Dr. Mihai Niculescu a fost prezent în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, unde le-a oferit tuturor recomandări pentru un stil de viață sănătos. Supranumit și „Părinte al nutriției”, specialistul a explicat care sunt riscurile reale ale postului intermitent sau ale celui negru. Există foarte mulți români care urmează o astfel de metodă pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite. Doar că, nu de cele mai multe ori este varianta sănătoasă pentru a ajunge la greutatea mult dorită.
Dr. Mihai Niculescu a vorbit despre riscurile reale ale postului intermitent sau ale celui negru, în cel mai recent interviu acordat jurnalistului Adrian Artene în podcastul ALTCEVA. Specialistul în nutriție le-a explicat tuturor că o astfel de metodă de slăbit nu este recomandată pentru persoanele care sunt bolnave ori urmează un tratament. Sunt multe reacții adverse pentru cei care au probleme de sănătate și decid să țină un post negru sau intermitent. În schimb, există și oameni care nu au probleme medicale, sunt perfect sănătoși, și pot urma această metodă de slăbit.
„Pentru unii oameni sunt extreme, pentru alții nu. Extreme ar fi astfel de posturi pentru cei care au deja boli. E foarte dificil să ceri și să speri că i-ai face bine unui om bolnav. De exemplu, un om care este într-un tratament oncologic. E foarte dificil să spun că i-aș putea recomanda să țină un post negru sau un post intermitent, pentru că acolo există alte reacții ale organismului, sunt alte necesități alimentare.
Pentru alții care poate sunt deja obișnuiți și știu că le face bine, în sensul de menținere a greutății, etc. Poate că ar merge…și aceia trebuie să se preocupe să-și ia necesarul de micronutrienți”, a explicat Dr. Mihai Niculescu.
CITEȘTE ȘI: DR MIHAI NICULESCU SPUNE CARE ESTE PERICOLUL ATUNCI CÂND CONSUMĂM PEŞTE | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Mihai Niculescu, fondatorul Societății de Științe în Nutriție, este de părere că cele mai nocive diete sunt cele care merg la extrem.
”Ca principiu, cred că cele mai nocive diete sunt cele care merg la extrem! Și anume, deficite severe, excedente severe, de pildă, la ce mă refer, adică vorbim despre diete care impun organismului situații extreme cu care el nu a fost obișnuit în evoluția sa. Și atunci nu știe să gestioneze foarte bine ceea ce se întâmplă. Fie excedente neîntâlnite, fie deficite severe, pe care nu le mai poate compensa.
Problema dietelor severe este nu atât de mult în calorii, cât în faptul că induc deficite severe de micronutrienți, de vitamine și minerale, iar în timp, și nu întotdeauna foarte târziu, anumite deficite severe de micronutrienți se văd, deja, în patologii foarte bine recunoscute”, a explicat expertul în nutrigenetică și epigenetică, recunoscut la nivel internațional.