Home » Galerie foto » Documente exclusive. E fabulos ce s-a întâmplat în dosarul lui Talpan. Cum a scăpat Gigi Becali să plătească 1 milion €! L-a salvat Dicţionarul Limbii Române

Documente exclusive. E fabulos ce s-a întâmplat în dosarul lui Talpan. Cum a scăpat Gigi Becali să plătească 1 milion €! L-a salvat Dicţionarul Limbii Române

De: Cancan 29/01/2018 | 00:00
Documente exclusive. E fabulos ce s-a întâmplat în dosarul lui Talpan. Cum a scăpat Gigi Becali să plătească 1 milion €! L-a salvat Dicţionarul Limbii Române
Gigi Becali şi Florin Talpan au un lung şir de bătălii în instanţă

Florin Talpan, juristul CSA, i-a cerut în instanţă patronului FCSB, Gigi Becali, suma de un milion de euro! Talpan îl acuza pe Becali de calomnie. Instanţa i-a dat dreptate, însă a decis ca Becali să îi plătească juristului CSA doar 3.000 de euro, spre nemulţumirea lui Talpan. Ce l-a salvat pe Gigi Becali? Tocmai... Dicţionarul Limbii Române! CANCAN.ro, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă, în exclusivitate, detaliile şi documentele din dosar. (CITEŞTE ŞI: Imagini cum n-ai mai văzut! Inamicul nr. 1 al lui Gigi Becali a ”defilat” prin Centrul Vechi, iar trecătorii…)

Apărarea lui Becali a mers pe faptul că afirmaţiile patronului FCSB la adresa lui Talpan nu au adus atingere demnităţii şi onoarei juristului CSA. Pentru a susţine aceste afirmaţii, avocaţii lui Becali au folosit Dicţionarul Limbii Române şi versuri din „Scrisoarea a III-a” a lui Mihai Eminescu.

„Sub un alt aspect, arată pârâtul, expresiile de care se plânge reclamantul nu au, în realitate, conotaţia atingerii demnităţii şi onoarei, dată de acesta:
1. a nu fi în apele lui = a fi prost dispus, abătut, tulburat; a nu-i fi toţi boii acasă.
Sursa: Dicţionar de expresii şi locuţiuni româneşti

2. «îl iau şi îl duc la oi» nu ar reprezenta o jignire în sine, nu s-ar putea deduce care este defăimarea şi care este atingerea adusă imaginii. Aceasta nu este o insultă, şi nici atât o calomnie; dacă s-ar fi afirmat că «îl duc la casa de nebuni» s-ar fi putut interpreta ca o jignire.

3. în ceea ce priveşte spusele altor persoane, pe care pârâtul doar le-a preluat, nu s-ar putea pune problema ca pârâtul să fie răspunzător, de vreme ce a subliniat, în timpul discuţiei, că este vorba despre ceea ce au afirmat alte persoane, iar nu despre ceea ce spune el însuşi.

4. Expresia «O să mai fie care sunt nebuni şi sunt lacomi şi le-a luat diavolul minţile» nu s-a referit la reclamant, nu a fost făcută nici o afirmaţie directă la adresa acestuia sau a altcuiva, ci s-a vorbit la modul general, fără să fie acuzat cineva anume. Este acelaşi procedeu pe care şi clasicii literaturii române l-au folosit, apelând la expresii şi cuvinte extrem de dure, dar sugestive pentru a-şi exprima dezaprobarea lor faţă de unele realităţi istorice şi sociale, fără a se putea spune că discursul ar reprezenta o înşiruire de insulte şi calomnii la adresa cuiva (citându-se, în acest sens, un fragment din Scrisoarea a III-a, de Mihai Eminescu”, se arată în documentele depuse la dosar de apărarea lui Gigi Becali.

Apărarea lui Becali a mai susţinut că juristul CSA, Florin Talpan, solicită o sumă imensă ca prejudiciu pentru afirmaţiile făcute la adresa sa de patronul FCSB, că acesta caută celebritate dându-l în judecată pe Becali şi că Talpan nu acceptă ideea că altcineva ar putea avea dreptate în afară de el, în orice privinţă.

„Adevăratele intenţii ale reclamantului în promovarea prezentei acţiuni, arată pârâtul, nu sunt acelea de a i se respecta onoarea şi demnitatea, urmând a fi avute în vedere, în analiza acestui aspect, următoarele împrejurări:

1. suma imensă cerută ca despăgubire pentru un prejudiciu nedovedit; nu are relevanţă dacă prejudiciul este moral sau material, dar el trebuie sa fie cert, dovedit.

