Acasă » Știri » Cum să curățați caloriferele pentru a avea eficiență maximă

Cum să curățați caloriferele pentru a avea eficiență maximă

De: Luciana Polite 06/02/2023 | 13:41
Cum să curățați caloriferele pentru a avea eficiență maximă

Caloriferele acumulează mult praf, ceea ce le poate afecta performanța. Aflați cum să le păstrați impecabile și să vă bucurați de o încălzire eficientă.

Caloriferele sunt cele mai fidele și cele mai bune tovarășe ale noastre, în timpul lunilor reci de iarnă, dar, ca orice altceva, caloriferele trebuie să fie îngrijite. În timpul verii, în timp ce nu le folosim, acestea acumulează mult mai mult praf decât ne imaginăm, datorită numărului de colțișoare și de conducte interne pe care le au. De aceea, este important să învățați cum să curățați caloriferele în mod corespunzător, astfel încât murdăria să nu le afecteze performanța și, în consecință, factura de electricitate. Să le păstrezi curate este o mică acțiune care te poate ajuta să economisești bani la final de lună. Vrei să știi cum și de ce? Îți explicăm noi detaliile!

De ce este important să avem calorifere curate?

După cum am menționat mai devreme, curățarea unui calorifer poate fi importantă atât pentru a menține casa curată și fără alergeni (caloriferele pot acumula mult praf), cât și pentru a maximiza eficiența acestora și a economisi bani la factura de electricitate.

Acest lucru se datorează faptului că aerul este mereu în circulație constantă, iar particulele de praf sunt în circulație constantă și sfârșesc prin a se deplasa în jurul casei dumneavoastră. Pe de altă parte, trebuie să știți că aerul cald urcă întotdeauna, în timp ce aerul rece coboară, astfel încât, pe măsură ce aerul cald – emis de calorifer – își pierde din temperatură, acesta coboară până când este prins între fantele caloriferului și în spatele acestuia, umplându-l treptat cu praf.

Cum economisim bani prin curățarea caloriferelor?

Deci, după ce ați înțeles de ce caloriferul dvs. acționează ca un recipient de praf, probabil că vă întrebați: ce legătură are acest lucru cu economisirea banilor? Ei bine, pentru că atunci când un calorifer este curat și în stare bună – atât în interior, cât și în exterior – acesta maximizează performanța sistemului de încălzire.

Acest lucru înseamnă că un calorifer murdar funcționează mai prost și, deoarece funcționează mai prost, trebuie să lucreze mai mult pentru a se încălzi, ceea ce are un impact asupra facturii de energie. De aceea, ar trebui să vă curățați caloriferele înainte de a le porni!

Cum se curăță caloriferele: pașii de urmat

Dacă suntem atenți la acest lucru și, în plus, există persoane acasă care sunt deosebit de sensibile sau alergice la praf, diferența va fi mai mult decât vizibilă. În plus, următorii pași pentru curățarea de calorifere se aplică indiferent de materialul din care sunt fabricate.

– Întotdeauna trebuie să începeți curățarea cu caloriferele oprite și reci.

– Acoperiți zona din jurul caloriferului (dacă există o piesă de mobilier foarte aproape de acesta, precum și peretele corespunzător) cu o cârpă, ziar sau reviste, astfel încât toată murdăria să cadă pe ea și să fie mai ușor de ridicat ulterior.

– Îndepărtați praful de la suprafață cu o cârpă din microfibre. Avantajul microfibrelor este că sunt foarte absorbante și rezistente, reținând praful și reținând murdăria și bacteriile mai bine decât orice altă țesătură.

– Nu uitați să curățați și partea din spate a caloriferului. În acest scop, unele aspiratoare sunt prevăzute cu aplicații foarte fine, care ajung cu ușurință la ea. Dar dacă nu este cazul dumneavoastră, există perii speciale concepute pentru acest tip de curățare. Iar dacă preferi să optezi pentru un truc făcut în casă, te va ajuta și un uscător de păr.

– După ce suprafața a fost curățată, se recomandă utilizarea unui aparat de curățare cu aburi pentru a îndepărta murdăria încrustată pe calorifere.

