Avertizări cod galben în România! Care sunt zonele vizate de fenomene meteo extreme

Publicat: 24/07/2020 | 11:25
Avertizări cod galben în România! Care sunt zonele vizate de fenomene meteo extreme

ANM a emis, în urmă cu scurt timp, două avertizări de vreme severă, valabile până la final de weekend. Iată care sunt zonele vizate de fenomene meteo extreme.

Avertizarea cod galben este valabilă de azi, ora 12:00, până mâine la ora 22:00. În intervalul menționat, la munte, în jumătatea de sud a Moldovei și a Transilvaniei, nordul Olteniei, nordvestul Munteniei și sudul Banatului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp.

Disconfortul termic rămâne accentuat

Celălalt cod galben emis de ANM intră în vigoare la noapte, la ora 04:00, și se încheie poimâine, la ora 23:00. În Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restranse 40…60 l/mp.

Vineri, sâmbătă și duminică (24, 25 și 26 iulie), în sud-est vremea va fi călduroasă în orele amiezilor, iar disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități. Manifestări de instabiltate atmosferică se vor semnala trecător și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Foto: pixabay.com / ANM