Celebrul Wunderteam, cum era cunoscută naționala Austriei în perioada interbelică, își punea speranțele în încununarea uneia dintre cele mai strălucitoare și mai încântătoare generații din istoria fotbalului cu ocazia Cupei Mondiale din 1938, organizate de Franța. Însă evenimentele politice din primăvara acelui an i-au dat complet planurile peste cap, după ce Austria a fost anexată de Germania nazistă, pe 12 martie 1938, în ceea ce istoricii au denumit Anschluss.
Acest moment, întâmpinat cu bucurie de mulți austrieci, va schimba totul nu doar pentru cultura boemă a Vienei, ci și pentru naționala de fotbal, care a fost dizolvată, iar jucătorii săi, încorporați în echipa Germaniei. Totuși, cel mai spectaculos fotbalist al anilor ’20-’30, Matthias Sindelar, a mai avut un cuvânt de spus împotriva noi stăpâniri naziste.
Și asta pentru că austriecilor li s-a mai oferit ocazia unei ultime partide în tricoul țării lor tocmai împotriva Germaniei, la doar câteva săptămâni distanță de Anschluss, pe 3 aprilie 1938, pe stadionul Prater din Viena, în fața a 60 de mii de spectatori. Meciul, anunțat drept unul al reconcilierii, trebuia să celebreze integrarea Austriei în cel de-al treilea Reich, dar Sindelar a avut un rol covârșitor în transformarea acestei „sărbători” într-o umilință pentru noua stăpânire, gest care e posibil să îl fi costat viața. Sindi a insistat să joace și, la dorința lui, naționala Austriei, redenumită Ostmark de propaganda nazistă, a evoluat în culorile drapelului național, roșu-alb-roșu, în locul echipamentului tradițional, alb și negru.
Înaintea jocului, austriecilor li s-a ordonat să nu înscrie cumva în poarta nemților, dar, după o primă repriză fără goluri în care Sindelar a ratat câteva ocazii imense, diplomația a fost lăsată la vestiare. Astfel, Matthias Sindelar a deschis scorul, apoi imediat Karl Zischek a stabilit rezultatul final, 2-0, în ceea ce publicul a simțit că a fost ultima zvâcnire a patriotismului austriac în fața ocupației naziste. Iar pentru ca spectacolul să fie complet, Sindelar și-a încheiat prestația de pe teren cu un dans batjocoritor chiar în fața tribunei pline cu demnitari naziști!
Peste mai puțin de un an, Matthias Sindelar a sfârșit tragic pe 23 ianuarie 1939, când încă nu împlinise 36 de ani. El a fost găsit fără suflare în apartamentul său, alături de iubita lui, care a murit și ea la scurt timp, din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon. Deși varianta oficială a fost că accidentul s-a produs din cauza unei defecțiuni la instalația de încălzire, mulți cred că Sindi a fost ucis de naziști din cauza atitudinii sale din meciul împotriva Germaniei din urmă cu un an.
La funeraliile celui mai spectaculos jucător al anilor ’20-’30, au asistat peste 20 de mii de oameni, care nu au uitat cum Sindelar a refuzat, pur și simplu, să capituleze în fața lui Hitler.
P.S. Povestea completă a lui Matthias Sindelar poate fi citită în ediția a doua a cărții „100 de fotbaliști legendari”, care va apărea în acest an.