– Pentru a le face să „strălucească” direct, nu ezitați să le ștergeți cu o cârpă umedă cu puțin săpun sau detergent pentru geamuri, apoi ștergeți și uscați bine orice reziduu.
În acest ultim punct, pentru partea din spate a caloriferului, pur și simplu legați cârpa de un băț și repetați procesul de mai sus.

Cum se curăță caloriferele cu o cârpă din microfibră

Niciun acarieni nu va putea rezista dacă curățați pereții și îndepărtați praful cu o cârpă din microfibre. Acest tip de cârpă este ideală și pentru curățarea caloriferelor, deoarece se adaptează perfect la forma suprafeței. În acest caz, praful din microfibră se va potrivi în canelurile caloriferului și nu va trebui să vă chinuiți să vă gândiți cum să accesați fiecare colțișor al acestuia.

Un alt sfat: cârpele din microfibre sunt foarte utile și pentru a curăța pereții de sus în jos (de la tavan la podea) și pentru a accesa acele suprafețe înalte, cum ar fi rafturile sau partea superioară a mobilei, pe care ar trebui să luați scara pentru a le curăța cu o cârpă.

Acum că știi cum să cureți un calorifer și ținând cont că această curățare trebuie făcută în mod regulat, este indicat și să purjezi corect caloriferele, astfel încât acestea să distribuie bine apa caldă și să furnizeze căldură în mod uniform. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem pentru a ne asigura că avem calorifere întotdeauna în condiții optime.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic. Cei doi au trăit o poveste de dragoste ca în filme
Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic. Cei doi au trăit o poveste de...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din imaginile cu ea dezbrăcată!
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
Ea e actrița din filme INTERZISE care s-a logodit cu un sportiv celebru!
Ea e actrița din filme INTERZISE care s-a logodit cu un sportiv celebru!
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Horoscop săptămâna 10-16 mai 2024. Ce zodii au noroc în următoarele zile. Primesc bani și intră într-o relație amoroasă
Horoscop săptămâna 10-16 mai 2024. Ce zodii au noroc în următoarele zile. Primesc bani și...
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după...
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au fost rase de pe hartă pentru proiectul NEOM
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează și bea lichide singur”
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două femei”?  „Noi, bărbații, suntem de două feluri, care facem și care nu recunoaștem.”
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul lui Florin Piersic în timp ce marele actor se luptă pentru viața lui
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele mobile şi dispozitivele GPS
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce televizor poți cumpăra cu doar 405 Lei de la ALTEX resigilate?
Ce televizor poți cumpăra cu doar 405 Lei de la ALTEX resigilate?
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Condimentul care îmbunătățește sănătatea creierului. E foarte ieftin, se vinde chiar și cu 2.30 de lei
Condimentul care îmbunătățește sănătatea creierului. E foarte ieftin, se vinde chiar și cu 2.30 de...
De ce e bine să pui mălai și zahăr în grădină. Soluția naturală și ieftină care te scapă de un mare dăunător și îți salvează recolta
De ce e bine să pui mălai și zahăr în grădină. Soluția naturală și ieftină...
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Anunţul despre Maria Ciobanu a fost făcut din SUA de Bebe Mihu, soţul Mariei Dragomiroiu
Anunţul despre Maria Ciobanu a fost făcut din SUA de Bebe Mihu, soţul Mariei Dragomiroiu
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Miting pro-Gaza şi anti-Israel în oraşul care găzduieşte concursul Eurovision
Miting pro-Gaza şi anti-Israel în oraşul care găzduieşte concursul Eurovision
Vis spulberat pentru Halep. S-a terminat. Cutremur în circuitul WTA
Vis spulberat pentru Halep. S-a terminat. Cutremur în circuitul WTA
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Am făcut calculul complet! Ireal câți bani a luat Ștefania Stănilă, de la Pro TV, pentru cele 17 săptămâni la SURVIVOR All Stars
Am făcut calculul complet! Ireal câți bani a luat Ștefania Stănilă, de la Pro TV,...
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor:
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
Florin Piersic deține o mulțime de titluri de cetățean de onoare. Orașele care i-au oferit această distincție
Florin Piersic deține o mulțime de titluri de cetățean de onoare. Orașele care i-au oferit...
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie arhitecturală, acum a ajuns o ruină, iar turiștii au ajuns să evite locul
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie arhitecturală, acum a...
Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul- Update
Ultimele detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii iau în calcul să...
×