Acasă » Știri » Balerina Alexa, cea mai inteleapta din Clubul Inteleptilor! S-a apucat de facultate la 70 de ani, dupa ce a dansat toata viata!

Balerina Alexa, cea mai inteleapta din Clubul Inteleptilor! S-a apucat de facultate la 70 de ani, dupa ce a dansat toata viata!

De: Cancan 19/12/2012 | 23:00
Balerina Alexa, cea mai inteleapta din Clubul Inteleptilor! S-a apucat de facultate la 70 de ani, dupa ce a dansat toata viata!
Alexandra Mogosanu

Reporterii CANCAN.ro va prezinta in exclusivitate frumoasa poveste a unei femei care nu a renuntat niciodata la vise si care nu s-a sfiit sa o ia de la capat. La 71 de ani a terminat Facultatea de Psihologie, dupa o viata de balet si calatorii.

Alexandra Mogosanu
Alexandra Mogosanu

O noua poveste formidabila aduce in prim plan pe Alexandra Mogosanu, balerina de 72 de ani care este puternic implicata in comunitatea din care face parte si al carei membru e inca de la inceput: Clubul Inteleptilor.

Clubul Inteleptilor din Sectorul 2
Clubul Inteleptilor din Sectorul 2

Clubul Inteleptilor este un centru infiintat in 2005 la initiativa Primariei Sectorului 2 care isi propune sa ofere persoanelor membre, in general pensionari, un cadru propice pentru mentinerea contactelor interpersonale (intalniri, discutii, dezbateri), pentru desfasurarea unor activitati cultural-artistice (vernisaje, sesiuni literare– poezie, proza, teatru) sau pentru petrecerea timpului liber.

Paula Catana, coordonatoare Clubul Inteleptilor din Sectorul 2
Paula Catana, coordonatoare Clubul Inteleptilor din Sectorul 2

„Se numeste asa pentru ca membrii fondatori si membrii din club sunt medici, profesori universitari, ingineri, economisti. A fost initiativa domnului primar. Foarte multi dintre ei sunt cei care coordoneaza pe specificul activitatii lor temele pe care ni le propunem noi sa le desfasuram”, a declarat psihologul Paula Catana, coordonatoarea centrului.

Alexandra Mogosanu este membru fondator si unul dintre primii oameni care s-au inscris in club.

Alexandra Mogosanu
Alexandra Mogosanu

“Dupa ce am terminat Liceul de Coregrafie in 1958 cu specialitatea balet clasic, am inceput sa lucrez la Teatrul Muzical din Constanta. Dar pentru ca mama mea nu ma lasa sa stau singura acolo, am venit in Bucuresti”, incepe povestea Alexa, cum ii spun apropiatii.

Si pentru ca la Opera din Bucuresti se intra in functie de balerinele vechi care ieseau la pensie, talentata balerina a preferat ca pana atunci sa nu piarda timpul. Asa a inceput cariera in dansul de folclor.

Alexandra Mogosanu
Alexandra Mogosanu

“Una din profesoarele mele de la Coregrafie a vorbit cu o prietena profesoara care m-a ajutat sa intru in Ansamblul Perinita. Am ramas acolo, am ajuns primsolista, am luat un ordin cultural clasa I. Dupa ce s-a infiintat Rapsodia Romana, m-am implicat si mai mult. Am luat Premiul I chiar pe Interpretare la Cantarea Romaniei. Am predat, am avut foarte multa activitate cu ansamblurile de amatori, am scris livrete coregrafice. Acum vreau sa scriu o carte”, mai povesteste proaspata licentiata in psihologie.

Alexandra Mogosanu
Alexandra Mogosanu

Alexa este de o energie radianta. Simti ca te molipseste prin buna ei dispozitie. Fiecare zambet, fiecare fraza iti cutremura echilibrul zilnic pe care il credeai a fi cel normal.

“ Cred ca e important sa ai umor. Sa glumesti, sa te bucuri! Sa stii ca zambetul pe buze face mai mult decat orice, invata sa zambesti singur si zambetul asta coboara si in tine. Daca eu iti zambesc tie, nu-i asa ca si tu esti mai deschis? Iti transmit lucrul asta”, mai explica Alexa retoric.

Clubul Inteleptilor din Sectorul 2
Clubul Inteleptilor din Sectorul 2

Femeia este vaduva, iar fiica ei Alexandra, acum o femeie in toata firea de 37 de ani, a fost de fapt infiiata.

