Acasă » Știri » Când se înlocuiesc cauciucurile și ce spune legea! Isterie la vulcanizările din București! Cozi interminabile la schimbarea roților

Când se înlocuiesc cauciucurile și ce spune legea! Isterie la vulcanizările din București! Cozi interminabile la schimbarea roților

De: Andreea Voicu 14/11/2023 | 15:25

Anul 2023 a adus schimbări majore în privința Codului Rutier, fiind adăugate sau modificate diverse articole legislative. De altfel, a sosit sezonul rece, motiv pentru care ne putem aștepta, oricând, la condiții meteo nefavorabile, de la lapoviță și ninsoare, până la șosele pe care se formează depunerile de gheață. Însă, ce este de făcut? Ce prevede legea, când vine vorba despre echiparea corespunzătoare a vehiculelor? Ce sancțiuni riscă șoferii, în condițiile în care nu se conformează în fața legii? Contează ce tipologie de anvelope sunt montate, în funcție de sezon, dar și ce impact este aplicat asupra condusului defensiv? Despre aceste aspecte, CANCAN.RO vă va oferi, pe larg, informațiii, în cele ce urmează.

Anul 2023 a adus la pachet schimbări importante referitoare la Codul Rutier. Au fost adăugate sau modificate diverse spețe legislative, câteva dintre răspunderile contravenționale trecând și ele, la rândul lor, printr-o îmbunătățire. Odată cu venirea anotimpului rece, și vehiculele trebuie să fie echipate corespunzător.

Legea arată că autoturismul trebuie să fie echipat cu anvelope conforme, care să fie în concordanță cu starea drumurilor publice – adică, cu alte cuvinte, dacă pe carosabil este depusă zăpadă, mașina trebuie să fie echipată cu anvelopele potrivite vremii și omologării.

CANCAN.RO vă aduce în atenție o detaliere a informațiilor care sunt prevăzute în Codul Rutier în privința dotării vehiculelor cu anvelopele conforme, de ce este necesar un asemenea pas, când trebuie să schimbi cauciucurile, dar și ce sancțiuni riscă șoferii care nu se conformează. De altfel, vei afla și riscurile la care te expui, în condițiile în care mașina nu este echipată potrivit condițiilor meteo.

Vezi și REGULĂ DE LA UE PENTRU TOȚI ȘOFERII ROMÂNI CARE AU CATEGORIA B. CE FEL DE VEHICULE POT CONDUCE

Când se schimbă anvelopele?

Este o întrebare adresată destul de des de mulți șoferi, însă răspunsul este mai simplu decât ar părea. Cauciucurile nu trebuie să fie schimbate imediat ce începe sezonul rece. Însă, dacă faci o călătorie cu mașina în zone în care există depuneri pe carosabil de lapoviță, zăpădă, gheață, atunci este necesar să mergi la un service autorizat și să îți montezi cauciucurile aferente condițiilor meteorologice.

De altfel, conducătorii auto nu ar trebui să circule cu anvelope cu stare de uzură avansată, pentru că se vor expune pericolelor. Totodată, specialiștii recomandă ca mașinile să fie echipate cu anvelopele potrivite, odată ce temperatura scade sub 7 grade Celsius, noaptea.

Ai voie să circuli cu anvelope de iarnă pe timpul verii? În legislația română nu se află stipulată o altfel de interdicție pe timp de vară. Însă, în cazul iernii, conducătorii trebuie să se adapteze condițiilor și să monteze cauciucurile potrivite.

Citește și CELE 5 ÎNTREBĂRI-CAPCANĂ DIN CAUZA CĂRORA POȚI PICA EXAMENUL AUTO ÎN ROMÂNIA. CE TREBUIE SĂ RĂSPUNZI, DE FAPT

Contează mărimea anvelopelor?

Răspunsul este cât se poate de simplu: Categoric. Da, anvelopele și jantele trebuie să fie omologate și sunt notate în cartea de identitate a autovehiculului. Odată ce survine schimbarea cauciucurilor, dimensiunile care apar în fișa respectivă trebuie să fie respectate. În condițiile în care sunt montate cele neconforme, atunci pot apărea probleme la diverse componente ale mașinii și, implicit, viața ar putea să fie pusă în pericol.

