Deținutele din penitenciarul Târgșor, duse la cules de struguri! Ce sumă primesc pentru o zi lucrată

Publicat: 15/09/2018 | 21:29
Deținutele din penitenciarul Târgșor, duse la cules de struguri! Ce sumă primesc pentru o zi lucrată

Toamnă a venit cu foarte multă muncă pentru deţinătorii de podgorii. Disperaţi că nu găsesc zilieri, aceştia apelează la deţinuţi şi la elevi, pe care îi plătesc cu ora. În unele vii unde se organizează vizite, turiştii se oferă voluntari la adunatul strugurilor.

30 de femei, deţinute la penitenciarul Târgșor, trudesc zi de zi pe plantaţia ″Institutului de Viticultură şi Vinificație″⁣ de la Valea Călugărească. Pentru munca lor primesc 11 lei pe oră.

Câţiva bănuţi pentru noi contează, până la ora 4 după amiază reuşim 50 – 60 de găleţi”, spune Marinela, o deținută.

Elevii care au nevoie de practică agricolă vor lucra şi ei aici. Viticultorii spun că de la an la an le este tot mai greu să îi convingă pe oameni să participe, chiar dacă un zilier câştiga 100 de lei şi i se asigura mâncare, băutură şi ţigări.

Ne ducem din poartă în poartă. Îţi promite şi nu vine, mie mi-a promis, am stat după ei două săptămâni şi când a venit ziua de cules n-a mai venit”, spune un proprietar de vie.

În Ighiu, comună situată la 11 kilometri de Alba, unii se oferă voluntari. Cei mai mulţi sunt părinţi, care îşi iau cu ei copiii, ca să trăiască împreună experiența culesului.

Ovidiu deţine 5 hectare şi jumătate, iar din recolta de acum va obţine peste 22 de tone de vin alb. “Mi-a venit ideea să implic şi pe alţi oameni care nu au norocul să deţină o vie şi să poată participa la culesul strugurilor”, spune Ovidiu.

România ocupa locul 6 în topul celor mai mari producători de vin din Uniunea Europeană şi 13 la nivel mondial. Un român bea în medie 25 de litri pe an.

Citește și...