“In paralel cu teatrul, am si predat la Liceul de Coregrafie. Am pierdut o sarcina, si m-am hotarat sa infiiez un copil. Alexandra are 37 de ani si este sprijinul meu”. Albastrul turcoaz al ochilor ii ascunde trecerea anilor. Orice ar spune, ea nu-si arata varsta.
Toata viata si-a urmat profesia artistica. Cu dansul a vazut lumea, a fost premiata, a creat. Nu a uitat insa niciodata de pasiunea pe care a avut-o.

Alexandra Mogosanu
Alexandra Mogosanu

“Anul trecut am terminat Facultatea de Psihologie la zi. La 71 de ani. Eu am vrut sa dau si in 1972, dar faptul ca plecam in strainatate foarte mult si nu erau decat cursuri la zi am ales baletul. Am vazut lumea, sunt foarte bine structurata pe interior”, isi mai aduce aminte unul din cei mai intelepti din club.

Dupa peste 30 de ani de munca a iesit la pensie, in 1990. Nu s-a oprit aici, nu avea stare. A inceput sa faca reclame, in roluri principale. Cu toatea astea, recunoaste ca cel mai mult i-ar fi placut sa faca psihologie criminalista.

Alexandra Mogosanu
Alexandra Mogosanu

“Am terminat Psihologia cu 9.60 si Pedagogia cu 10. Am facut facultatea asta din pasiune, de atunci din 1970 am strans mereu carti de psihologie. La inceput toti mi-au spus ce caut la varsta asta, ca nu mi-e rusine. Eu am zis simplu: daca tot am timp acum, hai sa-mi fac si eu un cadou. Le-am spus si prietenilor si colegilor ca am venit sa fac psihologie pentru mine, n-am nevoie de patalama, nu prea mai am ce face cu ea. A fost pentru mine, pentru raspunsurile mele, faptul ca e o lume noua unde vreau sa navighez”, explica relaxat studenta de varsta a treia.

Alexandra Mogosanu
Alexandra Mogosanu

Colegii, s-au mirat: “De la mirare, de la curiozitate, cand au vazut ca raspund, ca nu ma duc asa pur si simplu, chiar ne-am impreietenit. Si mai este si chestia ca cei tineri nu au experienta ta, vezi altfel lucrurile la varsta mea. Intelegi altfel lucrurile. Dupa aceea m-au acceptat si chiar m-au admirat. Multe dintre fete au venit la mine si mi-au spus ca s-au dus la mamele lor si ele la randul lor au recunoscut ca s-au gandit sa faca la fel. “Si ele au vrut sa faca facultate, dar au cedat pentru ca a trebuit sa ne creasca pe noi”, imi spuneau fetele.

Cateva sfaturi intelepte

„Este important sa faci miscare, sa socializezi, sa fii ancorat in timp si in viata de zi cu zi a tarii si a celor din jurul tau, sa te implicit, sa fii optimist, sa incerci sa daruiesti din experienta ta, dar in acelasi timp sa stii sa si primesti. Noi, pana cand murim, tot timpul invatam. Consider ca nu exista “nu pot”.

Cred ca foarte mult conteaza realatia de prietenie, sa stii sa stimezi si sa respecti pe cei din fata ta. Sa incerci sa-i ajuti cat poti pentru ca a oferi cuiva ajutor inseamna a-ti oferi singur o mare bucurie. Nu exista o limita a varstei”.

(Ionut Ungureanu)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Gestul bizar pe care Prințesa Kate Middleton îl face NOAPTEA, pe întuneric. Prințul William a înlemnit când a văzut-o
Gestul bizar pe care Prințesa Kate Middleton îl face NOAPTEA, pe întuneric. Prințul William a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Asta e fotografia din INTIMITATEA Simonei Halep care a ajuns pe net! Iubește din nou?
Asta e fotografia din INTIMITATEA Simonei Halep care a ajuns pe net! Iubește din nou?
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Fără vize în America. Data la care vor fi eliminate definitiv
Fără vize în America. Data la care vor fi eliminate definitiv
4 ZODII cu noroc la bani, chiar înainte de Paște! Sunt mari șanse să îmbogățească rapid, din nimic
4 ZODII cu noroc la bani, chiar înainte de Paște! Sunt mari șanse să îmbogățească...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care i-a marcat viața Marianei Ionescu Căpitănescu
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...