Celebrul Ghiţă Ciobanul din Jina, la stâna Ştefanu de pe Transalpina

Publicat: 11/09/2019 | 09:04
Celebrul Ghiţă Ciobanul din Jina, la stâna Ştefanu de pe Transalpina

Celebrul cioban Ghiţă a vizitat stâna Ştefanu de pe Transalpina, iar proprietara acesteia a imortalizat momentul.

„Doamna cu Stâna Ştefanu şi domnul Ghiţă Ciobanul din Jina. Vizită în scop de schimb de experienţă. Mai schimbăm o vorbă despre gadină, mânzări, sterpe, noatini, miţuit, drum şi iernat, înţelegeţi ce zic”, a postat Marioara Babu pe pagina de socializare,

Stâna Ștefanu are o poveste care a început încă din anul 1964, când familia Gheorghe și Raveca Băbu din Novaci, Gorj, a venit pentru prima oară în muntele Ștefanu, aflat pe Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului. Din 1964 până în prezent, familia Băbu a rămas pe timpul verii cu animalele în muntele Ștefanu, având stâna dintotdeauna la marginea drumului.

Situată la 18 kilometri de Rânca şi la 10 kilometri de Obârşia Lotrului, stâna este afacerea de familie a Mărioarei și a lui Gheorghe Babu, ciobani de loc din Novaci, care au în grijă 600 de oi. De șase ani, aceștia primesc turiștii la ei în bătătură și le pun pe masă pastramă de oaie la ceaun, tocană de oaie, mămăligă cu brânză și smântână, caș, jintiță (amestec de zer şi de urdă), sirop de muguri de brad amestecat cu apă de izvor. Tot aici găsești de cumpărat și produse apicole, dar și gemuri și dulcețuri.