Vara a început și la fel și sezonul estival. Turiștii și-au îndreptat deja pașii către litoral, însă plajele se pare că nu sunt încă gata să găzduiască distracția și petrecerile, cel puțin asta se deduce din felul în care arată stațiunea Mamaia. Plajele sunt pustii, neamenajate, iar comercianții abia acum se pregătesc să își deschidă afacerile. Lucru bizar, având în vedere că weekend-ul trecut numeroși români au ales să își petreacă vacanța de Rusalii la mare.
Cei care se gândeau să facă zilele astea o mică escapadă la mare, în Mamaia, nu trebuie să își facă speranțe prea mari. Stațiunea arată ca după apocalipsă, iar plajele sunt pustii și pline de gunoaie. Nici localurile nu și-au deschis încă porțile, iar comercianții abia acum se pregătesc de treabă. Mamaia arată ca la început de primăvară și nici nu ai zice că sezonul estival a luat startul. Se pare că în această vară cei de pe litoral nu sunt pregătiți de distracție, iar turiștii de weekend-ul trecut i-au luat prin surprindere.
Întreaga stațiune Mamaia pare că doarme, iar cel mai rău arată plajele. Aici umbrelele, șezlongurile și mesele sunt demontate și zac grămadă într-un morman de lemne. De asemenea, nisipul de pe plajă se împletește perfect cu vegetația crescută și gunoaiele răzlețe. Plajele par părăsite și nu ți-ai putea imagina că în următoarele zile o să fie pline de turiști. Sigurele zone animate ale stațiunii Mamaia sunt cluburile de lux, unde petrecăreții mai destind atmosfera.
(CITEȘTE ȘI: CA-N FILMELE DE COMEDIE! GESTUL HILAR LA CARE A RECURS O TURISTĂ ENERVATĂ CĂ OAMENII ÎȘI REZERVAU ȘEZLONGURILE CU PROSOAPE)
Deși imaginile de mai sus nu sunt prea convingătoare sau atrăgătoare există mulți turiști care în acestă vară au plănuit o vacanță pe litoralul românesc, iar pentru asta vor trebui să bage adânc mâna în buzunare. În acest an, prețurile de pe litoral s-au mărit considerabil, indiferent că vorbim despre mâncarea sau cazare. Scumpirile din ultima perioadă se reflectă din plin și pe litoral.
De exemplu, indiferent de stațiune, cel mai ieftin cocktail, turiștii îl pot găsi la 25 de lei. Evident că în funcție de modul cum este preparat, de ingredientele pe care le conține și de locul unde este servit, prețul crește și poate ajunge și la 75 de lei. Aceeași teorie se aplică și în cazul mâncării. Cei care nu dețin prea multe fonduri pot găsi, dacă sunt suficient de ambițioși, un meniu al zilei (ciorbă + fel principal) la 32 de lei. Însă, la majoritatea teraselor doar o ciorbă se apropie de acest preț.
Nici în ceea ce privește cazările lucrurile nu sunt mai roz. Este adevărat, există variante pentru toate bugetele, însă cele de la limita de jos nu sunt luate în calcul de mulți din cauza condițiilor proaste. De exemplu, pentru un sejur la un hotel de 4 stele în stațiunea Eforie Nord, turiștii trebuie să scoată din buzunar chiar peste 1000 de euro. Sau doar 500 de euro dacă se alege un hotel de 2 stele. Cei care nu merg în Eforie Nord și vor să își petreacă vacanța în Olimp, pentru același lucru trebuie să fie gata să plătească 2.000 de euro. Prețurile diferă de la stațiune la stațiune, iar opțiuni există pentru toate buzunarele.