivel scăzut de emisie vor fi implementate pentru a încuraja utilizarea mijloacelor de transport mai ecologice și reducerea poluării în zonele urbane.
Proiectul mai prevede ca până în 2040, jumătate din vehiculele folosite în transportul public în municipiile reședință de județ vor trebui să aibă emisii zero, subliniind importanța adoptării mijloacelor de transport nepoluante pentru serviciile de transport public.
”Prin ZNSE se înțelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor în vederea îmbunătățirii calității aerului”, prevede proiectul adoptat.
Cele mai aglomerate orașe sunt: Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Timișoara.
CITEȘTE ȘI: S-a dat lege! Intră în vigoare luni, 29 mai 2023! Va fi interzis pentru toţi şoferii
De asemenea, măsura impune ca, până la 1 noiembrie 2026, municipiile menționate să amenajeze benzi dedicate transportului în comun, promovând, astfel, utilizarea acestuia ca alternativă sustenabilă la autoturismele individuale.
Implementarea acestor măsuri are ca scop nu doar reducerea emisiilor și îmbunătățirea calității aerului, ci și promovarea unui stil de viață mai sustenabil. Prin aceste acțiuni, România se aliniază eforturilor globale de combatere a poluării și de protejare a mediului înconjurător.
Zonele cu nivel scăzut de emisie (ZNSE) vor fi marcate cu indicatoare specifice, care vor fi amplasate de către autoritățile administrației publice locale. Aceste indicatoare vor informa șoferii cu privire la intrarea într-o zonă cu restricții și vor oferi informații suplimentare cu privire la regulile și tarifele de acces ale vehiculelor în interiorul acestor zone.
Doar autovehiculele care îndeplinesc cel puțin una dintre aceste condiții, pot avea acces în perimetrul ZNSE:
a) respectă standardele de emisii ale zonei;
b) achită tariful aferent zonei, dacă este cazul;
c) sunt exceptate sau beneficiază de reducere de până la 100% de la plata taxei, notează Profit.ro.