În plus, gestul atrage sancțiuni. Iar, de aici, apare următoarea întrebare – contează tipologia anvelopelor, în funcție de anotimp? Câteva detalii legate de anvelopele all season a oferit Titi Aur, fost campion la automobilism, acestea fiind disponibile AICI.

Vehiculele trebuie să fie echipate cu anvelopele corespunzătorare / sursă foto: Pixabay

Vezi și COD RUTIER 2023 | CELE DOUĂ LUCRURI PE CARE ȘOFERII ROMÂNI TREBUIE SĂ LE FACĂ, ÎNAINTE DE A PLECA LA DRUM. AMENDA POATE AJUNGE LA 1.160 LEI

La ce riscuri se expun șoferii – de la amendă, până la pericolul cauzator de deces

Există și o serie de riscuri la care conducătorii auto se expun, în condițiile în care nu se conformează în fața Codului Rutier. Le luăm pe rând:

  • Sancțiuni legislative: conducătorul auto care nu circulă cu anvelopele de iarnă riscă să rămână fără certificat de înmatriculare. În plus, se aplică și o contravenție stipulată în clasa a IV-a de amenzi. Mai cu seamă, șoferul primește o penalizare între 9-20 de puncte amendă și o amendă între 1.305 – 2.900 de lei.
  • Pericolul cauzator de deces: șoferul care nu va circula corespunzător riscă să fie implicat într-un accident rutier care ar putea să fie fatal.

Vezi și DACĂ ȚI-AI CUMPĂRAT MAȘINĂ DIN STRĂINĂTATE, TREBUIE SĂ ȘTII ULTIMA LEGE PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

Date oficiale: România a fost „campioana” Europei, în 2022, la capitolul accidente rutiere

Dacă analizăm un raport disponibil pe site-ul oficial al Reprezentanței Comisiei Europene în România („Siguranța rutieră în UE: număr de decese sub nivelurile anterioare pandemiei, însă progresele rămân prea lente”, disponibil AICI), se poate constata faptul că țara noastră, în anul 2022, se află în topul statelor care au raportat cele mai ridicate rate de decese. Dacă Suedia și Danemarca se află de partea „baricadei” pozitive, având cele mai sigure drumuri, România și Bulgaria trec la pragul negativ – 86 de decese cauzate de accidente rutiere la 1 milion de locuitori și, respectiv, 78 de decese, în cazul vecinilor sudici.

De exemplu, în tabelul de mai jos se regăsesc următoarele date: Rata per milion de locuitori, pentru perioda 2019 – 2022; Schimbare de % (procentaj) în 2022 față de 2021, 2019, dar și media 2017-2019). Se poate observa, din punct de vedere statistic, că România „sughite” la capitolul siguranței rutiere.

Există și un context care trebuie luat în considerare – în anul 2018, Uniunea Europeană a stabilit un obiect clar, și anume reducerea cu 50%, până în anul 2030, a deceselor cauzate de accidentele rutiere și a accidentărilor grave. Este un obiectiv ce se regăsește atât în „Planul de acțiune al Comisiei pentru siguranța rutieră”, cât și în „Cadrul de politică al UE privind siguranța rutieră 2021-2030”.

Numărul de decese cauzate de accidentele rutiere / sursă foto: romania.representation.ec.europa.eu

Vezi și S-A MODIFICAT CODUL RUTIER ÎN ROMÂNIA! CE COMBINAȚII DE 3 LITERE SUNT INTERZISE PE PLĂCUȚELE DE ÎNMATRICULARE

Revenind, aplicat pe România, INS a întocmit o bază de date cu numărul de accidente rutiere înregistrate în anul 2022. Bilanțul este îngrijorător și sumbru:

  • Au fost înregistrate 29.010 accidente rutiere cauzatoare de vătămări corporale;
  • 36.218 persoane au fost accidentate;
  • 4,5% dintre persoanele respective au pierit în accidente.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut parte din echipa Kanal D. Din 2019 a activat în cadrul echipei CIAO. Până în prezent, are la activ peste 9500 de citeste mai mult
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...