Instanţa supremă a statuat cu titlu de principiu că aprecierea judecătorului privind evaluarea daunelor morale este subiectivă, dar criteriile care stau la baza cuantumului despăgubirilor trebuie să fie obiective, aspect subliniat şi de instanţele europene. Potrivit acestora, despăgubirile trebuie să prezinte un raport rezonabil de proporţionalitate cu atingerea adusă reputaţiei.
În ceea ce priveşte cuantumul posibilelor despăgubiri acordate, nici sistemul legislativ românesc şi nici normele comunitare nu prevăd un mod concret care să repare pe deplin daunele morale, iar acest principiu, al reparării integrale a unui astfel de prejudiciu, nu poate avea decât un caracter estimativ, fapt explicabil în raport de natura neeconomică a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate bănesc.

Ceea ce trebuie, în concret, evaluat nu este prejudiciul ca atare, ci doar despăgubirea ce vine să compenseze acest prejudiciu şi să aducă acea satisfacţie de ordin moral celui prejudiciat. Pentru a putea fi cuantificat prejudiciul moral, este nevoie de un criteriu sigur de referinţă, de un reper faţă de care judecătorul să poată aprecia mărimea daunelor morale pe care le poate acorda reclamantului. Fiecare are despre sine un anumit sistem de autoapreciere, iar reputaţia – aprecierea celorlalţi – presupune un număr nedefinit de «imagini» ale unei persoane. Acestea fac aproape imposibil de stabilit cât valorează onoarea şi demnitatea unei persoane.

2. Reclamantul caută «celebritate», iar nu respectarea drepturilor sale. Acesta a făcut public demersul său din prezenta cauză şi a dat declaraţii pentru prosport.ro cu privire la existenţa prezentului dosar şi obiectul său. Adică era necesar ca întreaga presă să ştie că reclamantul l-a dat în judecată pe pârât, poate vine şi presa la dosar, poate se mai fac şi alte declaraţii. Că acest demers al său – de a face publică cererea de chemare în judecată – nu i-a profitat, ba dimpotrivă, reiese dintr-un extras – ataşat – de unde se înţelege că opinia publică a sesizat că această acţiune nu este decât o încercare a reclamantului de a fi prezent pe canalele de ştiri şi de a întreţine un aşa zis conflict.

3. În aprecierea pârâtului, atunci când vreun jurnalist «îndrăzneşte» să nu fie de acord cu reclamantul, acesta închide discuţiile şi îl acuză de părtinire. Reclamantul pur si simplu nu suportă ideea că ar putea şi altcineva să aibă dreptate – în orice situaţie, în orice privinţă, nu doar în litigiile cu FCSB”, se mai arată în documentele depuse de apărare la dosar. (CITEŞTE AICI: IMAGINILE CARE VOR DA FOC FOTBALULUI DIN ROMÂNIA! CANCAN.ro a filmat o ÎNTÂLNIRE SECRETĂ la o zi după ce Piţurcă a anunţat că susţine Armata în războiul cu Becali. Şi-au făcut planul ca să-i ia Steaua lui Gigi?!)

Talpan s-a declarat umilit după decizia instanţei

Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Florin Talpan, însă juristul CSA a considerat suma de 3.000 de euro, pe care Becali a fost obligat să i-o plătească, drept umilitoare. „Prin simplul fapt că s-a admis acţiunea este o recunoaştere a vinovăţiei pârâtului George Becali, al prejudiciului meu moral şi al imaginii mele. În ceea ce priveşte cuantumul daunei este inadmisibil ca un ofiţer al statului, al Armatei Române, care apără interesele statului, să fie umilit cu acordarea ca despăgubiri a unei sume infime. Ar fi un precedent care ar da posibilitatea oricărei persoane influente de a umili şi batjocori persoane care apără interesele statului şi sunt de bună-credinţă. (…) Voi formula apel şi, în cazul în care nu voi găsi dreptate în ţară, voi ajunge la CEDO. Nu este posibil, inclusiv după proces m-a jignit. Nu mă voi opri aici, voi merge mai departe pentru că sunt dovezi foarte clare în dosar”, declara Florin Talpan, într-un interviu pentru ziare.com, după decizia luată de Tribunalul Bucureşti în acest caz.

„Motivând acţiunea, reclamantul a arătat că pârâtul este o persoană extrem de bine cunoscută în România, mediatizată puternic datorită calităţii sale de fondator şi finanţator al societăţii Fotbal Club Steaua Bucureşti (echipa de fotbal ce se intitulează «Steaua» – în mod nedrept), având apariţii şi intervenţii frecvente la televiziune şi în presa naţională (este vizat totuşi şi de presa internaţională). În cadrul intervenţiilor sale televizate, pârâtul a pornit o adevărată acţiune mediatică de defăimare împotriva reclamantului, utilizând expresii la adresa acestuia, de natură a-i leza demnitatea, onoarea şi reputaţia (imaginea în societate); datorită imaginii sale publice, impactul pe care îl au acuzele aduse de pârât este mult mai mare decât dacă acesta era o persoană obişnuită”, se arată în dosarul de calomnie pe care Talpan i l-a deschis lui Gigi Becali. (VEZI ŞI: VIDEO EXCLUSIV. Imagini incredibile cu bărbatul care i-a luat Steaua milionarului din Pipera. Omul care l-a pus în genunchi pe Gigi Becali locuieşte într-un ANL din Drumul Taberei şi… Întreaga Românie îl cunoaşte, dar puţini ştiu povestea lui)

