Victor Ponta, cum nu l-ai cunoscut: ”Credeam că s-a scris tot și s-a vorbit tot!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » GHID DE SUPRAVIETUIRE: Cum poti sa scapi nevatamat chiar si dintr-un cutremur de 9 grade pe scara Richter! N-ai cum sa nu citesti

GHID DE SUPRAVIETUIRE: Cum poti sa scapi nevatamat chiar si dintr-un cutremur de 9 grade pe scara Richter! N-ai cum sa nu citesti

De: Cancan 06/10/2013 | 14:02
GHID DE SUPRAVIETUIRE: Cum poti sa scapi nevatamat chiar si dintr-un cutremur de 9 grade pe scara Richter! N-ai cum sa nu citesti

Oamenii trebuie să stea sub pereţii de rezistenţă din locuinţă atunci când se produce un cutremur de mare intensitate, să nu folosească scările sau liftul, care sunt cele mai nesigure în timpul unui seism, şi să aibă o trusă medicală.

Potrivit ghidului cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii unui cutremur, oamenii trebuie să identifice din timp locurile sigure din locuinţele lor, pentru a se proteja în cazul unui seism şi să aibă pregătită o trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână.

În timpul producerii unui seism este interzisă folosirea scărilor şi a lifturilor, fiind recomandată îndepărtarea de clădiri sau de obiectele grele neasigurate din casă.

Potrivit ghidului, trusa de supravieţuire trebuie verificată cel puţin o dată pe an şi reînnoită cu obiectele necesare. Aceasta cuprinde, pe lângă apă şi alimente, medicamente şi materiale de uz medical, produse de igienă, copii ale actelor de identitate, precum şi materiale de primă necesitate, cum ar fi lanterna, pătura sau fluierul.

De asemenea, ar trebui să fie stabilit un punct de întâlnire cu membrii familiei după producerea cutremurului şi aceştia să fie pregătiţi să se descurce singuri pentru cel puţin trei zile.

În cazul unui cutremur, strategia echipelor de intervenţie are mai multe etape, prima vizând alocarea resurselor pentru rezolvarea cazurilor primite prin numărul unic de urgenţă 112. Apoi este evaluată situaţia şi este stabilit modul de acţiune pe termen lung, împreună cu factorii decizionali din cadrul administraţiei publice centrale şi locale.

După aceea este pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie – plan de ridicare a capacităţii operaţionale a SMURD, raportat la numărul victimelor, fiind suplimentate efectivele proprii şi mijloacele de intervenţie în funcţie de natura situaţiei create. Urmează evacuarea populaţiei spre zone sigure, adăpostirea şi hrănirea acestora prin grija autorităţilor locale, precum şi restabilirea stării de normalitate după ce au fost salvate sau evacuate persoanele din zonele afectate.

Pentru evacuare se au în vedere în primul rând persoanele cu capacităţi motrice reduse sau cele care necesită îngrijiri medicale, unităţile de învăţământ, dacă este cazul, urmând gradual evacuarea şi cazarea tuturor persoare din zonele afectate.

Pe parcursul fiecărui an se fac simulări de producere a unui cutremur, stabilind astfel modul de răspuns integrat al tuturor structurilor cu atribuţii în domeniu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, este o mare diferenţă în prezent faţă de 1977 în ce priveşte gestionarea unei eventuale catastrofe, generată de un seism. Tehnicii de intervenţie au capacitate de răspuns crescută faţă de 1977 şi există o evidenţă a clădirilor cu grad ridicat de risc, ceea ce permite intervenţia rapidă şi precisă în astfel de situaţii. Totodată, există planuri de acţiune concrete de realizare a măsurilor de salvare, evacuare şi protecţie a populaţiei.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în zona Vrancea, fiind simţit şi la Bucureşti.

Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10, la aproximativ trei ore şi jumătate după seismul de 5,5 grade.

Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie. Ultimul cutremur în Galaţi s-a produs duminică, la ora 5.35 şi a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la aproape o oră după cutremurul de 5,5 grade produs în Vrancea.

În 4 martie 1977 s-a produs un seism la ora 21.22, care a avut efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a făcut în timp de aproximativ 56 de secunde 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost aproximativ 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.

Cutremurul din 1977 i-a surprins pe specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care nu aveau echipamente de alarmare şi care nu se aşteptau la un seism de 7,2 grade pe scara Richter. Acum, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului înregistrează seismul cu 30 de secunde înainte, iar la patru secunde de la producere se cunoaşte magnitudinea cutremurului.

După sesizarea cutremurului sunt blocate automat instalaţiile cu risc, iar prin STS sunt alarmate instituţiile statului şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

În Capitală sunt 190 de clădiri considerate pericol public în caz de cutremur, potrivit ultimei actualizări a listei imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic, prin care au fost adăugate şi cele care au spaţii publice cu suprafaţă mai mare de 50 de metri pătraţi.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în iunie, că în câteva săptămâni va apărea o hartă de risc seismic a Bucureştiului, dar nu o va face publică pentru a nu speria populaţia şi a nu fi la dispoziţia samsarilor imobiliari, el arătând că în cinci ani au fost consolidate mai puţin de 30 de clădiri.

Patru clădiri din Bucureşti încadrate în clasa I de risc seismic au termen de finalizare a lucrărilor de consolidare anul acesta, iar o alta, anul 2014, după ce în intervalul 2008-2011 au fost puse în siguranţă alte şapte, anunţa Primăriei Capitalei în 25 septembrie.

Potrivit municipalităţii, în 2013 ar urma să fie încheiate lucrările de consolidare la imobilele situate la adresele str. Maria Rosetti nr. 55, bd. I. C. Brătianu nr. 5, bd. Dacia nr. 85, str. N. Iorga nr. 31, iar anul viitor au termen de finalizare cele la clădirea din str. Ion Câmpineanu nr. 9.

De asemenea, până la sfârşitul anului pot fi date ordinele de începere a lucrărilor pentru alte clădiri, respectiv cele din str. Pictor Ştefan Luchian nr. 12, corp C, şi str. Boteanu nr. 3A+3B, în funcţie de semnarea tuturor contractelor de finanţare şi mutarea locatarilor în locuinţe de necesitate, preciza Primăria Capitalei.

