Călcâie crăpate? 5 remedii și vei uita de călcâiele crăpate și dureroase

Autor: Alina S.
Publicat: 26/09/2019 | 10:55
Călcâie crăpate? 5 remedii și vei uita de călcâiele crăpate și dureroase

Problema unor călcâie crăpate este frecventă și nu este una doar de ordin estetic. Câlcâiele crăpate sunt dureroase, disconfortul în acest caz este unul ridicat, iar tratamentul poate fi, de multe ori, unul costisitor. Cu toate acestea, există remedii naturiste care funcționează de minune atunci când ai călcâie crăpate

Cel mai frecvent, de călcâie crăpate suferă persoanele care stau foarte mult în picioare, cele care au pielea foarte uscată și poartă foarte des sandale sau papuci. Carența de anumite vitamine și minerale este, de asemenea, o cauză. Iată care sunt principali factori de risc și cum se pot trata călcâiele crăpate:

Călcâie crăpate. Cauze și simptome

Principalii factori de risc pentru călcâiele crăpate sunt:

 • deshidratarea
 • baie cu apa foarte caldă sau dușuri cu apă fierbinte;
 • exfolierea călcâielor atunci când pielea este deja uscată;
 • diabetul zaharat, psoriazisul, obezitatea, hipotiroidismul, dermatită atopica sau infecțiile micotice;
 • predispoziția genetică
 •  lipsa unor minerale și vitamine din organism.

Odată cu apariția crăpăturilor la călcâie mai apar și alte simptome precum:

 • pielea călcâielor devine gălbuie sau se închide din ce în ce mai mult la culoare
 • îngroşarea pielii pe marginile călcâielor
 • durere în timp ce păşiţi
 • senzaţie de mâncărime
 • sângerări;
 • piele aspră şi descuamată.

Călcâie crăpate tratament

Înainte de a căuta tratament pentru călcâiele crăpate, trebuie să știi că este foarte important să previi această afecțiune. Așadar, nu uita să-ți hidratezi și să-ți exfoliezi picioarele în mod regulat. După ce faci duș, aplică o cremă hidratantă pe picioare, apoi o pudră antibacteriană care previne apariția ciupercii piciorului și a mirosurilor neplăcute. În plus, evită să porți pantofi prea strâmți sau care îți expun picioarele la mediul înconjurător.

De asemenea, bea cel puțin doi litri de apa pe zi. Deshidratarea organismului duce frecvent și la crăparea călcâielor.

Bicarbonat de sodiu pentru călcâie crăpate

Se folosesc:

 • 2 litri de apă caldă,
 • 2 linguri cu bicarbonat de sodiu și
 • câteva picături de gel de duș hidratant

Pune apa caldă într-un lighean, adaugă bicarbonatul de sodiu și gelul de duș. Amestecă pentru ca toate ingredientele să se dizolve. Înmoaie-ți picioarele în apă și lasă ingredientele să acționeze cel puțin 20 de minute. După ce pielea s-a înmuiat, freacă tălpile și călcâiele cu o piatră ponce sau cu o pilă specială pentru călcâie. Dacă piele nu se curăță cu ușurință, mai bagă picioarele în apă și lasă la înmuiat pentru încă zece minute, apoi freacă iar pielea uscată. Clătește-ți apoi picioarele, șterge-le cu un prosop curat și aplică o cremă intens hidratantă.

Citește și: BICARBONAT DE SODIU CU LĂMÂIE. REMEDII SIMPLE ȘI EFICIENTE

Remedii cu banane și avocado pentru călcâie crăpate grav

Avocado este bogat în uleiuri esențiale și grăsimi liposolubile. Amestecă o banană şi o jumătate de avocado cu ajutorul unui blender şi amjestecă până când obţii o pastă groasă. Dacă este nevoie, mai adaugă puţină apă pentru omogenizare. Aplică apoi acest amestec pe călcâie şi lasă-l să acţioneze timp de 15 minute, după care spală-te cu apă caldă şi sterge-te cu un prosop aspru.

Ulei de cocos sau ulei de măsline pentru hidratarea călcâielor

După baie, masează-ți picioarele cu ulei de măsline sau de cocos. Acestea au efecte benefice, mai ales dacă lași uleiul să acționeze toată noapte pe pielea călcâielor. În plus, uleiul de cocos este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antimicrobiene.

Suc de lămâie pentru călcâie ușor crăpate și îngălbenite

Sucul de lămâie este un acid slab, natural, ce contribuie la dizolvarea și eliminarea celulelor moarte și a pielii uscate. Puneți  suc de lămâie pe călcâiele afectate și lăsați să acționeze 10 minute, apoi spălați cu apă călduță. După baie, îndepărtați ușor celulele moarte ale epidermei, folosind o pilă de călcâie sau piatră ponce. Mare atenție, sucul de lămâie poate fi folosit doar pentru călcâie crăpate ușor, în cazul crăpturilor adânci nu este indicat acest remediu, pentru că, acidă fiind, lămâie poate cauza arsuri.

De asemenea, lămâia este eficientă pentru pielea îngălbenită sau înnegrită de pe călcâie

Remedii pentru călcâie crăpate cu miere cu lămâie

Mierea este recunoscută pentru proprietățile sale emoliente și antibacteriene. Mai mult, cercetătorii arată că mierea poate ajută la vindecarea, curățarea rănilor și la hidratarea pielii. De aceea, este indicat să pui o lingură de miere într-un pahar cu apa caldă. Amestecă bine conținutul, adaugă câteva picături de lămâie și masează-ți blând călcâiele. După zece minute te poți spăla.

Citește și: APĂ CU LĂMÂIE. BENEFICII NEȘTIUTE PENTRU ORGANISM

Citește și...