De câți bani avem nevoie ca să trăim decent într-o lună

Publicat: 01/11/2018 | 17:35
De câți bani avem nevoie ca să trăim decent într-o lună

Chiar dacă au mai crescut foarte ulor salariile și pensiile din România, românii tot la fel de greu se descurcă cu banii de la o lună la alta. Specialiștii au făcut calcule și au stabilit de ce venit avem nevoie, lunar, ca să ducem un trai decent. 

Prețurile produselor de consum au crescut constant, la fel și carburanții, serviciile, tarifele la utilități. Toate au condus la majorarea cheltuielilor zilnice, scrie adevarul.ro.

Datele au fost calculate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Syndex și Fundaţia Friedrich Ebert Stifung care au făcut o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România.

Valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulţi fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună.
Trai minim decent înseamnă, în concepţia celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice şi sociale generale care sunt acoperite la un moment dat. Acesta include alimentaţie echilibrată, haine şi încălţăminte noi, familia dispune de locuinţă cu un anumit grad de intimitate şi autonomie a membrilor, mobilată şi echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătăţii adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu şi vacanţă o dată pe an.