banner

G.C.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Fosta lui Alex Pițurcă arată bombă în bikini! Vedeta PRO TV a rupt Instagram-ul cu poze incendiare
Fosta lui Alex Pițurcă arată bombă în bikini! Vedeta PRO TV a rupt Instagram-ul cu...
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
Topul celor mai mulate vedete! Pe ce loc sunt Binca Drăgușanu, Cristina Ștefania, Mădălina Ghenea, Loredana Chivu, Iuliana Pepene, Ramona Olaru, Daniela Crudu
Topul celor mai mulate vedete! Pe ce loc sunt Binca Drăgușanu, Cristina Ștefania, Mădălina Ghenea,...
Ce salariu are o stewardesă româncă la Emirates sau Qatar: „Indiferent de câte ore zbori, rămâne la fel”
Ce salariu are o stewardesă româncă la Emirates sau Qatar: „Indiferent de câte ore zbori,...
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a...
O „ploaie însângerată” lovește Europa în Săptămâna Mare. Va fi afectată și România. De ce are loc acest fenomen rar
O „ploaie însângerată” lovește Europa în Săptămâna Mare. Va fi afectată și România. De ce...
Rusia amenință Germania cu un război direct, dacă Ucraina va lovi cu rachete Taurus tințe pe teritoriul rus
Rusia amenință Germania cu un război direct, dacă Ucraina va lovi cu rachete Taurus tințe...
Românca ale cărei inițiale sunt gravate pe bateriile Tesla a câștigat un proces împotriva lui Elon Musk. Cine este Cristina Bălan
Românca ale cărei inițiale sunt gravate pe bateriile Tesla a câștigat un proces împotriva lui...
La câți KM se schimbă lichidul de frână? Greșeala care îți poate distruge sistemul de frânare
La câți KM se schimbă lichidul de frână? Greșeala care îți poate distruge sistemul de...
Cât costă o noapte de cazare pe litoral de 1 Mai! Prețurile depășesc și 1.000 de euro
Cât costă o noapte de cazare pe litoral de 1 Mai! Prețurile depășesc și 1.000...
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea:
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se...
Soacra Gabrielei Cristea, în vizită la cofetăria vedetei TV. Ce părere are despre cozonacul de Paște? „Foarte bun, excelent este.”
Soacra Gabrielei Cristea, în vizită la cofetăria vedetei TV. Ce părere are despre cozonacul de...
Mesajul sfâșietor al lui Rareș Ion pentru mama lui, înainte să moară de supradoză. Ce a scris tânărul de 20 de ani despre femeia care i-a dat viață, după episodul din ambulanță
Mesajul sfâșietor al lui Rareș Ion pentru mama lui, înainte să moară de supradoză. Ce...
Iubita lui Rareş, despre Maru:
Iubita lui Rareş, despre Maru: "L-au chemat să se drogheze, au luat metadonă"
BANCUL ZILEI.  BULĂ: – Înainte de a face amor, mă ia cu amețeală
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Înainte de a face amor, mă ia cu amețeală
Cum să alegi aerul condiționat? Ce înseamnă mai exact BTU?
Cum să alegi aerul condiționat? Ce înseamnă mai exact BTU?
Imagini terifiante cu cel mai PUTERNIC robot din lume
Imagini terifiante cu cel mai PUTERNIC robot din lume
Divorțul anului în showbiz! Toți credeau că în relația lor curge lapte și miere, dar iată ce se întâmpla, de fapt, în căsnicie. „Nu mi-a plăcut niciodată ca...”. Îndrăgitul prezentator TV a spus tot
Divorțul anului în showbiz! Toți credeau că în relația lor curge lapte și miere, dar...
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile,...
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai...
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai...
Anunţ important de la BNR înainte de Paşte 2025. Ce trebuie să ştie românii cu valută forte „la saltea”
Anunţ important de la BNR înainte de Paşte 2025. Ce trebuie să ştie românii cu...
Sony scumpește PlayStation. Ce prețuri avem în România?
Sony scumpește PlayStation. Ce prețuri avem în România?
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu...
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
DRAMA care i-a marcat copilăria lui Florin CĂLINESCU: „A murit săraca lovită de o mașină”
DRAMA care i-a marcat copilăria lui Florin CĂLINESCU: „A murit săraca lovită de o mașină”
Fiul lui Ion Ţiriac a atacat-o devastator pe Serena Williams! Acuzaţii teribile ale acestuia
Fiul lui Ion Ţiriac a atacat-o devastator pe Serena Williams! Acuzaţii teribile ale acestuia
Ce semnificație are un ritual pe care credincioșii îl respectă în Vinerea Mare. Cum se face corect trecerea pe sub masă
Ce semnificație are un ritual pe care credincioșii îl respectă în Vinerea Mare. Cum se...
Momentul care l-a schimbat pe Rareș pentru totdeauna. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu el
Momentul care l-a schimbat pe Rareș pentru totdeauna. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu el
”Ploaia însângerată” va lovi România înainte de Paște. Cât de periculos este fenomenul
”Ploaia însângerată” va lovi România înainte de Paște. Cât de periculos este fenomenul
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se...
Cazul care a șocat România. Povestea lui Ionuț, băiețelul sfâșiat de câini lângă Parcul Tei. Avea doar patru anișori
Cazul care a șocat România. Povestea lui Ionuț, băiețelul sfâșiat de câini lângă Parcul Tei....
×