Păi ce? Eu vorbesc cu Talpan? Ce, eu i-am pus să vorbească cu Luţu? Voi vorbiţi cu Talpan? Omul nu e în apele lui. Ministrul Duşa să vorbească cu mine, cum să vorbesc eu cu Talpan? (…) Eu am cerut să vorbesc cu ministrul. Cu Talpan negociez eu? Pe Talpan îl iau şi îl duc la oi! Habar nu are de nicio lege, nu ştie de capul lui nimic. Dacă vrea ministrul, mă aşez acum la masă, pe loc. Să vorbească Boroi dacă au vreo intenţie serioasă. Ştii ce a spus Boroi despre acest jurist? A spus: «Ăsta e nebun, ne-a băgat într-o încurcătură, i-a spus lui Vali Argăseală. Eu nu zic că e nebun, vă zic ce i-a zis Boroi lui Argăseală»”, declara Becali la DigiSport în 2015, declaraţii care au dus la deschiderea acestui proces.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

(N.D.)

 

 

Parteneri
ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de podea de mai multe ori. Atacatorul a fost eliberat!
ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit timpul în loc
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Cutia AUTOMATĂ care o desființează INSTANT pe cea manuală
Cutia AUTOMATĂ care o desființează INSTANT pe cea manuală
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar și scandalizat lumea cu comportamentul ei
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
Tensiuni fără precedent la Antena 1. Vedetele postului s-au răzvrătit. Rivalii de la PRO TV, dați exemplu
Tensiuni fără precedent la Antena 1. Vedetele postului s-au răzvrătit. Rivalii de la PRO TV,...
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul în viață! Tocmai se mutase în casa nouă și era foarte fericit! Avea planuri mărețe pentru Crăciun, însă nu a mai apucat!
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul în viață! Tocmai se mutase în casa nouă și era...
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie:
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Certificatul verde, OBLIGATORIU pentru milioane de români de sărbători! Rafila ia decizia
Certificatul verde, OBLIGATORIU pentru milioane de români de sărbători! Rafila ia decizia
Alertă în România privind varianta Omicron! Ministerul Sănătății a venit cu informarea oficială
Alertă în România privind varianta Omicron! Ministerul Sănătății a venit cu informarea oficială
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
VIDEO Jandarmeria implicată într-un nou incident. Un jandarm a cazut de pe cal la paradă
VIDEO Jandarmeria implicată într-un nou incident. Un jandarm a cazut de pe cal la paradă
Familia Sterp, în doliu! „Ion Șmecherul”, bărbatul căruia i-au construit o casă nouă, a murit: „Știu cât de mult îl iubeați”
Familia Sterp, în doliu! „Ion Șmecherul”, bărbatul căruia i-au construit o casă nouă, a murit:...
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
De ce a murit Ion Șmecheru'!  Cauza decesului este incredibilă
De ce a murit Ion Șmecheru'! Cauza decesului este incredibilă
S-au lăsat pozați în ipostaze demne de filme pentru adulți. Imagini incendiare cu o cunoscută vedetă, alături de partenerul ei FOTO
S-au lăsat pozați în ipostaze demne de filme pentru adulți. Imagini incendiare cu o cunoscută...
Ilie Năstase a fost conectat la aparate! Ce s-a întâmplat cu marele sportiv după ce a fost internat în spital cu COVID
Ilie Năstase a fost conectat la aparate! Ce s-a întâmplat cu marele sportiv după ce...
După apariția tulpinii Omicron, vaccinarea ar urma să devină obligatorie?! Marcel Ciolacu a dat cărțile pe față despre imunizarea obligatorie în România
După apariția tulpinii Omicron, vaccinarea ar urma să devină obligatorie?! Marcel Ciolacu a dat cărțile...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din România
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...
Băiatul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, gest emoționant, pentru cel care i-a fost ca un tată: ”E pustie pădurea”
Băiatul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, gest emoționant, pentru cel care i-a fost...
Postul Antena 1, acuzat de REGIE! Cine trebuia să câștige finala Asia Express
Postul Antena 1, acuzat de REGIE! Cine trebuia să câștige finala Asia Express
Puiu Mironescu a câștigat la CEDO! Interlopul care a comandat asasinarea rivalului cu o bombă a dat statul în judecată pentru că nu a putut vota
Puiu Mironescu a câștigat la CEDO! Interlopul care a comandat asasinarea rivalului cu o bombă...
Idei de cadouri pentru Crăciun din oferta Lidl
Idei de cadouri pentru Crăciun din oferta Lidl
"Băutura zeilor" energizează şi readuce buna dispoziţie. Sunt indicate 2-3 cești pe zi