Adio caniculă! Se întorc ploile și vijeliile. ANM a emis un Cod portocaliu de furtună în centrul țării

Autor:
Publicat: 12/07/2020 | 16:43
Adio caniculă! Se întorc ploile și vijeliile. ANM a emis un Cod portocaliu de furtună în centrul țării

După mai multe zile de caniculă, în care temperaturile au fost la cote ridicate, vremea se schimbă. Conform avertiză emise de ANM urmează o perioadă de ploi și vijelie.

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, duminică, avertizarea de ploi torențiale, în nouă județe, fiind emis un cod portocaliu de furtună. (CITEȘTE ȘI: PROGNOZA METEO PE PATRU SĂPTĂMÂNI. CUM VA FI VREMEA)

Conform ANM se va înregistra o instabilitatea atmosferică și intensificări ale vântului, ce se vor manifesta în Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Olteniei. Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65 – 75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Codul portocaliu se manifestă în județele Covasna, Harghita, Brașov, precum și în zona de munte a județelor Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș.

Instabilitate atmosferică accentuată

Potrivit ANM, în cursul zilei de duminică, în regiunile vestice, nordice și centrale vremea se va răci semnificativ, dar în cele sud-estice disconfortul termic se va menține accentuat, iar la amiază indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unități. (VEZI ȘI: PROGNOZA METEO. CANICULĂ ÎN WEEKEND, DAR DE LUNI VREMEA SE VA RĂCI)

Inițial, ANM a anunțat că în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și nordul Moldovei, precum și în zonele de deal și de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65 – 75 km/h, vijelii și grindină, scrie Mediafax. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se manifestă în nord-vestul teritoriului încă din a doua parte a zilei de sâmbătă. Cu toate acestea, în zonele de câmpie, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități.